Škola glume i govora - AUDICIJA!

Škola glume i govora - AUDICIJA!

DANI SLOBODE 2023.

20 . 10 – 1. 11. 2023.

DANI SLOBODE, tradicionalna gradska manifestacija koja slavi dva veoma važna datuma iz istorije Beograda, 1. novembar 1918 – Dan oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu i 20. oktobar 1944 – Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, ove godine biće održana od 20. oktobra do 1. novembra.

Ovogodišnje „Dane slobode“ obeležiće dva centralna događaja:
– Memorijalni defile „POBEDA SLOBODE“ sa Muzičko-scenskim događajem „BEOGRAD JE SLOBODAN“ na Trgu Republike, 20. oktobar 2023.
i
– Predstava „BEOGRAD NIJE TICA, DA ODLETI“ , Plato ispred Skupštine grada, 1. novembar 2023.

Memorijalni defile „Pobeda slobode“ počeće u 11,00 časova i kretaće se od hotela „Moskva“ do Trga Republike. Na čelu formirane kolone defilea nalaziće se Počasni vod pitomaca Vojne akademije Ministarstva odbrane Vojske Srbije. Pitomci, njih 30, nosiće replike zastava brigada koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu (u saradnji sa Vojnim Muzejom). Ispred pitomaca kretaće se stari vojni kamion na kojem će biti postavljeno ozvučenje sa kojeg će biti emitovana radio-drama „Slobodni Beograd“. Radio drama, kroz razgovor jednog od oslobodilaca Beograda i njegovog unuka, rekonstruiše događaje vezane za oslobođenje Beograda. U defileu će učestvovati, predstavnici SUBNOR-a, predstavnici grada Beograda, građanstvo …Predstavnici SUBNOR-a će doneti slike svojih predaka koji su učestvovali u borbama za oslobođenje u Drugom svetskom ratu. Dolazak povorke na Trg Republike predviđen je u 11,20 časova. U nastavku programa , na velikoj bini specijalno postavljenoj za ovu priliku na Trgu Republike, održaće se muzičko –scenski performans „Beograd je slobodan“. Moderator programa biće Dejan Savić a u muzičkom programu nastupiće Dečiji hor RTS-a i Mali zabavni orkestar MO „Stanislav Binički“ koji će izvesti Himnu Beograda i niz partizanskih pesama. Dramski program: odlomke iz dela Branka Ćopića kazivaće Rade Ćosić, Lidija Vukićević i Sonja Damjanović. Reditelj programa je Ivan Vuković a voditelj Irena Jovanović.

Predstava „Beograd nije tica, da odleti“ po tekstu Aleksandra Gatalice premijerno će biti izvedena 1. 11. u 14,00 časova na platou ispred Skupštine grada. Drama prati tri burne nedelje u odbrani Beograda u Prvom svetskom ratu , od 25. 11. do 13. 12. 1914. godine. U predstavi učestvuje 12 profesionalnih glumaca sa verodostojnim kostimima i scenografijom iz perioda Prvog sv. rata.
U slučaju loših vremenskih uslova predstava će se održati u Velikoj sali Omladinskog pozorišta DADOV.

Izvršni producent manifestacije DANI SLOBODE 2023. je Omladinsko pozorište DADOV.

Izvršna produkcija

DANI SLOBODE 2023.

20 . 10 – 1. 11. 2023. DANI SLOBODE, tradicionalna gradska manifestacija koja slavi dva veoma važna datuma iz istorije Beograda, 1. novembar 1918 –

Saznaj više »