Međunarodni dan džeza 2016.

Kao i prethodne 2015. godine i ove godine je gradska manifestacija DANI BEOGRADA 2016. imala nastavak u obeležavanju Međunarodnog dana džeza. I ove godine program obeležavanja održan je u organizaciji Sekretarijata za kulturu grada Beograda u saradnji sa Komisijom za UNESKO pri Ministarstvu inostranih poslova RS i DADOVOM kao izvršnim producentom.

Potrebno je podsetiti da je Međunarodni dan džeza ustanovljen 2012. godine od strane organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) i da se obiležava u mnogim zemljama sveta. Ciljevi Međunarodnog dana džeza, osim popularizacije džeza kao muzike, su da pospeši razmenu i razumevanje između kultura, da podigne javnu svest u vezi sa ulogom koju ima džezu u širenju univerzalnih vrednosti, da doprinese ostvarivanju inicijativa organizacije UNESKO …

Ovogodišnji program Dana džeza činila su dva događaja, najpre je na koncertnoj bini postavnjenoj na Trgu republike održan koncert Big Benda RTS-a sa specijalnim gostom Duškom Gojkovićem. Duško Gojković je jedini džez muzičara iz jugoistočne Evrope koga je zabeležila svaka relevantna džez enciklopedija. Pored širom sveta prepoznatljivog zvuka njegove trube, iza njega stoji opus od gotovo dve stotine kompozicija , veliki broj aranžmana za različite sastave i veliko iskustvo bend lidera. Od svog osnivanja 1948. godine Big Bend RTS je nukleus i glavni pokretač džez muzike u Beogradu. On je danas ravnopravan član svetske porodice velikih džez orkestara. Drugi programski segment ovogodišnjeg obeležavanja Međunarodnog dana džeza , koncert Lie Pale pevačice iz Austrije i Mione Deler Babić pijanistkinje odigrao se u Domu omladine.

Treba napomenuti i to da se, pored ova dva centralna događaja upriličena povodom Dana džeza, 30. aprila 2016. godine džez izvodio na mnogim lokacijama, klubovima, u Beogradu.

Izvršna produkcija

DANI SLOBODE 2023.

20 . 10 – 1. 11. 2023. DANI SLOBODE, tradicionalna gradska manifestacija koja slavi dva veoma važna datuma iz istorije Beograda, 1. novembar 1918 –

Saznaj više »