Škola glume i govora - prijavi se za audiciju sada:

OTKRIVANJE SPOMENIKA JERNEJU KOPITARU

23. 3. 2002.

JERNEJ KOPITAR (1780 – 1844) bio je jedan od vodećih slavista svog vremena koji se tokom svoje bogate naučničke karijere bavio i istorijskim, etnografskim, pravnim i mnogim drugim problemima. Postavivši temelje gramatičkih pravila maternjeg, slovenačkog jezika, okrenuo se drugim slovenskim jezicima želeći da svoja iskustva stečena na radu na maternjem jeziku prenese i na ostale slovenske jezike. U tom smislu počeo je, upoznavajući se sa srpskom narodnom poezijom i delom Dositeja Obradovića, ulaziti u problematiku srpskog jezika. Da bi svoje namere ostvario stupa u kontakte sa učenim Srbima koji su živeli i radili u Beču. Odmah je u Vuku Karadžiću, koji u Beč dolazi 1813. godine, prepoznao osobu koja je sposobna da, u skladu sa zahtevima novog vremena, može puno uraditi na prilagođavanju i reformi slavenosrpskog jezika, koja će biti zasnovana na narodnom govoru. Podstaknut Kopitarom Vuk je postavio temelje srpskog jezika i pravopisa a o njihovoj plodnoj saradnji i prijateljstvu najbolje govori sam Vuk: „Pišući bilo ma šta, svagda gledam šta će o tom reći Kopitar, il’ Šafarik, il’ Grim; a za druge ne marim. Neka viču što im drago; svemu svijetu niko ne ugodi!“

Spomenik Jerneju Kopitaru postavljen je na uglu Džordža Vašingtona i Palmotićeve ulice, na Kopitarevoj gradini, a projekat za taj javni prostor u centru Beograda uradio je slovenački arhitekta Rok Žnidaršič.

U protokolarnom delu događaja govorili su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković. Događaju su prisustvovali ambasador Slovenije u Beogradu Damjan Bergant, Nikola Nikodijević, predsednik gradske Skupštine Beograda, Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine Beograda, Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda, Marko Stojičić glavni urbanista, sekreta za kulturu Ivan Karl, Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Beograda, predsednik Opštine Stari grad Radoslav Marjanović, Vladimir Mijović, direktor Omladinskog pozorišta DADOV i mnogi drugi.

U umetničkom delu programa, u organizaciji DADOVA, izvršnog producenta manifestacije, priređen je kratak dramski igrokaz koji se odnosio na saradnju Kopitara i Vuka.
Moderator programa bila je Irena Jovanović.

Izvršna produkcija

DANI SLOBODE 2023.

20 . 10 – 1. 11. 2023. DANI SLOBODE, tradicionalna gradska manifestacija koja slavi dva veoma važna datuma iz istorije Beograda, 1. novembar 1918 –

Saznaj više »