Podizanje spomenika čuvenom ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović prisustvovao je 1. oktobra 2019. godine početku radova na podizanju spomenika ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu. Zajedno sa njim, svečanosti na Malom Tašmajdanu ispred Arhiva Srbije, gde će u decembru biti otkriven spomenik, prisustvovali su Aleksandar Konanihin, prvi savetnik Ambasade Rusije i ataše za kulturu, sa saradnicima, zatim gradski sekretar za kulturu Ivan Karl sa saradnicima, direktor Dadova Vladimir Mijović i autor spomenika vajar Nebojša Savović Nes.

– Odlučili smo da se odužimo velikom čoveku, umetniku i arhitekti. Najpre je jedna ulica na Vračaru ponela njegovo ime, a potom je postavljena i tabla takođe na Vračaru, da bi kruna odavanja počasti bilo podizanje spomenika u Malom Tašmajdanu, preko puta Arhiva Srbije, koji je on projektovao i koji je jedan od ukrasa našeg grada – istakao je Mladenović.

Pomoćnik gradonačelnika je ocenio da će ovaj spomenik biti simbol svih velikih ljudi koji su silom istorijskih prilika morali da napuste Rusiju i da nađu novi dom u našoj zemlji, gde su ostavili neizbrisiv trag u raznim oblastima.

– Spomenik Nikolaju Krasnovu biće simbol i neraskidivih i bratskih veza između dva naroda – zaključio je Mladenović.
Aleksandar Konanihin je izrazio „zahvalnost do neba i od srca” čitavom timu koji učestvuje u realizaciji. On je dodao da će otkrivanje spomenika biti deo obeležavanja sto godina od dolaska „belih Rusa” u Kraljevinu Jugoslaviju.

Vladimir Mijović je zahvalio svima i naglasio da se posle šest godina „mirovanja” čitavog ovog posla, bliži njegova realizacija. On je precizirao da se planira da 9. decembra, povodom 80 godina od smrti ruskog arhitekte koji je svojim stvaralaštvom ostavio važan i neizbrisiv trag u arhitekturi Beograda, naš glavni grad konačno na ovaj način oda počast Krasnovu.

Autor Nebojša Savović, koji je svojim idejnim rešenjem pobedio na konkursu, precizirao je da mu je čast da radi spomenik Nikolaju Krasnovu, te da se opredelio za kamen koji je i ruski arhitekta često koristio u svojim projektima. Spomenik će biti urađen po uzoru na jednu fotografiju gde Krasnov sedi za stolom, okružen saradnicima, jer je „početak kreacije za stolom, za praznim papirom i odatle sve počinje”, naveo je autor.

Spomenik podiže Grad Beograd, u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i Omladinskim pozorištem „DADOV” kao nosiocem posla.

Sve vesti

DADOV U LJUBLJANI I KRANJU

10. i 11. 5. 2024. Omladinsko pozorište Dadov je i ove godine  učestvovalo u  programu manifestacije „Treći mesec srpske kulture u Sloveniji“ koju organizuje Ambasada

PROČITAJ VIŠE