DANI BEOGRADA 2019.

Skupština grada Beograda, na sednici održanoj 26. decembra 2002. godine, na osnovu člana 7. i 27. Statuta grada Beograda („Službeni list grada Beograda“, br. 18/95, 20/95, 21/99 i 2/2000), donela je

 

ODLUKU

O UTVRĐIVANJU SVEČANOSTI GRADA BEOGRADA – DANI BEOGRADA OD 16. DO 19. APRILA

 

Član 1.

Utvrđuju se svečanost grada Beograda, a povodom dva značajna istorijska događaja: prvog pisanog pomena imena „Beograd“ i predaje ključeva slobodnog Beograda knez Mihailu Obrenoviću.

Povodom ovih značajnih datuma vezanih za istoriju grada Beograda, utvrđuju se Dani Beograda od 16. do 19. aprila i obeležajvaju se i proslavljaju kao svečanost Grada Beograda.

Član 2.

Grad Beograd dodeljuje, povodom Dana Beograda, nagrade i druga javna priznanja pravnim i fizičkim licima za značajna ostvarenja u oblasti proizvodnje, obrazovanja, nauke, umetnosti, sporta i drugim oblastima stvaralaštva.

Naagrade i priznanja grada Beograda ustanovljavaju se posebnim odlukama.

Član 3.

Skupština grada Beograda doneće odluke kojim se ustanovljavaju nagrade i druga javna priznanja grada Beograda u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 4.

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o utvrđenju praznika grada Beograda („Službeni list grada Beograda“ 22/95)

Član 5

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom listu grada Beograda“.

Skupština grada Beograda

Broj 644-694/2-XIII-01, 26. decembar 2002. Godine

Izveštaj o realizaciji Dana Beograda 2019.

 

Proslava „Dani Beograda“ jedna je od najzančajnijih manifestacija koja se događa svake godine od  16-og do 19-og aprila u Beogradu. Povod njenog održavanja su dva važna datuma u istoriji Beograda, 16. april dan kada se u pismu pape Jovana VIII prvi put pominje slovensko ime grada Beograda i 19. april dan 1867. godine  kada je  izvršena simbolična predaja ključeva, između ostalih, i grada Beograda knezu Mihailu Obrenoviću.  Toga dana Beograd je i formalno postao srpski grad.

Dani Beograda su ove godine realizovani po šesnaesti put, a četvrti put u izvršnoj produkciji Omladinskog pozorišta DADOV.  Ovogodišnji program nosio je naziv „Pogled sa Kalemegdana“ jer je glavni progrm upravo realizovan na platou kod spomenika „Pbednik“ upravo na Kalemegdanu. Planirano je da tri koncerta budu održana 16, 17. i 18. aprila od 19 časova. Zbog vremenskih nepogoda koncert operskih arija je bio premešten u Dom omladine Beograd.

Realizaciju celokupnog programa podržala je kompanija LUKOIL.

 

  1. april 2019.

 

Prvog dana proslave „Dana Beograda“ realizovano je niz aktivnosti, proslava je tradicionalno počela polaganjem cveća na spomen-obeležje na Kalemegdanu na mestu gde je Knez Mihailo primio ključeve grada od strane turskih vlasti u 19. veku. U svečanoj povorci učesvovao je orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova koji je za ovu priliku izveo nekoliko najreprezentativnijih numera koje su posvećene glavnom gradu, kao i svečane marševe najslavnijih srpskih vojskovođa. Skup je krenuo od platoa kod Kulturnog centra grada Beograda, pored orkestra skup su činili predstavnici grada Beograda, članovi Kluba ljubitelja plesa i građanstvo. Na čelu povorke polaznici Vojne akdemije su nosili zastave grada. Članovi Kluba ljubitelja plesa su u uniformama i gradskoj garderobi iz 19.veka šetali Knez Mihailovom. Povorka se kretala u pravcu ka Kalemegdanu gde je i realizovan glavni program. Pošto je povorka stigla glumci Omladinskog pozorišta DADOV odigrali su scensku rekonstrukciju predaje ključeva grada Knezu Mihailu Obrenoviću u replikama odeće iz 19.veka.

Istog dana na platou kod „Pobednika“ odžana je muziča revija  „Pogled sa Kalemegdana“ autora Galine Maksimović pisca i kompozitora Igora Andirća. Ovrade popularnih melodija iz 60th godina, kao i teme kojima su se mladi bavili u to doba, bile su početna inspiracija za ovaj događaj. Poplarne melodije intepretirali su: pevači Dušan Svilar, Sara Stević, Nikola Mikić, glumica Olivara Bacić, dok su dramske scene odigrali glumci Jelena Trailović, Marija Pantin, Petar Kokinović i Predrag Prežić. Na repertoaru su bile numere: Žuti bikini, Beograde Beograde, Moj Beograd srce ima, Ljubav i moda… itd.

  1. april 2019.

Tokom trajanja proslave Dani Beograda u saradnji sa Institutom za istoriju Beograda odžana su tri javna vođenja.

Beograd u XV veku – prva stalna prestonica srednjovekovne srpske države

dr Miloš Ivanović, Istorijski institut

 

Kao pretežno pogranični grad na važnim saobraćajnim pravcima, Beograd su tokom srednjeg veka  držali Sloveni, Bugari, Vizantinci i Ugri. Pod srpsku vlast došao je privremeno za vreme kralja Dragutina, kao rezultat njegovih veza sa Ugarskom (1284–1316). Prodor Turaka nakon Kosovske bitke otvorio je novo poglavlje u istoriji grada. Sklapanjem savezništva između ugarskog kralja Žigmunda i despota Stefana Lazarevića 1403/1404, Beograd je prešao u srpske ruke i postao prva stalna prestonica srednjovekovne srpske države. Despot Stefan je započeo obiman, osmišljen i ambiciozan projekat izgradnje Beograda, ne samo kao vojnog i političkog, već i kao privrednog i urbanog centra srpske države. Veći deo kamenih zidina Gornjeg i Donjeg grada koji se još uvek mogu videti podignuti su u to vreme. Posle smrti despota Stefana 1427, Beograd je ponovo dospeo pod ugarsku vlast a Turci su ga konačno osvojili 1521. godine.

 

Publika je tokom vođenja obišla nekoliko lokacija na Kalemegdanu koje su ključne za razumevanje „srpskog Beograda“ u srednjem veku:

  • Maketu Beogradske tvrđave iz vremena destpota Stefana kod spomenika Pobedniku
  • Despotovu kulu
  • Spomenik posvećen opsadi Beograda iz 1456. godine
  • Ostatke kompleksa Mitropolije (opciono zbog udaljenosti i vremena)

 

 Putem osmanskog nasleđa – Kalemegdan i Gronjei grad

dr Aleksandar Jakovljević, Istorijski institut

(16. april 2019.)

 

Ubrzo po osvajanju Beograda 1521. godine, Turci su utvrđenom gradu na ušću dveju reka Save i Dunava, namenili ulogu koju je uvek imao tokom svoje duge, raznovrsne i bogate istorije. Pored vojno-administrativne funkcije, Beograd je ubrzo izrastao u značajno privredno i kulturno središte Osmanskog carstva.Sve do kraja vladavine, Turci su Beogradu posvećivali posebnu pažnju i smatrali su ga svojim najvećim utvrđenjem na severnoj granici prema ostatku Evrope. Gornji grad smešten na grebenu, prirodom predodređen kao utvrđena tačka, obuhvaćen dvostrukim zidom i s kapijama koje su branile visoke polukružne kule, predstavljao je glavno beogradsko utvrđenje čiji su stanovnici, za razliku od Donjeg grada, uglavnom bili pripadnici vojske i administracije. Ovom prilikom posetioci će moći da steknu uvid u tragove materijalnih ostataka kao spomenike minulih vremena i epoha na Gornjem gradu tvrđave.

Publika će tokom ovog časa istorije obići nekoliko lokacija na Kalemegdanu i Gornjem gradu:

  • Česmu Mehmed-paše Sokolovića
  • Defterdarovu kapiju
  • Damad Ali-pašino turbe

 

Epoha Obrenovića u Beogradu

dr Radomir Popović i dr Ana Stolić

(18. april 2019.)

 

Vladarska kuća i dinastija Obrenović upravljala je kneževinom a potom Kraljevinom Srbijom od 1815. do 1903. godine (osim perioda 1842-1858 kada je na čelu Srbije bio knez Aleksandar Karađorđević). U njihovo vreme Beograd je od osmanskog utvrđenja s čaršijom postepeno postao grad s jasnim odlikama balkanske i srednjoevropske kuluture. Hvaljeni ili kritikovani, vladari iz ove dinastije su, od kneza Miloša, kneza Mihaila, kneza/kralja Milana i kralja Aleksandra imaju važno mesto u ekonomskom, društvenom, urbanističkom i kulturnom nasleđu Beograda. Publici će biti predstavljen Beograd iz vremena Obrenovića počev od nastanka „srpskog“ dela grada iz vremena kneza Miloša Obrenovića do dvorova u kojima je ova dinastija živela i upravljala državom krajem 19. veka.

Upoznavanje s Beogradom iz vremena Obrenovića započeće kod Konaka kneginje Ljubice (Saborna crkva, pogled na nekadašnju Đumrukanu i ostale ustanove Kneževine Srbije u nastajanju) a završiće se kod današnje Skupštine grada Beograda (srušeni Konak i dvor kralja Milana Obrenovića).

 

Na platou kod spomenika „Pobednik“ 18.aprila u 19 časova održan je koncert sinforok koji je osmislio dirigent Vojkan Borisavljević, a svirao Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binčki“.

TIJANA DAPČEVIĆ

BOJANA STAMENOV

SNEŽANA JADRLIĆ

GALE KERBER

NENAD MILOSAVLJEVIĆ

DEJAN NAJDANOVIĆ NAJDA

 

MEŠOVITI HOR I SIMFONIJSKI ORKESTAR UMETNIČKOG ANSAMBLA

MINISTARSTVA ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE „STANISLAV BINIČKI“

Dirigent: VOJKAN BORISAVLJEVIĆ

 18. april 2019.

 

Svečana dodela Nagrada grada Beograda u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević uručili su 18. Aprila 2019. u Starom dvoru nagrade grada Beograda laureatima za 2018. godinu. Događaju su prisustvovali zamenik gradonačelnika Goran Vesić, načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, članovi Gradskog veća, gradski sekretari i predstavnici Gradske uprave.

Prema rečima gradonačelnika, ono što razlikuje Beograd od drugih velikih gradova i prestonica su ljudi – Beograđani.

– Beograđani su srdačni, neposredni, nesebični, kreativni, vredni, posvećeni… Sve to ih čini posebnim i Beograd se time ponosi i zna to da ceni. Zahvaljujem svim članovima komisija jer su imali težak posao prilikom izbora najboljih među najboljima. Činjenica da je njihov zadatak bio težak, za nas je dobra jer potvrđuje da smo imali puno uspešnih i kreativnih projekata. Izuzetno mi je drago što u ime Beograđana, Gradske uprave i svoje ime mogu da zahvalim svim dobitnicima na sjajnim stvarima koje su uradili. Sve što su uradili pozitivno će se odraziti na razvoj grada. Naš zadatak je da Beograd bude bolji i lepši, ali i humaniji i zdraviji. Ovakva dela bi morala da budu podstrek svima nama i da nas „teraju” da radimo još više i kvalitetnije – dodao je gradonačelnik.

Nikodijević je istakao da je dodela nagrada jedan od najsvečanijih događaja tokom trajanja manifestacije „Dani Beograda”.

– Nagrade su dodeljene u 12 oblasti, odnosno 17 kategorija, uz nagrade za stvaralaštvo mladih, kao i specijalne nagrade „Svetislav Stojanović”. Komisija za dodelu Nagrade grada Beograda je i ove godine sastavljena od najeminetnijih stručnjaka koji su obavili izuzetno odgvoran posao. Od velikog broja nominacija trebalo je napraviti konačan izbor najboljih među izuzetnim pojedincima u gradu Beogradu – istakao je Nikodijević.

Ovo su laureati:

 

* za književnost i prevodno stvaralaštvo – Jelena Lengold

* za pozorišno stvaralaštvo – Nenad Jezdić

* za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo – Igor Đorđević

* za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije – Milija Nešić

* za muzičko i muzičko-scensko stvaralaštvo – Miroljub Aranđelović Rasinski

* za društvene i humanističke nauke – prof. dr Žika Bujuklić

* za prirodne i tehničke nauke – dr Aleksandar M. Spasić

* za pronalazaštvo – dr Nataša Golić, dr Amarela Terzić-Vidojević, dr Katarina Veljović i Igor Mrvaljević

* za medicinu su dodeljene dve nagrade – prof. dr Danici Grujičić i prof. dr Zorici Stević, prof. dr Dragani Lavrnić, prof. dr Vidosavi Rakočević-Stojanović, asistentima dr Ivani Basta, dr Ani Nikolić, dr Aleksandri Kačar, Ivanu Marjanoviću i dr sc. med. Stojanu Periću

* za arhitekturu i urbanizam – autorski tim „Remorker arhitekts”: Dušica Totić, Marko Korošec, Milan Katić, Ivana Tijanić, Miloš Milićević, Hristina Tošić, Darko Rašeta, Ana Brkić i Vanja Paunović

* za oblast poljoprivrede – Dejan Tabaković

* za novinarstvo – Miroslavu Lazanskom

* za obrazovanje – prof. dr Milanu O. Raspopović

* za sport – Nemanja Majdov

* za zaštitu životne sredine – Goran Vasić

* za herojsko delo – Aleksandra Janković i Olivera Jovović

* za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda – Nikola Kusovac

* specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Grad Beograd – Ivan Tasovac

* nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih – Milica Tomić i Tamara Žderić

* nagrada grada Beograda „Svetislav Stojanović” – Branislav Mutić i Vatrogasno-spasilačka četa Zemun

 

Koncert „Svetski muzički biseri“

Koncert je planiran da se održi na Kalemegdanu, međutim zbog vremenskih uslova, morao je biti premešten u malu salu Doma omladine.

 

JASMINA TRUMBETAŠ PETROVIĆ, sopran

SNEŽANA SAVIČIĆ SEKULIĆ, sopran

LJUBICA VRANEŠ, mecosopran

NEVENA MATIĆ, sopran

DEJAN MAKSIMOVIĆ, tenor

DRAGUTIN MATIĆ, bariton

DRAGOLJUB BAJIĆ, bas

 

ORKESTAR „BEOGRADSKI SOLISTI“

Dirigent: VOJKAN BORISAVLJEVIĆ

Izvršna produkcija

DANI SLOBODE 2023.

20 . 10 – 1. 11. 2023. DANI SLOBODE, tradicionalna gradska manifestacija koja slavi dva veoma važna datuma iz istorije Beograda, 1. novembar 1918 –

Saznaj više »

DANI BEOGRADA 2023.

ZAVRŠENI „DANI BEOGRADA 2023“ I ove godine kao i prethodnih dvadesetjednu u april mesecu u Beogradu je  održana manifestacija DANI BEOGRADA. Ova, sada već tradicionalna

Saznaj više »