Škola glume i govora - prijavi se za audiciju sada:

DANI SLOBODE 2022

DANI SLOBODE 2022.
19 . 10 – 1. 11. 2022.

DANI SLOBODE gradska manifestacija u čast dva veoma važna datuma iz istorije Beograda, 1. novembara 1918 – Dana oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu i 20. oktobara 1944 – Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, ove godine održana je od 19. oktobra do 1. novembra.

Kao i prethodnih godine origanalan i raznovrstan program na otvorenom obeležio je i ovogodišnje Dane slobode. Centralni događaji manifestacije bili su dramski performansi a program manifestacije obogatili su i muzički događaji, izložba, projekcije čuvenih partizanskih TV serija, memorijalni defile, polaganje cveća na Groblju oslobodiocima Beograda i drugi protokolarni događaji.

Manifestacija je najavljena konferencijom za štampu koja je organizivana 17. oktobra u Svečanoj sali Skupštine grada. O značaju „Dana slobode“ za grad Beograd i ovogodišnjem programu govorili su Nataša Mihailović Vacić, gradska sekretarka za kulturu, Bojana Borić Brešković, član Organizacionog odbora manifestacije i Marko Čelebić u ime Omlasinskog pozorišta Dadov kao izvršnog producenta Manifestacije. Oficijelni program manifestacije počeo je 19. oktobra otvaranjem strip izložbe sa temom iz Drugog svetskog rata autora Slobodana Ivkova. Izložba je bila postavljena na Trgu Republike od 19. do 30. oktobra. Sutradan, 20. oktobra održao se memorijalni defile, kolona defilea kretala se uobičajenom rutom od hotela „Moskva“ do Trga Republike. U koloni su se nalazili pitomci Vojne akademije koji su nosili ratne zastave brigada koje su učestvovale u oslobođenju grada u Drugom svetskom ratu, predstavnici SUBNOR-a, zvaničnici grada Beograda, predstavnici Vojske Srbije , građani … Istog dana, u nastavku programa na Trgu Republike , na velikoj nadkrivenoj bini specijalno postavljenoj za ovu priliku, održao se veliki muzičko –scenski spektakl „Pesme slobodi“ u okviru kojeg su poznati estradni umetnici izvodili prepoznatljive partizanske pesme. Ceo program bio je prošaran dramskim, plesnim i video sekvencama. Na istom mestu Beograđani i gosti Beograda, posle koncerta, mogli su da uživaju u čuvenim partizanskim serijama „Odlazak ratnika, dolazak maršala“ (2 epizode) i „Povratak otpisasnih“ (3. epizode). Kao i prethodnih godina i ove godine važan programski segment Dana Beograda 2022. bili su programi „Odužujemo se saveznicima“ u sklopu kojeg je izvedeno 6 dramskih performansa na različitim lokacijama u Beogradu u periodu od 21. do 28. oktobra. Namera je bila da se kroz 6 kratkih dramskih igrokaza, za koje su specijalno pisani tekstovima inspirisani stvarnim događajima, osvetli prijateljstvo i poštovanje koji je srpski narod imao od saveznika i u Prvom i u Drugom svetskom ratu. Predstave su oživele sećanja divljenja prema srpskom narodu i njegovim žrtvama od strane Francuske, Rusije, SAD-a, Italije, Grčke i Velike Britanije. U Knez Mihailovoj ulici se 22. i 23. oktobra održao dramski program „Ratnici govore“. Izvodile su se tri jednočinke , monodrame, koje su govorile o subdinama ljudi-ratnika u nedaćama velikih svetskih ratova. Takođe, realizovan je i , sada već tradicionalan program „Dana slobode“, čitanje proglasa na prvom času u osnovnim i srednjim školama. Proglasi su edukativnog karaktera i, kao takvi, upoznali su učenike sa herojskim danima kada je glavni grad oslobađan u velikim svetskim ratovima. Kraj programa DANA SLOBODE 2022. obeležilo je premijerno izvođenje predstave „Povratak u Beograd“. Predstava se radila po tekstu Filipa Grujića a priča se dotiče života Ivana Živaljevića, prvog srpskog oficira koji je posle 45 dana opsade i borbi za Beograd prvi ušao u oslobođeni grad 1. novembra 1918.

„DANI SLOBODE 2022“ realizovani su pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda a izvršni producent manifestacije bilo je, i ove godine, Omladinsko pozorište DADOV.

Izvršna produkcija

DANI SLOBODE 2023.

20 . 10 – 1. 11. 2023. DANI SLOBODE, tradicionalna gradska manifestacija koja slavi dva veoma važna datuma iz istorije Beograda, 1. novembar 1918 –

Saznaj više »