Škola glume i govora - prijavi se za audiciju sada:

Dani Beograda 2015.

Tradicionalna manifestacija DANI BEOGRADA, čiji je ovogodišnji slogan bio „U ritmu grada“ održana je i ove godine od 16. do 19. aprila. DANI BEOGRADA održavaju se od 2003. godine u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put u istorijskim dokumentima pominje slovenski naziv grada Beograda, i na 19. april 1867. kada simboličnom predajom ključeva grada od strane turskih vlasti Beograd ponovo postaje srpski grad. I ovogodišnja manifestacija realizovana je pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda. Manifestacija je počela polaganjem cveća na spomenik koji je podignut na mestu gde je 1867. godine izvršena simbolična predaja ključeva grada Mihailu Obrenoviću a u naredna 4 dana organizovano je 40 besplatnih kulrurno zabavnih programa koji su podeljeni u četiri tematske celine: U ritmu istorije, U ritmu muzike, U ritmu pobede i U ritmu mladosti.

U ritmu istorije je deo programa koji je bio posvećen istorijskom nasleđu sa ciljem da se građanstvu približe kulturno-istorijska zaostavština, odnosno materijalna svedočanstva iz nacionalne baštine koja se čuvaju u beogrdaskim muzejima i izložbenim prostorima. Posetioci su bili u prilici da se kroz stručno vođenje upoznaju sa fondovima 9 muzeja i izložbenih prostora: Muzeja Ive Andrića, Muzeja Paje Jovanovića, Muzej Jovana Cvijića, Muzej Vuka i Dositeja, Muzej Nikole Tesle, Muzeja Jugoslovenske kinoteke, Galerije fresaka, Zbirke ikona Sekulić, Doma Jevrema Grujića i Barutane. U okviru dela programa U ritmu muzike Beograđane su zabavljali eminentni muzičari koji su svoje koncerte održali 17. aprila na više punktova u Knez Mihailovoj ulici. Festival popularne muzike „Proleće u Beogradu 2015“, kao deo ovog segmenta programa, imao je takođe lep prijem kod beogradske publike. Programom U ritmu pobede obeležena je 70-godišnjica pobede nad fašizmom. Tokom 18. aprila, u pet javnih vođenja Beograđani su mogli da obiđu više lokacija u gradu koja su bila mesta burnih dešavanja tokom II svetskog rata a koja su danas, iako obeležena spomen pločama, gotovo „nevidljiva“, odnosno zaboravljena kao takva. Za kraj šetnji Muzej grada Beograda je, za ovu priliku, otvorio vrata Muzeja Banjičkog logora gde su zaiteresovani mogli da saznaju kako je funkcionisao banjički koncentracioni logor. Program U ritmu mladosti sačinjavala su dva dela – takmičenje za najbolju dečiju pesmu koje se održalo u Dečijem kulturnom centru i muzičko-dramski igrokaz koji su u Starom dvoru izveli beogradski srednjoškolci, njih oko 40, sa idejom da prikažu duh Beograda i šarm njegovih stanovnika.

Kao posebna i značajana atrakcija ovogodišnjih DANA BEOGRADA izdvojila se izložba u Starom dvoru na kojoj je Muzej Srpske pravoslavne crkve prezentovao dva značajna artefakta iz nacionalne baštine: originalni plašt Kneza Lazara iz 14. veka i Jefimijinu Pohvalu knezu Lazaru iz 15. veka.

Jedan od centralnih događaja u okviru manifestacije je bila i dodela tradicionalnih nagrada Grada Beograda istaknutim pojedincima i grupama koji su dali zapažen doprinos razvoju prestonice a tom prilikom je i proslavljenom ruskom reditelju Nikiti Mihalkovu uručeno zvanje počasnog građanina grada Beograda.

Izvršna produkcija

DANI SLOBODE 2023.

20 . 10 – 1. 11. 2023. DANI SLOBODE, tradicionalna gradska manifestacija koja slavi dva veoma važna datuma iz istorije Beograda, 1. novembar 1918 –

Saznaj više »