„NOVI TALAS U BEOGRADU: PAKET ARANŽMAN (1981 – 2021) – NA BIS“

20 – 28 . septembra 2021 – Trg Republike

Izložba fotografija „NOVI TALAS U BEOGRADU: PAKET ARANŽMAN (1981 – 2021)“ koja je od aprila do juna 2021. godine bila postavljena na Platou ispred Paviljona Cvijeta Zuzorić imala je svoj izvanredan nastavak na trgu Republike od 20. do 28. septembra. Autori izložbe „NOVI TALAS U BEOGRADU: PAKET ARANŽMAN (1981 – 2021) – NA BIS“ Zorica Kojić i Dragan Ambrozić su na ovoj, novoj, verziji izložbe predstavili, pored ranije prikazanih, i neke nove fotografije iz bogate kolekcije autora fotografija Gorana Vejvode, Goranke Matić, Brajana Branislava Kojića i Branka Gavrića. Ova, finalna postavka izložbe bila je posvećena nedavno preminulom Branku Gavriću autoru dizajna omota za album „Paket aranžman“ grupa Šarla akrobate, Idola i Električnog orgazma koji je objavljen 1981. godine u izdanju zagrebačkog Jugotona . Album „Paket aranžman“, do tada nepoznatih sastava, ispostaviće se , bio je svojevrsni manifest celog jednog novog pokreta koji je doneo, ne samo, nov i moderan zvuk već i pobunjenički mentalitet i stav koji će uticati na mnoge muzičke sastave koji će u svojim ostvarnjima doneti autentičan glas gradske omladine.

Na izloženim fotografijama pomenutih autora – Goranke Matić, Gorana Vejvode, Brajana Rašića i Btanka Gavrića – koji su bez sumnje maestralno vizuelno definisali beogradski „novi talas“, posetioci izložbe mogli su osetiti i doživeti vreme 80-tih godina 20. veka kada se pojavio i definisao taj novi kulturni obrazac i koncept koji je potpuno kolerirao sa evropskim i svetskim trendovima tog doba.

U programu otvaranja izložbe 20. 9. 2021 godine učestvovali su Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda, Dragan Ambrozić i Zorica Kojić, autori izložbe, Branislav Brajan Rašić, autor fotografija i Srđan Gojković Gile, muzičar i član Električnog orgazma. Izložbu je otvorio Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu a moderator celog događaja bila je Irena Jovanović.
Namera organizatora i autora izložbe „NOVI TALAS U BEOGRADU: PAKET ARANŽMAN (1981 – 2021) – NA BIS“ jeste da ona predstavlja kulturna dostignuća naše sredine u inostranstvu, kao deo međunarodne saradnje.

Izložba je realizovana uz podršku Grada Beograda, Sekretartijata za kulturu, JP Beogradska tvrđava a izvršni producent izložbe je bilo Omladinsko pozorište DADOV.

Izvršna produkcija

DANI SLOBODE 2023.

20 . 10 – 1. 11. 2023. DANI SLOBODE, tradicionalna gradska manifestacija koja slavi dva veoma važna datuma iz istorije Beograda, 1. novembar 1918 –

Saznaj više »