Škola glume i govora - prijavi se za audiciju sada:

Otkriven spomenik arhitekti Nikolaju Krasnovu u parku Mali Tašmajdan

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ministar kulutre i informisanja Vladan Vukosavljević i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko otkrili su 9. decembra u 13h spomenik istaknutom ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu.

U parku Mali Tašmajdan, događaju su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, glavni gradski urbanista Marko Stojčić, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, predsednik Heraldičkog kluba Dragomir Acović, predstavnici Grada Beograda i Opštne Vračar, kao i potomci Nikolaja Krasnova.

Andreja Mladenović je istakao da se današnjim danom vraća dug velikom čoveku, arhitekti i umetniku, a u sklopu obeležavanja 80 godina od smrti Nikolaja Krasnova.

On je podsetio da se otkrivanjem spomenika zaokružuje proces započet 2015. godine, kada je Nikolaj Krasnov dobio ulicu u Beogradu i otkrivena ploča sa njegovim imenom.

– Hvala mu na svemu što je učinio za naš grad, ali hvala i drugim Rusima koji su posle Oktobarske revolucije došli u Beograd i dali svoj doprinos da naša prestonica izgleda lepše i bolje. Prošlo je, takođe, 100 godina od dolaska ruskih migranata u glavni grad Srbije i današnje otkrivanje spomenika arhitekti Krasnovu je na simboličan način posvećen svima njima, a predstavlja i osvrt na sce što su uradili za našu zemlju i narod – ukazao je Mladenović.

Ambasador Bocan-Harčenko zahvalio je rukovodstvu Republike Srbije i Grada Beograda na realizaciji ovog projekta, kako je istakao projekta sećanja na izvanrednog arhitektu.

– Nasleđe Nikolaja Krasnova u Rusiji i Srbiji je značajna karika koja dodatno povezuje naša dva naroda i države u prijateljstvu, bratstvu i zajedničkoj saradnji. Nemoguće je zamisliti izgled Beograda bez stvaralaštva Nikolaja Krasnova, koji je u Srbiji pronašao svoju drugu otadžbinu – ukazao je Bocan-Harčenko.

On je dodao da je Krasnov, kao i mnogi Rusi koji su došli u Srbju, dao svoju snagu, veštinu, umeće i stvaralaštvo.

– On je veliki i snažan čovek, jer samo takav čovek je posle najtežih događaja u Rusiji – prvoj otadžbini, uspeo da sačuva stvaralački duh i u drugoj otadžbini – zaključio je ambasador.

Dragomir Acović je podsetio da je Nikolaj Krasnov kada je stigao u Srbiju i Beograd iza sebe imao blistavu stručnu karijeru sa zvanjem arhitekte carskog dvora i status akademika.

– Prošlo je 80 godina otkako Nikolaj Krasnov ne hoda među nama, a mi još hodamo sa njim i među njegovim delima. Beograd koji mi poznajemo deo je i Krasnovljevog dara nama – zaključio je Acović.

Spomenik je delo autora Nebojše Savovića Nesa i nalazi se prekoputa zgrade Arhiva Srbije, koji je izgrađen prema projektu Nikolaja Krasnova.

Sve vesti

DADOV U LJUBLJANI I KRANJU

10. i 11. 5. 2024. Omladinsko pozorište Dadov je i ove godine  učestvovalo u  programu manifestacije „Treći mesec srpske kulture u Sloveniji“ koju organizuje Ambasada

PROČITAJ VIŠE