OTKRIVANJE SPOMENIKA ALEKSANDRU NEVSKOM U BEOGRADU 18. 11. 2021.

Povodom proslave 800. godina od rođenja Aleksandra Nevskog u Beogradu će 18. novembra 2021.  u 10  sati u Porti crkve sv. Aleksandra Nevskog (Cara Dušana 63) biti otkrivena spomen – bista ovom velikom ruskom knezu, svecu Ruske pravoslavne crkve i, nesumnjivo, jednoj od najvećih istorijskih ličnosti ruskog naroda.  Aleksandar Nevski je simbol borbe za očuvanje pravoslavlja pa je zato, kao svetac, poštovan u svim pravoslavnim slovenskim narodima i njihovim crkvama što je slućaj i sa  Srpskom pravoslavnom crkvom i njenim vernicima.

Spomen-bista  je poklon grada Sankt Peterburga Beogradu a inicijativa za njeno podizanje potekla je od nevladinih organizacija Sankt Peterburga. Inicijativu su podržali Sergej Mironov poslanik Dražavne Dume Ruske Federacije i gubernator Sankt – Peterburga  Aleksandar Beglov.

Bista je rad akademskog vajara Anatolija Dementjeva , napravljena je od bronze, visina biste zajedno sa pijedestalom i postamentom, koji su urađeni od livenog granita, je 3,5 metara, težina preko 4,5 tone. Na pijedestalu se nalaze dve pločice sa natpisom od zlatnih listića, na prednjoj strani je napisano:
Sveti Blagoverni Veliki Knez Aleksandar Nevski (1221 – 1263)

„Bog nije u snazi, nego u istini“

U čast 800 godišnjice rođenja Aleksandra Nevskog, dar Beogradu od Sankt Peterburga.

Na zadnjoj strani spomenika se nalazi pločica sa istim tekstom na ruskom jeziku.

Sam čin otkrivanja biste pored protokolarnog dela biće upotpunjen i posebnim muzičko-dramskim programom. Dramsko scenski performans, monodramskog tipa,  biće koncipiran kao obraćanje Aleksandra Nevskog svojim vojnicima nakon jedne velike pobede nad neprijateljima a glumac će naizmenično govoriti delove  teksta na ruskom i na srpskom jeziku.

Pokrovitelji ove svečanosti su Grad Beograd i Međunarodni fond  jedinstva pravoslavnih naroda iz Moskve.

Izvrsni producent događaja je Omladinsko pozorište DADOV.

Sve vesti

ŠEŠIR PROFESORA KOSTE VUJIĆA

Počele probe za predstavu „Šešir profesora Koste Vujića“ u režiji Marka Čelebića. Čuveni roman Milovana Vitezovića posle nekoliko ekranizacija imaće i svoju pozorišnu inscenaciju na

PROČITAJ VIŠE