Otkriven spomenik arhitekti Nikolaju Krasnovu u parku Mali Tašmajdan

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ministar kulutre i informisanja Vladan Vukosavljević i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko otkrili su 9. decembra u 13h spomenik istaknutom ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu.

U parku Mali Tašmajdan, događaju su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, glavni gradski urbanista Marko Stojčić, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, predsednik Heraldičkog kluba Dragomir Acović, predstavnici Grada Beograda i Opštne Vračar, kao i potomci Nikolaja Krasnova.

Andreja Mladenović je istakao da se današnjim danom vraća dug velikom čoveku, arhitekti i umetniku, a u sklopu obeležavanja 80 godina od smrti Nikolaja Krasnova.

On je podsetio da se otkrivanjem spomenika zaokružuje proces započet 2015. godine, kada je Nikolaj Krasnov dobio ulicu u Beogradu i otkrivena ploča sa njegovim imenom.

– Hvala mu na svemu što je učinio za naš grad, ali hvala i drugim Rusima koji su posle Oktobarske revolucije došli u Beograd i dali svoj doprinos da naša prestonica izgleda lepše i bolje. Prošlo je, takođe, 100 godina od dolaska ruskih migranata u glavni grad Srbije i današnje otkrivanje spomenika arhitekti Krasnovu je na simboličan način posvećen svima njima, a predstavlja i osvrt na sce što su uradili za našu zemlju i narod – ukazao je Mladenović.

Ambasador Bocan-Harčenko zahvalio je rukovodstvu Republike Srbije i Grada Beograda na realizaciji ovog projekta, kako je istakao projekta sećanja na izvanrednog arhitektu.

– Nasleđe Nikolaja Krasnova u Rusiji i Srbiji je značajna karika koja dodatno povezuje naša dva naroda i države u prijateljstvu, bratstvu i zajedničkoj saradnji. Nemoguće je zamisliti izgled Beograda bez stvaralaštva Nikolaja Krasnova, koji je u Srbiji pronašao svoju drugu otadžbinu – ukazao je Bocan-Harčenko.

On je dodao da je Krasnov, kao i mnogi Rusi koji su došli u Srbju, dao svoju snagu, veštinu, umeće i stvaralaštvo.

– On je veliki i snažan čovek, jer samo takav čovek je posle najtežih događaja u Rusiji – prvoj otadžbini, uspeo da sačuva stvaralački duh i u drugoj otadžbini – zaključio je ambasador.

Dragomir Acović je podsetio da je Nikolaj Krasnov kada je stigao u Srbiju i Beograd iza sebe imao blistavu stručnu karijeru sa zvanjem arhitekte carskog dvora i status akademika.

– Prošlo je 80 godina otkako Nikolaj Krasnov ne hoda među nama, a mi još hodamo sa njim i među njegovim delima. Beograd koji mi poznajemo deo je i Krasnovljevog dara nama – zaključio je Acović.

Spomenik je delo autora Nebojše Savovića Nesa i nalazi se prekoputa zgrade Arhiva Srbije, koji je izgrađen prema projektu Nikolaja Krasnova.

Sve vesti

400 besplatnih karata!

Omladinsko pozorište DADOV darovaće ljubiteljima muzike tokom septembra meseca 400 karata za koncerte iz ciklusa DADOV – MUZIČKI ATELJE. Besplatne karte deliće se putem sajta

PROČITAJ VIŠE