Beogradizacija 2010-2012.

Osnovne informacije o projektu

Projekat BEOGRADIZAICJA BEOGRADA počeo je sa realizacijom u julu 2010. godine kao posledica dogovora između grada Beograda i NIS Gazpromnefta o međusobnoj saradnji. Omladinskom pozorištu DADOV dodeljena je uloga izvršnog producenta projekta. Gradska služba za koordinaciju i praćenje, sve vreme pružala je podršku u vidu koordinacije nadležnih gradskih službi čiij posao je omogućio nesmetano sprovođenje programa akcije. Svi programi izvedeni su uz podršku mreže volontera čiji je trud kroz spoj masovnosti i kompetentnosti dao visok nivo u realizaciji svake od akcija BEOGRDIZACIJE BEOGRADA. Dinamika je od starta određena tako da se akcije odvijaju svake poslednje subote u mesecu i traju ceo dan. Akcije su se odvijale na više lokacija u gradu.

Sam projekat „Beogradizacija Beograda“ zamišljen je kao akcija oživljavanja i očuvanja autentičnih beogradskih vrednosti i kulture i to izmeštajući kulturne sadržaje u prostore koji nisu naviknuti na to, sa ciljem da se istakne da kultura nije samo odlazak u pozorište ili bioskop već permanentna akcija i način života.

Akcije realizovane u okviru programa manifestacije

Kulturne pijace
Akcija koja se održavala skoro svake poslednje subote mesecu, a u okviru koje su volonteri DADOV-a delili flajere sa informacijama o programu koji će se realizovati toga dana u okviru manifesracije, kao i balone i bedževe Beogradozacije, pomažući uasput starijima i drugim ljudima koji bi zamolili da im se ponesu stvari do stanice ili do kuće. Takođe, pored propagandnog materijala, balona i bedževa, deljene su i jabuke, ulaznice za pozorište, kao i male saksije sa cvećem „Zelenila“. Volonteri na izlazima sa pijace bili bi isključivo jasno obučeni u brendirane majice i bez prethodnog kontakta, učtivo pitali naše starije sugrađane da li im je potrebna pomoć i ukoliko oni to požele, odnosili im stvari koje su kupili do kuće i usput razgovarali sa njima.

Beogradizovani tramvaji
Tramvaji na linijama 2 i 7 saobraćali bi svojim redovnim trasama, s tim što u istim nije bilo neophodno čekirati kartu, odnosno busplus karticu. Volonteri su pozivali prolaznike da uđu u tramvaj u kome se puštala muzika i posluživalo osveženje.

Muzika u BG vozu
U cilju promocije poboljšanog železničkog prevoza u Beogradu, i volonteri Beogradizacije Beograd ušli su u BG Voz i služili piće onima koji se voze na relaciji Pančevo – Batajnica. DJ je poštao kvalitetnu muziku, a putnici su imali priliku da se upoznaju sa programom akcije.

Zaustavi se i razmisli
Centralna akcija koja se odigrala na Trgu republike, a kojoj su prisustvovali i gradonačelnik Beograda, Dragan Đilas, i generalni dierktor NIS-a, Kiril Kravčenko. U jednom trenutku preko 120 volontera, članova KUD-ova zaigralo je „spontano“ uz muziku koja se emitovala sa unapred postavljenog ozvučenja, navodeći okupljene sugrađane da i oni počnu da igraju. Od 11 časova u 5 navrata po pet minuta (11:00, 11:20, 11:40, 12:00, 12:20) igrači KUD-ova obučeni u svakodnevnu odeću bez vidljivih oznaka akcije, na muziku koja počinje da svira sa zvučnika koji su postavljeni diskretno i bez oznaka i ukrasa, počinjali su da igraju u unapred smišljenoj koreografiji. Muzika je bila pop, ili nešto od standardnih igara koje KUD inače igra, a koreografija izuzetno jednostavna kako bi prolaznici koji su zainteresovani mogli da se uključe. Volonteri DADOV-a obučeni u majice beogradizacije Beograda prolaznicima su delili flajere i pozivali ih da igraju onog trenutka kada muzika počne.

Žurke na bazenima
DJ je zabavljao kupače kvalitetnom muzikom na beogradskim bazenima: Tašmajdan, Banjica, Olimp, Košutnjak. U popodnevnim satima puštali su se hitovi sedamdesetih i osamdesetih godina, a okupljenima se poklanjali baloni i flajeri manifestacije. Prvesntvo u ulazu na bazene imali su oni koji su dobili ulaznice na pijacama tog jutra.

Veliko letnje šminkanje
Volonteri DADOV-a, inače umenici grafita, poklonili su više radova beogradskim ogradama gradilišta i zapuštenim zidovima. Osnovna poruka Beogradizacije Beograda „Volim Beograd“ bila je dominantan motiv na grafitima koji i danas krase beogradske zidove i po kojima kasnije nije šarano. U okviru akcije osliikani su zidovi depoa u Bulevaru kralja Aleksandra, ograda gradilišta na staroj okretnici trole, ograda gradilišta SC Milan Gale Muškatirović, kao i zid sale Prve beogradske gimnazije.

Vožnja baržom
Žurka koja je organizovana za učesnike programa na barži „Topčiderka“ praćena velikim vatrometom sa Kalemegdana. Gosti na Barži bili su prvenstrveno učesnici programa, volonteri i prijatelji manifestacije. Muzički program koji je koncipirao DJ bio je posvećen starijim hitovima kako bi se mlađi gosti, naši volonteri, upoznali sa muzikom iz prošlog vremena.

U kasnijim akcijama realizovanim tokom letnjih meseci, organizovane su vožnje baržom za starije, kao i za osobe sa invaliditetom. Za goste je bio osmišljen program inspirisan Beogradom, i bilo je pripremljeno posluženje.

Knjižara na otvorenom (otvorena Ilegala)
Akcija se sastojala iz specijalnih popusta koje bi knjižara „Plato“ davala svim zainteresovanim Beograđanima, s tim što je glavni moto akcije koja se dešavala bio Beogradizacija Beograda, a volonteri su dodatno animirali prolaznike i pozivali ih da kupe knjige. Volonteri su zainteresovanim prolaznicima takođe postavljali pitanja o beogradskoj istoriji ili poznatim beogradskim piscima, a nagrade su bile knjige koje je „Plato“ izdvojio za tu priliku.

Bajke za svu decu
Glumci DADOV-a, studenti Akademije umetnosti su deci kojoj je najavljena akcija putem medija i flajera koji su od jutra deljeni u centru grada, pričali tri, četiri bajke po izboru. Deci su deljeni baloni, a deci koja su u septembru kretala u školu, dat je specijalni popust na knjige tokom cele godine. Akcija je do sada ralizovana na više lokacija, odnosno najčešće kod instituta „Servantes“ u Knez Mihailovoj ulici kao i na „Terazijama iz 1930“ na Novom Beogradu.

Stare zvezde
Akcij se održala u klubu Ateljea 212 kao radijska emisija koju je vodila Dubravka Marković. U emisiji su se okupile legende Beograda (Svetlana Velmar Janković, Kolja Čajkanović, Caci Mihajlović….) koje su sa voditeljem razgovarale o prošlosti prestonice.

Obeležavanje godišnjice Džona Lenona
Na krovu Doma omladine priređen spektakularan koncert grupe Beastbeat, koja je The Bestbeat (The Beatles Tribute Band), nalik koncertu u Abbey roadu koji su priredili „Bitlsi“ pred kraj svoje karijere. Postignut je fantastičan efekat privlačenja pažnje, a ceo spektakl prenosio je uživo Studio B.

Konkurs za logo Beogradizacije Beograda
Glasovima žirija koji je formiran od članova tima koji sprovodi akciju izabran pobednički od pristiglih radova koji su se javili na konkurs koji je raspisan u medijima. Izložba radova i dodela novčanih nagrada obavljena u svečanom holu Skupštine grada Beograda.

Koncerti na Cvetnom trgu
Tokom letnjih meseci 2011. godine, svakog petka, subote i nedelje organizovani su jednosatni džez koncerti za sve prolaznike.

Izložba fotografija „Beogradizacije Beograda“
U Knez Mihailovoj ulici, na uglu sa ulicom Vuka Karadžića, postavljena je izložba fotografija nekadašnjeg Beograda uz fotografije programa „Beogradizacije Beograda“ izvedenog u tematskom parku „Terazije iz 1930“ od otvaranja parka. Izložba je osmišljena u saradnji sa Istorijskim arhivom Beograda i Biblioteke grada Beograda.

Koncertna Knez Mihailova
Akcija u okviru koje bi u večernjim satima u Knez Mihailovoj ulici na više lokacija bilo izvedeno više koncerata tokom kojih su volonteri „Beogradizacije Beograda“ delili flajere sa programom manifestacije zajedno sa balonima. U okviru programa održani su između ostalih klavirski koncert Marka Marića i Vlade Maričića; anasambl „Renesans“ je svirao srednjovekovnu muziku; džez koncert je održao Jovan Maljoković sa svojim bendom, bluz koncert izvela je grupa „Point Blank“. Beogradski gudački orkestar „Dušan Skovran“, gudački kvartet, bend Jovana Maljokovića, grupa „Zona B“ i drugi nastupali su kao deo koncertnog programa koji se održavao svake poslednje subote tokom letnjih meseci 2012. godine.

Opera na otvorenom
Akcija u okviru koje je realizovano prikazivanje opere „Slepi miš“ Johana Štrausa putem video zida postavljenom na Trgu republike. Volonteri „Beogradizacije Beograda“ su na lokaciji delili flajere sa programom, s tim što su dve hostese pozivale prolaznike da pogledaju operu i delile biltene sa opštim informacijama o samoj operi.

Slikarska kolonija
U saradnji sa „Šumatovačkom“ „Beogradizacija Beograda“ je pozvala Beograđane i ostale prolaznike da naslikaju nešto na temu Beograda uz pomoć mentora. Volonteri postavljeni na toj lokaciji pozivali su prolaznike da pokušaju nešto da naslikaju po uputstvu mentora, i naravno, informisali su sve zainteresovane o ostalim programa koji će im biti dostupni toga dana. Radovi koji su naslikani toga dana biće izloženi na zajedničkoj izložbi koja je u planu.

Izvršna produkcija

DANI SLOBODE 2023.

20 . 10 – 1. 11. 2023. DANI SLOBODE, tradicionalna gradska manifestacija koja slavi dva veoma važna datuma iz istorije Beograda, 1. novembar 1918 –

Saznaj više »

DANI BEOGRADA 2023.

ZAVRŠENI „DANI BEOGRADA 2023“ I ove godine kao i prethodnih dvadesetjednu u april mesecu u Beogradu je  održana manifestacija DANI BEOGRADA. Ova, sada već tradicionalna

Saznaj više »