OTKRIVANJE SPOMENIKA ALEKSANDRU NEVSKOM U BEOGRADU

Povodom proslave 800. godina od rođenja Aleksandra Nevskog u Beogradu je 18. novembra 2021.  u Porti crkve sv. Aleksandra Nevskog   otkrivena spomen – bista Aleksandru Nevskom ,  velikom ruskom knezu, svecu Ruske pravoslavne crkve i, nesumnjivo, jednoj od najvećih istorijskih ličnosti ruskog naroda.  Aleksandar Nevski je simbol borbe za očuvanje pravoslavlja pa je zato, kao svetac, poštovan u svim pravoslavnim slovenskim narodima i njihovim crkvama što je slućaj i sa  Srpskom pravoslavnom crkvom i njenim vernicima.

Inicijativa za podizanje biste potekla je od nevladinih organizacija Sankt Peterburga. Inicijativu su podržali Sergej Mironov poslanik Dražavne Dume Ruske Federacije i Aleksandar Beglov gubernator Sankt – Peterburga .

Bista je rad akademskog vajara Anatolija Dementjeva , napravljena je od bronze, visina biste zajedno sa pijedestalom i postamentom, koji su urađeni od livenog granita, je 3,5 metara, težina preko 4,5 tone. Na pijedestalu se nalaze dve pločice sa natpisom od zlatnih listića, na prednjoj strani je napisano:
Sveti Blagoverni Veliki Knez Aleksandar Nevski (1221 – 1263)

„Bog nije u snazi, nego u istini“

U čast 800 godišnjice rođenja Aleksandra Nevskog, dar Beogradu od Sankt Peterburga.

Na zadnjoj strani spomenika se nalazi pločica sa istim tekstom na ruskom jeziku.

Sam čin otkrivanja biste počeo je svečanom liturgijom a potom je Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve Njegova Svetost Patrijarh Porfirije osveštao spomenik. Patrijarh Porfirije je zatim pozdravio prisutne. U ovom delu programa prisutnima su se obratili i  ruski vladika Nazarije, Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda i Aleksandar Beglov, gubernator Sankt Peterburga.

Program je bio upotpunjen i  posebnim dramskim programom. Dramsko scenski performans, monodramskog tipa u izvedbi glumca Đorđa Markovića,  bio je koncipiran kao obraćanje Aleksandra Nevskog svojim vojnicima nakon jedne velike pobede nad neprijateljima a glumac je naizmenično govorio delove  teksta na ruskom i na srpskom jeziku.

Događaju su prisustvovali Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije, Aleksandar Bocan Harčenko, ambasadao Rusije u Srbiji, Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada Beograda, pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i mnogi drugi zvaničnici Srbije i Rusije..

Pokrovitelji ove svečanosti su Grad Beograd i Međunarodni fond  jedinstva pravoslavnih naroda iz Moskve.

Izvršni producent događaja je Omladinsko pozorište DADOV.

Izvršna produkcija

DANI SLOBODE 2023.

20 . 10 – 1. 11. 2023. DANI SLOBODE, tradicionalna gradska manifestacija koja slavi dva veoma važna datuma iz istorije Beograda, 1. novembar 1918 –

Saznaj više »

DANI BEOGRADA 2023.

ZAVRŠENI „DANI BEOGRADA 2023“ I ove godine kao i prethodnih dvadesetjednu u april mesecu u Beogradu je  održana manifestacija DANI BEOGRADA. Ova, sada već tradicionalna

Saznaj više »