Dani Beograda 2016.

I ove godine je u aprilu mesecu održana tradicionalna manifestacija DANI BEOGRADA. Kao i prethodnih 14 puta i ove godine su DANI BEOGRADA organizovani sa ciljem da se prisetimo svih posebnosti, bogastva, lepota, bogate istorije našeg grada i velikih ljudi koji su značajno doprineli njegovom razvoju. Ovogodišnja manifestacija se održala pod motom „Pod sjajem istorije“ a činili su je mnogobrojni kulturno-edukativi programi, njih preko 40. Manifestacija je počela 15. aprila polaganjem cveća na spomenik koji je podignut na mestu gde je 1867. godine izvršena simbolična predaja ključeva grada Mihailu Obrenoviću a istog dana održana je i svečana sednica Skupštine grada povodom dodele Godišnjih nadrada grada. Pre sednice upriličen je prijem mladih talenata kod gradonačelnika. Jedan od centralnih događaja DANA BEOGRADA, koji je trajao tokom cele manifestacije, bila je izložba postavljena u svečanom holu Skupštine grada „Naše blago – iz zbirki muzeja i legata Beograda“ na kojoj su prezentovana dela iz kolekcija Muzeja grada Beograda, Kuće legata, Istorijskog arhiva Beograda, Doma Jevrema Grujića i Legata Vatroslava Jagića.

U subotu 16. aprila u Dečijem kulturnom centru održano je Dečije beogradsko proleće a u večernjim časovima istog dana je na šest punktova u Knez Mihailovoj ulici izveden bogat muzički program na kojem su nastupili eminentni džez, rok i pop stvaraoci. Na, ove godine ustanovljenoj, sceni „Cvetni trg“ realizovan je 17. aprila veoma atraktivan i raznovrstan muzički, dramski i književni program. Takođe, u ulici Kralja Milana koja je, za ovu priliku, bila pretvorena u pešačku zonu, na više punktova, održani su brojni sadržaji u organizaciji Gradskih sekretarijata za privredu, kulturu i obrazovanje i dečiju zaštitu. Kao novo mesto održavanja programa manifestacije ove godine je uključena i Savska promenada koja se pokazala kao veoma zahvalan punkt za izložbene postavke na otvorenom. Veoma je bila zapažena izložba „Sa beogradskih reka – zbirka rečnog brodarstva Muzeja nauke i tehnike“ ali i izložba „Beograd na snimcima fotoreportera 1920-1941“. Na Savskoj promenadi upriličen je i zanimljiv i efektan muzički program. Građani i turisti su 18. i 19. aprila mogli da posete gradske institucije u okviru programa „Otvorena vrata institucija grada“ a ništa manje važan segment manifestacije koji je privukao zavidan broj zainetersovanih bila su „Javna vođenja“ u okviru kojih su zainteresovani imali priliku da upoznaju jedan drugačiji Beograd i da čuju neke manje poznate priče iz istorije grada. Tako, posetici ovih tura su mogli mnogo naučiti o stradanjima logoraša u Banjičkom logoru ali i drugim mestima na kojima su vršeni zločini, kao što je bilo Staro sajmište. Zapažene su bile i ture koje su se odnosile na istoriju i razvoj filma i automobilizma u Beogradu a posebnu pažnju je privukla tura koja se referisala na prijem i razvoj popularne muzike, pre svega rokenrola, u Beogradau u drugoj polovini 20. veka. Za one koji su više naklonjeni nauci realizovan je program iz oblasti astronomije a mesta posete bila su Beogradski planetarijum i Narodna opservatorije na Kalemegdanu. Pored već navedenih izložbi koje su u okviru ovogodišnje manifestacije realizovane potrebno je navesti da su ostvarene i izložbe „Novac na tlu Srbije“ koja je održana u Centru za posetioce – muzeju novca Narodne banke Srbije kao i izložbu u Bibliotevi grada Beograda „Beogradskim ilustrovanim novinama“ koja je govorila o razvoju ilustrovanih časopisa u našem gradu. Poseban događaj u okviru programa izložbi bila je izložba radova studenata grafičkog dizajna FPU. Naime, na ovoj izložbi U Domu omladine predstavljeni su radovi sa konkursa za vizuelni identitet manifestacije DANI BEOGRADA.

U nastavku manifestacije DANI BEOGRADA 2016, ali van standardnog termina od 16. do 19. aprila, održana su još dva upečatljiva muzička događaja, najpre je 21. aprila Divna Ljubojević u Sava centru izvela koncert duhovne muzike a 30. aprila je koncertom na Trgu Republike obeležen Međunarodni dan džeza.

I ovogodišnja manifestacija realizovana je pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda. Izvršni producent manifestacije je i ove godine bilo Omladinsko pozorište DADOV.

Izvršna produkcija

DANI SLOBODE 2023.

20 . 10 – 1. 11. 2023. DANI SLOBODE, tradicionalna gradska manifestacija koja slavi dva veoma važna datuma iz istorije Beograda, 1. novembar 1918 –

Saznaj više »

DANI BEOGRADA 2023.

ZAVRŠENI „DANI BEOGRADA 2023“ I ove godine kao i prethodnih dvadesetjednu u april mesecu u Beogradu je  održana manifestacija DANI BEOGRADA. Ova, sada već tradicionalna

Saznaj više »