Otkrivanje spomenika ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu

Grad Beograd i Sekretarijat za kulturu odužuju se velikom ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu. Tim povodom, svečano otkrivanje spomenika Krasnovu u Beogradu, u izvršnoj produkciji Omladinskog pozorišta „Dadov”, zakazano je za 9. decembar.

Autor spomenika je vajar Nebojša Savović Nes, čiji je rad izabran na konkursu kao idejno rešenje za spomenik Krasnovu. Među delima koja se mogu svrstati u istoriju i bisere srpske arhitekture, a koje je projektovao arhitekta Krasnov, jesu zgrada Ministarstva finansija i zgrada Arhiva Srbije. Krasnov je bio angažovan i na obnovi Crkve Ružice na Kalemegdanu, unutrašnjem uređenju Doma Narodne skupštine Republike Srbije i drugih značajnih građevina.

Povodom ove svečanosti, u Beograd dolazi visoka delegacija Državne Dume Ruske Federacije, Grada Moskve i Grada Jalte, praunuk slavnog arhitekte, kao i brojni poznavaoci dela Krasnova. Za njih će čelnici Grada Beograda organizovati prijem u Starom dvoru, gde će biti otvorena izložba „Nikolaj Krasnov”, uz dramski prikaz po tekstu Milovana Vitezovića, a u režiji Slavenka Saletovića. Nakon toga svečano će biti otkriven spomenik na Malom Tašmajdanu.

Projekcija dokumentarnog filma „Od dužnosti i zakletve ne odstupaj” planirana je poslepodne u Omladinskom pozorištu „Dadov”.

Sve vesti

DADOV U LJUBLJANI I KRANJU

10. i 11. 5. 2024. Omladinsko pozorište Dadov je i ove godine  učestvovalo u  programu manifestacije „Treći mesec srpske kulture u Sloveniji“ koju organizuje Ambasada

PROČITAJ VIŠE