Škola glume i govora - prijavi se za audiciju sada:

DANI BEOGRADA 2021.

Kao i prethodnih godina i u 2021. godini  u aprilu mesecu desili su se  DANI BEOGRADA.  Moto ovogodišnjih DANA BEOGRADA „Kultura je pobednik“,  pokazao se kao idealan okvir koji je omogućio da se istakne kako bogato kulturno-istorijsko nasleđe grada tako i recentno umetničko stvaralaštvo sa kojim Beograd nikada nije oskudevao. Ovako zamišljeni i ostvareni programski sadržaji ovogodišnje manifestacije, gde su bili prisutni i gde su se preplitali prošlost i sadašnjost, predstavili su na najlepši način „duh Beograda“, što je, kao i u slučaju svih dosadašnjih DANA BEOGRADA, bila  jedna od osnovnih ambicija i manifestacije održane 2021. godine.
DANI BEOGRADA 2021. počeli su 6. aprila postavljanjem izložbe fotografija na Trgu Republike,  kojom je obeleženo 80 godina od početka Drugog svetskog rata i nacističkog bombardovanja Beograda. Izložba je realizovana u saradnji sa Ambasadom Ruske Federacije u Beogradu, Ruskim domom u Beogradu i Istorijskim muzejom Srbije. Pažljivo izabrane fotografije ilustrovale su brutalnost i ogromne razmere ratnih razaranja, a namera organizatora izložbe bila je da se, još jednom, istakne odlučujića uloga koju su ruski i srpski narod imali u slomu nacizma.
U Svečanoj sali Skupštine grada Beograda 15. aprila održana je promocija  knjige – zbornika radova „Svet srednjovekovnih utvrđenja, gradova i manastira“. Ova izuzetna knjiga objavljena je u čast dr Marka Popovića, čoveka za koga se, bez preterivanja, može reći da je bio dominantna figura srpske arheologije srednjeg veka proteklih nekoliko decenija. U uredničkom uvodu knjige istaknuto je „namera uredništva i želja priložnika bila je da ona (knjiga) bude zbornik radova u čast Marka Popovića. Uz veliko poštovanje prema njegovim doprinosima u spoznavanju srednjovekovne prošlosti Srbije i očuvanju nacionalnog kulturnog nasleđa, zbornik je takođe trebalo da pokaže, kako stručnoj javnosti tako i samom Popoviću, a na način uobičajen u naučnom svetu, da njegovo delo predstavlja istinsku inspiraciju  istraživačima različitih disciplina i generacija. Nažalost, pred kraj rada na uobličavanju publikacije zatekla nas je tužna vest o njegovom odlasku“.  Knjigu su uredili Vujadin Ivanišević, Vesna Bikić i Ivan Bugarski a na njenom predstavljanju govorili su Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, dr Olivera Vučković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, Smilja Marjanović Dušanić, istoričarka,  dr Vesna Bikić, naučni savetnik Arheološkog instituta i dr Vujadin Ivanišević, naučni saradnik Arheološkog instituta. Knjiga je objavljena u saradnji Arheološkog instituta i DADOV-a.
Zvanično otvaranje DANA BEOGRADA 2021. godine desilo se 16. aprila svečanim defileom Knez Mihailovom ulicom do Kalemegrada u kojem su učestvovali orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova, pitomci Vojne akademije, Konjička brigada Policijske uprave Beograda, predstavnici grada Beograda i brojni građani. Po završetku defilea, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević položio je cveće na spomen – obeležje na Kalemegdanu, na mestu na kojem je turski komandata Ali-Riza paša 1867. godine predao ključeve Beograda knezu Mihailu Obrenoviću. Tom prilikom glumci DADOV-a izveli su kratak igrokaz koji se odnosio na ovaj istorijski događaj a Klub ljubitelja istorijskog plesa izveo je prigodan plesni program.
Istog dana, 16 aprila, na svećanoj sednici Skupštine grada Beograda saopšteni su  dobitnici Nagrada grada Beograda za 2019. godinu i Nagrada grada Beograda – despot Stefan Lazarević za  2020. godinu.
Takođe, 16. aprila na Trgu Republike otvorena je izuložba „Pozdrav iz Beograda – Beograd na razglednicama“. Izložene fotografije razglednica  predstavljene na izložbi dočarale su posetiocima Beograd kakav je nakad bio, a mogao se steći i utisak o promenama i preobražajima koji je grad iz godine u godinu doživljavao tokom poslednjih 100 godina.
I narednih dana manifestacije Beograđani su imali priliku da prisustvuju brojnim kluturnim, edukativnim, zabavnim i drugim prigodnim programima. Tako je Biblioteka grada Beograda u saradnji sa Zadužbinom „Momo Kapor“ priredila program posvećen Momi Kaporu, koji je i sam jedan od prepoznatljivih sibola grada Beograda. Program je obuhvatio izložbu i dramski performans. Od Mome Kapora nema boljeg vodiča kroz Beograd , kroz njegovu istoriju, ulice, svakodnevnice i kroz osobine Beograđana. Na izložbi postavljenoj u Knez Mihailovoj , ispred Biblioteke, njen autor, Bojan Kundačina, koristeći i spajajući dve umetnosti kojima se bavio Kapor, književnost i crtanje, pokušao je da ispričaju jednu priču o Beogradu. Školice, jednostavna dečija igra na trotoaru grada, simbol je umetnosti Mome Kapora. Jedanaest panoa na kojima su prikazani elementi-polja školice postepeno su vodila posmatrače do završnog polja školice na kojoj je posetilac otkrivao ovalni luk koji je simbolizovao Beograd. Izložbu su otvorili Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, Jasmina Ninkov, direktor Biblioteke,  autor izložne Bojan Kundačina i supruga Mome Kapora Ljiljana.  Dramski  performans održan je 17. aprila . Odlomke iz dela Mome Kapora čitali su glumica Srna Đenadić i glumac Marko Pavlović.
Još jedna izložba obeležila je ovogodišnje DANE BEOGRADA. U pitanju je „Izložba fotografija izgradnje Novog Beograda, radnika i učesnika u omladinskim radnim akcijama“, otvorena 18. aprila.  Autor izložbe  bio je Dragan Kujundžić koji je od nekoliko hiljada fotografija iz foto arhive Tanjuga nastalih, uglavnom, 1948. godine, izabrao 38 fotografija  prikazanih na panoima postavljenim na Sava promenadi Beograda na vodi. Izložbu je otvorio Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda.
Zapažen događaj ovogodišnjih DADANA BEOGRADA bio je i otkrivanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću, jednoj od najistaknutijih ličnosti u istoriji Srbije. Spomenik je otkriven  u utorak, 20. aprila a postavljen je na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeva, Palmotićeva  i Bulevara despota Stefana. Urađen je po idejnom rešenju vajara Svetomira Arsića Basare, na osnovu već postojećeg vajarskog dela tog autora, izloženog u postavci Istorijskog muzeja Srbije. Despot Stefan predstavljen je sa mačem u desnoj ruci i  knjigom u levoj, što upućuje na dve njegove važne uloge koje je ostvario u istoriji – bio je istovremeno i veliki vojskovođa i ratnik ali i čovek od duha, književnik. Krst na grudima upućuje na još jedan važan segment Despotovog života, pravoslavlje. Spomenik je urađen u bronzi i visok je 4 m bez postamenta.  Spomenik su otkrili Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Srbije, Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine Beograda i predsednik opštine Stari Grad Radoslav Marjanović.
Takođe, zapažan deo programa DANA BEOGRADA 2021, po masovnosti možda i najbrojniji, bile su  javne šetnje kroz istoriju Beograda i posete znamenitim spomenicima grada. Ciljevi ovog programa bili su zabava i edukacija, ali i podizanje svesti o važnosti kulturnog nasleđa Beograda, sagledavanje njegovih različitih kulturno-istorijskih slojeva i, na kraju, negovanje kulture pamćenja neobično važnog elementa u razvoju i uspostavljanju modernih kulturnih i društvenih vrednosti.  Organizatori programa  Zavod za zaštitu spomenika grada Beograda i Muzej grada Beograda ponudio je Beograđanima  10 šetnji-programa i to: „Terazije – novi zaštićeni prostor“, „Graditeljka Jelisaveta Načić“, „Beogradske kafane“, „Meštrović u javnom prostoru“, „Zemunska tvrđava“, „Beogradska zadruga, novo čitanje“, „Veliki barutni magacin – Žrtvenik sa bedema Gornjeg rada“, „Živopis Hrama Svetog Save“, „Spomenik Stefanu Nemanji“ i  „Upoznaj Beograda da bi ga više voleo – radionice za decu“. I pored velikog broja termina koji su na početku bili ponuđeni građanima Beograda , ukupno 22,  za neke šetnje predviđeno je bilo i po nekliko termina, velika zainteresovanost građana uslovila je dodatno otvaranje grupa-termina tako da je broj ljudi koji je prisustvovao šetnjama premašio 600.
Veliki broj ustanova kulture grada Beograda i ove godine odazvao se molbi da svojim programima doprinesu DANIMA BEOGRADA 2021. U tom smislu program pod nazivom „Otvorena vrata ustanova kulture grada Beograda“ podržala su sledeća beogradska pozorišta: Atelje 212, Pozorište na Terazijama, Pozorište Puž, DADOV, Duško Radović i Boško Buha koji su delili besplatne karata sugrađanima za predstave koje su bile na njihovom repertoaru tokom aprila meseca. Podeljeno je više od 350 besplatnih karata.  Biblioteka grada Beograda omogućila je 50% popusta na godišnju članarinu, Dečiji kulturni centar je osim koncerta Hora dečijeg kulturnog centra „Beogradu na dar“, Dečijeg beogradskog proleća 2021, organizovao i zanimljiv kulturno-obrazovni program „Skriveni grad – Ima li zmaja u tvrđavi“. Biblioteke u Lazarevcu i Obrenovcu takođe su participirale zanimljivim javnim predavanjima i projekcijama prigodnih filmskih sadržaja.  U manifestaciji DANI BEOGRADA 2021.  Prodajna galerija „Beograd“  učestvovala je  sa izložbom  Aleksandre Ilić  Mute a Centar za likovno obrazovanje  Šumatovačka besplatno je pružio najmlađim sugrađanima mogućnost da prisustvuju radionicama iz grafike, grafičkog dizajna, crtanja i slikanja, vajanja i mozaika. Muzej grada Beograda podelio je oko 200 besplatnih karata za pesete svojim muzejima (Konak Kneginje Ljubice, Muzej Paje Jovanovića, Spomen muzej Ive Andrića, Muzej Jovana Cvijića …)
Ove godine DANI BEOGRADA dobili su i svoj zvaničan sajt (www.danibeograda.rs)  na kojem se mogla dobiti precizna i pravovremena informacija o svim važnim događajima vezanim za manifestaciju. Ovo se odnosilo, pre svega, na programske sadržaje manifestacije, a sajt je, takođe, bio i mesto gde su na brz i jednostavan način naši sugrađani dobili priliku da se prijave na brojne programe DANA BEOGRADA 2021. Tu mogućnost je ove godine koristilo preko 1500 Beograđana.
I ovogodišnja manifestacija DANI BEOGRADA realizovana je pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda. Izvršni producent manifestacije bilo je Omladinsko pozorište DADOV, a kao i prethodnih nekoliko godina  i ove godine je realizaciju manifestacije podržala kompanija LUKOIL koja na taj način iskazuje svoju kontinuiranu društvenu odgovornost.

Izvršna produkcija

DANI SLOBODE 2023.

20 . 10 – 1. 11. 2023. DANI SLOBODE, tradicionalna gradska manifestacija koja slavi dva veoma važna datuma iz istorije Beograda, 1. novembar 1918 –

Saznaj više »