Dani evropske baštine 2020. godine

Manifestacija Dani evropske baštine u 2020. godini slavi nasleđe i obrazovanje – i to kroz ulogu obrazovanja u nasleđu i nasleđa u obrazovanju. Od samog početka obrazovanje predstavlja srž Dana evropske baštine i čini osnovu najvećeg broja događaja koji se svake godine održavaju širom Evrope, bilo da se radi o praktičnim radionicama za manji broj učesnika ili je u pitanju neka velika javna izložba. Cilj je da se ovogodišnjom temom Dana evropske baštine pokaže potencijal nasleđa kao oruđa za učenje, ali i kao inspiracije za budućnost.

Kroz ovogodišnju temu, ideja je da se nađe ponovna veza sa znanjem, tradicijom ili veštinama koje su definisale naše okruženje, mesto, grad i na taj način preispitamo šta bi obrazovanje moglo značiti za 21. vek.
S time u vezi, Omladinsko pozorište DADOV učestvuje u manifestaciji “Dani evropske baštine 2020.“ sa predstavom “Četiri godišnja doba“ u režiji Marka Čelebića. Predstava će se odigrati u DADOV-u u ponedeljak 21. septembra s početkom u 20 časova.

Četiri godišnja doba (italijanski Le quattro stagioni) je popularni naziv za ciklus od četiri koncerta za violinu i orkestar, delo italijanskog baroknog kompozitora i violiniste Antonija Vivaldija. Delo je napisano 1723. godine kao deo zbirke od 12 koncerata, a objavljen je 1725. Ovo delo je naročito bilo popularno u Francuskoj, a sam kralj Luj XV je zahtevao da se jedan od ovih koncerata “Proleće” (La Primavera) izvodi specijalno za njega.

Ideja je bila da predstava nastane prvenstveno kao kombinacija scenskog pokreta i narativnog, propratnog teksta. Četiri godišnja doba koja nam je Vivaldi podario, prenosimo na scenu kao četiri evolutivna perioda ljudske vrste, od kamenog doba, srednjeg veka, baroknog perioda dvorova, i savremenog 21. veka. Predstava je zamišljena da komunicira sa publikom nevezano od toga na kojem području se igra – univerzalnim jezikom muzike i pokreta, oživljavamo jedan put kroz vreme i analiziramo gde se mi danas na tom putu nalazimo. Takođe, bitno je i napomenuti da predstava nastaje kao omaž čuvenoj predstavi DADOV-a iz 1988. godine, u režiji Gorana Golovkova.

Sve vesti

ŠEŠIR PROFESORA KOSTE VUJIĆA

Počele probe za predstavu „Šešir profesora Koste Vujića“ u režiji Marka Čelebića. Čuveni roman Milovana Vitezovića posle nekoliko ekranizacija imaće i svoju pozorišnu inscenaciju na

PROČITAJ VIŠE