Škola glume i govora - prijavi se za audiciju sada:

SPOMEN BISTA ALEKSANDRU NEVSKOM

Povodom proslave 800. godina od rođenja Aleksandra Nevskog u Beogradu će tokom oktobra u porti crkve sv. Aleksandra Nevskog biti otkrivena spomen – bista ovom velikom ruskom knezu, svecu Ruske pravoslavne crkve i, nesumnjivo, jednoj od najvećih istorijskih ličnosti ruskog naroda. Aleksandar Nevski je simbol borbe za očuvanje pravoslavlja pa je zato, kao svetac, poštovan u svim pravoslavnim slovenskim narodima i njihovim crkvama što je slućaj i sa Srpskom pravoslavnom crkvom i njenim vernicima.

Spomen-bista  je poklon grada Sankt Peterburga Beogradu a inicijativa za njeno podizanje potekla je od nevladinih organizacija Peterburga, posebno od jedne od njih „Orlovi – rusko-srpski informativni centar“. Inicijativu su podržali Sergej Mironov poslanik Dražavne Dume Ruske Federacije i gubernator Sankt – Peterburga  Aleksandar Beglov.

Sam cin otkrivanja biste pored protokolarnog dela biće upotpunjen i posebnim muzičko-dramskim programom. Dramsko scenski performans biće koncipiran kao obraćanje Aleksandra Nevskog svojim vojnicima nakon jedne velike pobede nad neprijateljima a glumci će naizmenično govoriti delove teksta na ruskom i na srpskom jeziku.
Pokrovitelji ove svečanosti su Grad Beograd i Međunarodni fond jedinstva pravoslavnih naroda iz Moskve.

Izvršni producent događaja je Omladinsko pozorište DADOV.

Sve vesti

DADOV U LJUBLJANI I KRANJU

10. i 11. 5. 2024. Omladinsko pozorište Dadov je i ove godine  učestvovalo u  programu manifestacije „Treći mesec srpske kulture u Sloveniji“ koju organizuje Ambasada

PROČITAJ VIŠE