Besmrtni puk 2021.

Povodom proslave Dana pobede nad fašizmom i obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata, Grad Beograd, Fondacija Besmrtni puk i Ruski dom u Beogradu, organizovali su 8. i 9. maja niz svečanosti u našem glavnom gradu.

Dvodnevno obeležavanja Dana pobede započelo je ispaljivanjem počasnih plotuna Vojske Srbije 8. maja u 17.00 sati sa Savske terase na Kalemegdanu.

Nakon toga, u 18.00 sati, na Trgu republike, održan je koncert poznatog ruskog Hora Turecki, uz direktan prenos na Radio Televiziji Srbije.

Na Dan pobede, 09. maja, u 08.00 sati organizovano je svečano polaganje venaca na Spomenik večne vatre i Spomenik crvenoarmejcu u kompleksu Spomen-parka oslobodiocima Beograda.

Nakon toga, u 09.00 sati, na Trgu republike, organizovan je direktan prenos Parade pobede sa Crvenog trga u Moskvi.

Istog dana, u 13.30 sati, položeni su venci na Spomen-ploču Crvenoarmejcima na Trgu republike.

Za 14.00 sati na Trgu Republike održano je obraćanje zvničnika: Nenada Popovića, ministra u Vladi Republike Srbije i predsednika Fondacije Besmrtni puk, Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, Aleksandar Bocan-Harčenka, ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji, i Jevgenija Baranova, direktora Ruskog doma u Beogradu.

Nakon obraćanja zvaničnika, na Trgu republike, održan je koncert “Heroji žive” na kojem su nastupili Hor Čarolija, Tijana Dapčević, Ivana Negativ, Bojana Stamenov, duet ruskog saksofoniste Olega Kirejeva i srpskog trubačkog orkestra Dejana Lazarevića, kao i ruski narodni umetnik Oleg Pogudin.

Nakon svečanog koncerta, u 18.30 sati, održana je premijera ruskog ratnog filma Podolski kadeti.

Cela manifestacija okončana je svečanim vatrometom u centru Beograda u 21.00 sati.

Organizatori manifestacije su Grad Beograd, Fondacija „Besmrtni puk“ i Ruski centar za nauku i kulturu u Beogradu „Ruski dom“, uz podršku brojnih medijskih partnera i organizacija posvećenih negovanju kulture sećanja.

Izvršna produkcija

DANI SLOBODE 2023.

20 . 10 – 1. 11. 2023. DANI SLOBODE, tradicionalna gradska manifestacija koja slavi dva veoma važna datuma iz istorije Beograda, 1. novembar 1918 –

Saznaj više »

DANI BEOGRADA 2023.

ZAVRŠENI „DANI BEOGRADA 2023“ I ove godine kao i prethodnih dvadesetjednu u april mesecu u Beogradu je  održana manifestacija DANI BEOGRADA. Ova, sada već tradicionalna

Saznaj više »