BESMRTNI PUK

U Beogradu je povodom Dana pobede, četvrti put zaredom, organizovana šetnja „Besmrtni puk“, a potom i veliki koncert istaknutih ruskih i srpskih umetnika i ansambala. Gosti manifestacije Besmrtni puk bili su visoki zvaničnici Ruske Federacije, Konstantnin Kosačov, predsednik Odbora za spoljnu politiku Saveta Federacije Rusije i Valerij Rjazanski, predsednik Odbora za socijalnu politiku Saveta Federacije Rusije.
Svečani marš Besmrtnog puka počeo je u 17.00 sati ispred Spomen parka oslobodiocima Beograda i kretao se ulicama Ruzveltovom i Bulevarom Kralja Aleksandra, sve do Skupštine grada Beograda, ispred koje je u 17.30 sati održan svečani koncert, koji organizuje Ruski dom iz Beograda uz podršku Grada Beograda i Vlade Grada Moskve. Na koncertu su nastupili Nadežda Krigina, narodna umetnica Rusije, Jan Osin, zaslužni umetnik Rusije, Ivan Bosiljčić, državni akademski ansambl ”Rusija – Ljudmila Zikina”, orkestar Moskovskog kadetskog muzičkog korpusa, Kulturno umetničko društvo LOLA iz Beograda i drugi.
Učesnici marša „Besmrtnog puka“ nosili su fotografije svojih rođaka koji su učestvovali u odbrani Srbije u Prvom svetskom ratu, borili se protiv fašističke okupacije Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, onih koji su se devedesetih borili u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i onih koji su branili Jugoslaviju od NATO agresije 1999. godine.
Na organizaciji ove manifestacije zajedno je radilo više srpskih organizacija, kao i organizacija ruskih sunarodnika, podržanih od strane Grada Beograda.

Ciljevi realizacije programa

Očuvavanja sećanja na žrtve pale u oslobodilačkim ratovima, negovanje antifašističke tradicije srpskog naroda i osnaživanje prijateljskih veza srpskog i ruskog naroda;
Poštovanje internacionalnih vrednosti slobodarstva i antifašizma;
Očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa, obnovu spomenika kulture posvećenih žrtvama borbe protiv agresora i izgradnja memorijalnih centara;
Zaštita od sve češćih pokušaja revizije istorije koji dolaze od onih koji su se tokom ratnih sukoba nalazili na strani agresora;
Negovanje i jačanje nacionalne svesti;
Saradnja sa drugim domaćim i stranim fondacijama istih i sličnih ciljeva radi uspostavljanja partnerskih odnosa i realizacije zajedničkih projekata i dr.

Izložba „Dan pobede: Herojska vremena“

Uoči obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, 9. maja, danas je u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu otvorena izložba „Dan pobede: Herojska vremena“. Izložba je otvorena u prisustvu ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, predsednika Odbora za spoljnu politiku Saveta Rusije Konstantina Kosačova.
Ministar Popović je rekao da je sutrašnji dan jedan od najvažnijih dana u našoj istoriji. „Sećamo se naših deka i baka koji su svoje živote herojski dali da bi mi danas živeli mirno i bezbedno. Treba da ih se sećamo ne samo 9. maja, već svaki dan“, rekao je on. Naveo je da danas postoji pokušaj da se izvrši revizija istorije, da se žrtve pokažu kao dželati, a dželati kao žrtve i dodao da su dva najveća pobednika u Drugom svetskom ratu, Srbija i Rusija, žrtve tih pokušaja revizije. Istakao je da je važno da svakog 9. maja budemo zajedno jer je antifašizam bio najjači u Srbiji i Rusiji.
„Najveće žrtve Drugog svetskog rata su Srbija i Rusija, ali smo zato i najveći pobednici i zato treba da slavimo 9. maj kao jedan od najlepših dana u našoj istoriji, a sutra svi treba da budemo u ‘Besmrtnom puku’ sa slikama naših baka i deka, da im odamo pocast i kažemo da ih nikada nećemo zaboraviti“, dodao je Popović.
Vesić je rekao da, ako postoje zemlje koje imaju pravo da slave 9. maj i koje ga sa ponosom slave, onda su to Srbija i Rusija. „To su dve zemlje koje su procentualno izgubile najviše stanovništva u borbi protiv fašizma i zato je važno što ponosno slavimo 9. maj kao Dan pobede nad fašizmom“, rekao je Vesić. Istakao je da odnosi Rusije i Srbije nikada nisu bili bolji i podsetio da su Beograd i Moskva pobratimljeni gradovi.
„Ponosni smo što osim proslave 9. maja, Dana pobede, mi imamo još jedan datum koji zajednički slavimo, a to je 20. oktobar – Dan kada se Beograd oslobodio od fašističke okupacije. I taj dan slavimo zajedno sa našom ruskom braćom jer su Beograd oslobodile herojska Crvena armija i jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije“, rekao je Vesić. Podsetio je da je u borbama za oslobođenje Beograda 1.000 crvenoarmejaca izgubilo život i dodao da zahvaljujući njihovoj žrtvi mi danas živimo u slobodi.
„To je neraskidivo bratstvo koje je izvojevano tokom Drugog svetskog rata, a koje je postojalo i u Prvom svetskom ratu jer nikada nećemo zaboraviti da je carska Rusija ušla u Prvi svetski rat želeći da zaštiti Srbiju koja se našla na udaru moćne austrougarske carevine“, naveo je Vesić.
Dodao je da su upravo zbog toga 9. maj i 20. oktobar datumi koji nas podsećaju na neraskidivo srpsko-rusko prijateljstvo. Vesić je naveo i da će Grad Beograd insistirati da u narednom periodu svakog 9. maja u svim osnovnim i srednjim školama prvi čas počne pričom o borbi protiv fašizma, kao što se radi i 20. oktobra, na Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.
„Mislimo da je to važno jer ovi datumi su značajni kako bismo se borili protiv svih onih koji misle da je moguća revizija istorije. Nažalost, poslednjih decenija, ne samo u Srbiji i Rusiji, već i u mnogim drugim zemljama pojavljuju se oni koji žele da izvrše reviziju istorije i kažu da borba protiv fašizma nije bila borba za slobodu čovečanstva, da su oni koji su žrtve ustvari agresori, a da su agresori žrtve“, rekao je Vesić i istakao da to ne smemo nikada da dopustimo i da protiv toga treba da se borimo. Konstantin Kosačov je naglasio da je naša obaveza da se sećamo žrtava, izražavajući zahvalnost organizatorima izložbe jer, kako je naveo, fotografije najbolje čuvaju činjenice i istoriju. „Najveću zahvalnost dugujemo, ipak, onima koji su ovekovečeni na ovim fotografijama jer su oni pobedili i zahvaljujući njima danas smo živi“, rekao je on.

Izvršna produkcija

DANI SLOBODE 2023.

20 . 10 – 1. 11. 2023. DANI SLOBODE, tradicionalna gradska manifestacija koja slavi dva veoma važna datuma iz istorije Beograda, 1. novembar 1918 –

Saznaj više »

DANI BEOGRADA 2023.

ZAVRŠENI „DANI BEOGRADA 2023“ I ove godine kao i prethodnih dvadesetjednu u april mesecu u Beogradu je  održana manifestacija DANI BEOGRADA. Ova, sada već tradicionalna

Saznaj više »