Škola glume i govora - AUDICIJA!

Škola glume i govora - AUDICIJA!

ZAVRŠENI DANI SLOBODE 2023.

19 . 10 – 1. 11. 2023.

Manifestacija DANI SLOBODE 2023, koja je, kao i sve prethodne, organizovana u znak sećanja na oslobođenje Beograda u Prvom (1. 11. 1918) i Drugom svetskom ratu (20. 10. 1944), održala se u periodu od 20. oktobra. do 1. novembra 2023. Ovogodišnjom manifestacijom obeleženo je 105 godine od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu i 79 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Program Dana slobode 2023, namerno je i s razlogom bio koncipiran tako da svojim sadržajem evocira na slavne dane i događaje oslobođenja naše prestonice u svetskim ratovima tokom 20. veka. Donekle sveden u odnosu na prethodne manifestacije, program Dana slobode 2023. obeležila su dva velika i po kvalitetu izuzetna scensko-muzička događaja:
– Memorijalni defile „POBEDA SLOBODE“ sa muzičko-scenskim događajem „BEOGRAD JE SLOBODAN“, Trg Republike, 20. 10.
– Predstava „BEOGRAD NIJE TICA, DA ODLETI“, Velika sala Dadova , 1. 11.

Memorijalni defile „Pobeda slobode“ sa muzičko-scenskim događajem „Beograd je slobodan“ održan je 20. oktobra na dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Defile je počeo u 11,00 časova a njegova maršuta je bila od hotela „Moskva“ do Trga Republike. Na čelu formirane kolone defilea nalaziće se Počasni vod pitomaca Vojne akademije Ministarstva odbrane Vojske Srbije. Pitomci, njih 20, nosili su replike zastava brigada koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu (u saradnji sa Vojnim Muzejom). Ispred pitomaca kretao se stari vojni kamion na kojem je bilo postavljeno ozvučenje sa kojeg se emitovala radio-drama „Slobodni Beograd“. Radio drama, kroz razgovor jednog od oslobodilaca Beograda i njegovog sina, rekonstruisala je događaje vezane za oslobođenje Beograda 20. oktobra. Na Trgu Republike, gde je povorka pristigla u 11,20 časova, nastavio se program u čast 20. oktobra. Na velikoj bini specijalno postavljenoj za ovu priliku, održan je muzičko–scenski performans „Beograd je slobodan“. Moderator programa bio je Dejan Savić a u muzičkom programu nastupili su Dečiji hor RTS-a i Mali zabavni orkestar MO „Stanislav Binički“ koji su izveli Himnu Beograda i niz partizanskih pesama. U okviru dramskog programa odlomke iz dela Branka Ćopića kazivali su Rade Ćosić, Lidija Vukićević i Sonja Damjanović. Reditelj programa bio je Ivan Vuković a Irena Jovanović je bila voditeljka.

Premijera predstave „Beograd nije tica, da odleti“ održala se 1. novembra u cilju sećanja i čuvanja uspomene na velike uspehe srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Prvobitno je bilo planirano da se premijera održi na platou ispred Skupštine grada, ali zbog loših vremenskih uslova predstava je izvedena u Velikoj sali Omladinskog pozorišta Dadov. Predstava je nastala po tekstu Aleksandra Gatalice. Drama prati tri burne nedelje u odbrani Beograda u Prvom svetskom ratu, od 25. 11. do 13. 12. 1914. godine. To je bilo vreme kada briljantnim manevrom Vrhovna komanda srpske vojske odlučuje da napusti Beograd i jedinice Odbrane Beograda pošalje na položaje na Kosmaju da bi tako spasila Srbiju i dobila Suvoborsku bitku. Drama prati one koji su 30. novembra 1914. godine Beograd morali da napuste: komandanta Odbrane Beograda, slavnog vojskoviđu, generala Mihaila Živkovića zvanog Gvozdeni, komandanta prvog bataljona Odbrane Beograda, čuvenog naučnika Veselina Čajkanovića, kao i obične vojnike. U središtu ove drame nalaze se heroizam i vojnička požrtvovanost ali i dirljiva priča o sinu koji se nalazi u jedinici Odbrane Beograda i njegovom ocu koji ostaje u zatočenom Beogradu tokom 13 dana austrijske okupacije. Naročitu draž ovoj jednočinki dali su novi originalni dokumenti koji su pronađeni i koji bacaju novo svetlo na heroizam i rešenost naših predaka da se suoče sa daleko nadmoćnijim neprijateljem i pobede ga. U predstavi su igrali Srđan Karanović, Aleksandar Dunić, Lazar Đukić, Đorđe Stojković, Joakim Tasić, Dušan Svilar, Đorđe Mišina i mladi glumci Omladinnskog pozorišta Dadov u verodostojnim kostimima i originalnoj scenografiji iz perioda Prvog sv. rata.
„DANI SLOBODE 2023“ realizovani su pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda a izvršni producent manifestacije bilo je, i ove godine, Omladinsko pozorište DADOV.

Izvršna produkcija

DANI SLOBODE 2023.

20 . 10 – 1. 11. 2023. DANI SLOBODE, tradicionalna gradska manifestacija koja slavi dva veoma važna datuma iz istorije Beograda, 1. novembar 1918 –

Saznaj više »