Izložba Paket aranžman

Izložba “Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981 – 2021) na bis” autora Zorice Kojić i Dragana Ambrozića, obuhvata period razvoja muzičke scene u Beogradu od jeseni 1980. do leta 1981: to je vreme u kome grad i scena ključaju od novih ideja, period koga će kritičari nazvati “novim talasom” u jugoslovenskoj rok muzici. Kruna ovog doba je legendarni kompilacijski album “Paket aranžman” u izdanju ondašnjeg Jugotona, na kome su se javnosti prvi put predstavili mladi, tada još uvek nepoznati beogradski sastavi – Šarlo akrobata, Idoli i Električni orgazam.

Autori fotografija – Goranka Matić, Goran Vejvoda, Branko Gavrić i Brajan Branislav Rašić – pre tačno 40 godina genijalno su vizuelno definisali beogradski “novi talas”, a neki među njima i kultni album “Paket aranžman”. Ponovno postavljanje izložbe, koja se u drugačijem obliku mogla već videti tokom proleća i leta 2021. ispred paviljona “Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanu u organizaciji JP “Beogradska tvrđava”, sada je u saradnji sa Omladinskim pozorištem “Dadov” posvećeno tužnoj činjenici da nas je u međuvremenu napustio divni Branko Gavrić, naš čuveni dizajner i autor omota za album “Paket aranžman”, kome ovom prilikom odajemo dužnu počast.

Namera organizatora i autora izložbe “Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981 – 2021) na bis” jeste da ona predstavlja kulturna dostignuća naše sredine u inostranstvu, kao deo međunarodne kulturne saradnje.

Izložba se otvara 20. septembra na Trgu Republike.

Sve vesti

DANI SLOBODE 2022.

DANI SLOBODE, sada već tradicionalna gradska manifestacija koja slavi dva veoma važna datuma iz istorije Beograda, 1. novembar 1918 – Dan oslobođenja Beograda u Prvom

PROČITAJ VIŠE