Leto u skadarliji 2012.

uristička organizacija Beograda, „Beogradizacija Beograda“, opština Stari Grad, uz podršku grada Beograda i Omladinsko pozorište DADOV nastavljaju afirmaciju turističkih vrednosti jedne od najvažnijih i najlepših ambijentalnih celina u našem gradu – Skadarlije.

Početak letnje sezone 2012. godine u Skadarliji sa raznovrsnim kulturno-zabavnim programom predviđen je za nedelju, 1. jul. Izložbe cveća, suvenira, starih zanata i umetničkih predmeta, kulturno-umetnički programi – samo su deo onoga što će moći da se vidi u Skadarliji tokom čitavog leta. Programi će se održavati svakog vikenda.
U nedelju od 17.00 do 22.00 atmosferu u Skadarskoj ulici dočaraće dame i gospoda u građanskim kostimima, a početka 20. veka. U kafanama na stolovima su postavljeni papirni nadstolnjaci sa skadarlijskim motivima, a u donjem delu Skadarlije tezge za Skadarlijski bazar sa probranim rukotvorinama, šećerlemama i suvenirima.

Od 17.00 do 18.00 mađioničar Igor će obilaziti skadarlijske kafane i izvodi mađioničarske trikove. U 18.00 kod Skadarlijske česme predviđen je bogat program, koji vodi glumac Milan Milosavljević u ulozi Branislava Nušića. Glumac Lazar Jovanov u kostimu iz 19. veka u ulozi dobošara čita lirsku verziju, glumac Milan Tubić u ulozi Đure Jakšića kao nekadašnji stanovnik Skadarske ulice pozdravlja okupljene, a Ljiljana Jakšić u ulozi skadarlijske dame peva starogradske pesme uz „Skadarlijski sekstet“.

U programu „Kodeks o ponašanju u Skadarliji“, od 18.30 do 19.30, na bini ispred Kuće Đure Jakšića, glumci Milan Tubić (u ulozi Đure Jakšića) i Milan Milosavljević (u ulozi Branislava Nušića) kao stanovnici Skadarske ulice, u skeč formi će na humoristički način kao „Instruktori boemije“, objasniti publici kako se uz domaću rakiju, vino i čuveno srpsko meze, veseli i lumpuje uz tamburaše, kako se naručuju pesme i puna srca dočekuje zora.

Od 19.30 do 20.30 biće izvedena monodrama „Skadarlijka“. Po tekstu Isidore Bjelice i dokumentarnom materijalu Koste Dimitrijevića, u monodrami nastupa glumica Ljiljana Jakšić.

Izvršna produkcija

DANI SLOBODE 2023.

20 . 10 – 1. 11. 2023. DANI SLOBODE, tradicionalna gradska manifestacija koja slavi dva veoma važna datuma iz istorije Beograda, 1. novembar 1918 –

Saznaj više »

DANI BEOGRADA 2023.

ZAVRŠENI „DANI BEOGRADA 2023“ I ove godine kao i prethodnih dvadesetjednu u april mesecu u Beogradu je  održana manifestacija DANI BEOGRADA. Ova, sada već tradicionalna

Saznaj više »