Dani Beograda 2017.

Gradska uprava sa Omladinskim pozorištem DADOV i 2017. godine je  pripremila bogat programa za tradicionalnu manifestaciju „Dani Beograda“, koja jeodržana od 16. do 19. aprila. Celokupan program bio je organizovan na četiri lokacije. Tokom četiri festivalska dana posetioci su mogli da uživaju u tri koncerta. Centralni događaj bio je obeležavanje 150 godina otkad su Turci predali ključeve grada Beograda Knjaževini Srbiji.

Proslava „Dani Beograda“ jedna je od najzančajnijih manifestacija koja se događa svake godine od  16-og do 19-og aprila u Beogradu. Povod njenog održavanja su dva važna datuma u istoriji Beograda, 16. april dan kada se u pismu pape Jovana VIII prvi put pominje slovensko ime grada Beograda i 19. april dan 1867. godine  kada je  izvršena simbolična predaja ključeva, između ostalih, i grada Beograda knezu Mihailu Obrenoviću.  Toga dana Beograd je i formalno postao srpski grad. Upravo ove, 2017. godine grad Beograd proslaviće ovaj jubilej, obzirom da će se ovog aprila navršiti 150. godina od tog velikog događaja.

Dani Beograda su, ove godine, održani po šesnaesti put, a namera je bila da ove godine Beograd proslavi ovaj jubilaej kako dolikuje i pre svega, onako kako naš glavni grad to i zaslužuje.

Naše sugrađane i sve goste Beograda obradovao je bogat kulturno – umetnički program sa pregrš koncerata, izložbi, javnih vođenja, predstava itd. A kao i svake godine celokupan program biće otvorenog i besplatnog karaktera.

Na scenama Doma omladine, Narodnog pozorišta u Beograd i Dečijeg kulturnog centra održana su tri velika koncerta „April u Beogradu“ koji je okupio poznate izvođače Tijanu Dapčević, Dejana Cukića, Ekstra Nenu, i mnoge druge. Na sceni Narodnog pozorišta nastupila je operska diva Jadranka Jovanović sa svojim prijateljima uz pratnju umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“. Dok je u Dečijem kulturnom centru izveden koncert pod nazivom „Ovo je Srbija“, na kome su nastupili Merima Njegomir, Rade Jorović, Čeda Marković, Danka Stojiljković, Nevena Matić i Dragutin Matić.

Kulturno prosvetna zajednica Beograda za ovu priliku pripremila je pesnički matine pod nazivom „Pesme o Beogradu“ te su proslavljeni dramski umetnici Milan Caci Mihailović, Ljiljana Blagojević, Nebojša Dugalić, i mnogi drugi, kazivali stihove naših istaknutih pesnika.

 

Pored koncerata organizovano je bilo i  javno vođenje ŠETNJA KROZ OSMANSKI, AUSTRIJSKI I SRPSKI BEOGRAD NA KALEMEGDANU koje je podrazumevalo ture koje su bile otvorene za sve zainteresovane sugađane, a koji su imali prilike da se upoznaju sa jednim drugačijim Beogradom od onog kojim svaki dan hodaju kao i da čuju neke nove priče – lične, dramatične, alternativne istorije grada u kome žive.

Kao i svake godine, ustanove kulture grada Beograda među kojima su ove godine i Pozorište na Terazijama, Pedagoški muzej, Muzej grada Beograda i mnogi drugi, otvorile su svoja vrta svim zaiteresovanim posetiocima.

Izvršna produkcija

DANI SLOBODE 2023.

20 . 10 – 1. 11. 2023. DANI SLOBODE, tradicionalna gradska manifestacija koja slavi dva veoma važna datuma iz istorije Beograda, 1. novembar 1918 –

Saznaj više »