IZLOŽBA – VELIKE LJUBAVI POZNATIH MAĐARA I SRBA

IZLOŽBA – VELIKE LJUBAVI POZNATIH MAĐARA I SRBA
Trg Republike , 23. 11. 2021.

U utorak, 23. novembra na Trgu Republike u Beogradu otvorena je izložba „VELIKE LJUBAVI POZNATIH MAĐARA I SRBA”.
Izložba je realzovana u saradnji Grada Beograda i Saveza vojvođanskih Mađara – Beogradskog odbora.

Izložba „Velike ljubavi poznatih Srba i Mađara“ predstavlja još jedan od niza događaja čiji je cilj negovanje srpsko-mađarskog prijateljstva i međsusonih odnosa a postavljena je sa ciljem da se osvetli romantična strana srpsko-mađarskih odnosa. Na izložbi je predstavljeno pet ljubavnih priča – Kralja Milutina i Jelisavete Arpadović, kralja Stefana Dragutina i Kataline Arpadović, kralja Bele 11 i srpske princeze Jelene, kneza Mihaila Obrenovića i Julije Hunjadi i Jovana Dučića i princeze – koje pokazuje koliko su bile jake veze srpskog i mađarskog naroda. Četiri priče vezane su za stvarne istorijske događaje, a jedna – o Dučiću i princezi, po svoj prilici, je plod mašte, što joj nije smetalo da je narod prihvati kao istorijski tačnu.

Izložba je štampana na 10 panoa , dvojezično.

Autor izložbe je prof. Mate Ađanski.

Izložbu je otvorio Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda , a prisutnima su se obratili i Nebojša Marjanović, predsednik Gradskog odbora Saveza vojvođanskh Mađara Beograda, Vladimir Pecić, rukovodilac beogradske kancelarije organizacije Hepa i gospodin Čaba Paško iz Nacionalnog saveta mađaraske nacionalne manjine.

Omladinsko pozorište DADOV je izvršni producent izložbe.

Izvršna produkcija

DANI SLOBODE 2023.

20 . 10 – 1. 11. 2023. DANI SLOBODE, tradicionalna gradska manifestacija koja slavi dva veoma važna datuma iz istorije Beograda, 1. novembar 1918 –

Saznaj više »