251. premijera u Dadovu: Svima kojih se tiče

Premijera predstave „Svima kojih se tiče“, zakazana je za 7. novembar u 20h u pozorištu Dadov. Prva repriza je već sledećeg dana, takođe u 20h.

Osnovna ideja predstave je da sa tinejdžerima preispita tabu teme njihovog odrastanja, a to su: istraživanje seksualnosti, konzumiranje psihoaktivnih supstanci, samoubistvo, vršnjačko nasilje i seksualno napastvovanje. Cilj rada na predstavi je da otvori pitanja i pronađe odgovore o spomenutim fenomenima kako bi pomogla tinejdžerima da se sa istim suoče.

Radnja komada se odvija u Moskovskoj privatnoj školi u koju dolaze novi učenici, braća, koja se sporazumevaju izmišljenim znakovnim jezikom. Tokom upoznavanja novih učenika odeljenska fam fatal lažno optužuje mlađeg brata za seksualno napastvovanje. Priča prati braću koja žele da dokažu svoju nevinost. Na tom putu, tinejdžeri će jedni drugima otkriti svoje tajne.

Ciljna grupa predstave su oni kojih se tiče, i deca i odrasli. Predstava preispituje odnos tinejdžera među sobom, kao i odnos odraslih prema tabuima tinejdžera. U strahu da se suoče sa problemima tinejdžera, odrasli formiraju lažnu utopističku sliku sveta. Tinejdžeri danas žive život na internetu. Oni su generacija Z. U predstavi će se koristiti televizor, tableti i telefoni. Korišćenje dvadesetprvovekovnih medija približiće problem koji predstava tretira i mladim glumcima i ciljnoj grupi. Samoubilačke misli, vršnjačko nasilje, danas su fenomeni koji se objavljuju, lajkuju i kruže internetom. Akcenat će biti na scenskom pokretu i muzici. Kroz izmišljeni jezik likova, tinejdžeri će se suočiti sa stvarnošću.

REČ REDITELJA

Predstavu je režirala Andrea Pjević, koja je rekla da je ovo priča o neprihvatanju različitosti.

„Kroz proces shvatili smo da su različitosti koje nismo spremni da prihvatimo pitanje straha od nepoznatog. Tinejdžerima u ovoj priči je nepoznat: izmišljeni jezik, prvi poljubac, seksualnost, seksualno opredeljenje, klasne razlike, depresija, samoubistvo. Odrasli žive u strahu od dece modernog vremena, generacije Z. U strahu od nepoznatog, plaše se straha. Pitanje straha od nepoznatog tiče se svih nas i razlikuje nas jedino potreba da se menjamo, jer se svet menja.“

Sve vesti

ŠEŠIR PROFESORA KOSTE VUJIĆA

Počele probe za predstavu „Šešir profesora Koste Vujića“ u režiji Marka Čelebića. Čuveni roman Milovana Vitezovića posle nekoliko ekranizacija imaće i svoju pozorišnu inscenaciju na

PROČITAJ VIŠE