Škola glume i govora - AUDICIJA!

Škola glume i govora - AUDICIJA!

hajduk u beogradu

O PREDSTAVI

Kultni roman Gradimira Stojkovića dočekao je da postane inspiracija za uobličenje dramskog teksta mladog Nikole Đonovića, i time pokazao da je problem prihvatanja, poverenja, zaljubljivanja i iskušenja mladog čoveka , fenomen koji ne zastareva, koliko god mu inovacije i tehnološki prevrati u komunikaciji menjali obličje.

Godine koje su prošle od 1985. kada se ovaj roman našao pred očima prvih čitalaca, donele su nove ritmove generacija, melodije i veštine snalaženja, pa se u tom odrazu treće dekade 21. veka ogleda i generacija završnog razreda beogradske osnovne škole u koju dolazi naš junak sa sela, ne očekujući da će baš tu porasati za onaj pedalj koji će ga nadvisiti u odnosu na svet dečaka i pribrojati u svet mladića!
Taj most između dve obale mladosti, sa svim svojim, često neartikulisanim željama i snagama, lakše premošćava reku života u kojoj više nismo ni klinci, a ni ozbiljni ljudi. Samo smo hodajući svedoci transformacije i duha i tela, koji traže da u sebe prime sve ono nemoguće i nedohvatno što mašta i volja jednog tinejdžera izrode. Grubost i nežnost, surovost i pokajanje, saosećanje i potmulo ćutanje, sve su to pojave koje u vratolomnim i neočekivanim skokovima troše ili uzdižu naše junake iz odeljenja VIII 5.

Predstava „Hajduk u Beogradu“, nije vajana sa ciljem kako bi, daleko bilo, prevaspitavala gledaoca, već da ga kroz zdrav smeh, praćen uzbudljivim zapletom, uvede u jednu učionicu i podseti ga da je munjevita prolaznost onog doba kada smo bili „osnovci“, dokaz da je to možda jedno od najlepših i najzamršenijih čvorišta života. 

Kreativni tim „Hajduka u BG-u“ sa nestrpljenjem i radošću iščekuje gledaoce u novim „školskim klupama“ DADOVA!

O piscu

Gradimir Stojković je savremeni srpski pisac za decu. Rođen je u Banatu 1947. godine, živeo je u Vršcu i Pančevu, a danas živi i stvara u Beogradu. Studirao na Fakultetu političkih nauka (žurnalistiku) i Pedagoško-tehničkom fakultetu. Dobitnik je mnogih značajnih književnih nagrada. Sve njegove knjige su doživele više izdanja. Pesme i priče su mu prevedene na engleski, francuski, nemački, italijanski, ruski, slovački, bugarski, rumunski, mađarski, makedonski i slovenački jezik. 

Roman Hajduk u Beogradu je njegovo najpoznatije delo prvi put objavljeno u izdanju izdavačke kuće „Vuk Karadžić“ iz Beograda 1985. godine. Za više od trideset godina od prvog izdanja, roman je doživeo preko dvadeset izdanja.

Đorđe Marković

Režija, tekst i adaptacija

Nikola Đonović

Dramatizacija i adaptacija

Vladimir Pavlović

Scenograf

Ostali učesnici:

Muzika: Stevan Milošević
Kostim: Selena Mladenović
Inspicijent: Jelica Maksimović

Foto: Predrag Mitić

IGRAJU

Roberta: Mia Maravić, Maja Naumović

Hajduk: Teodosije Popović, Miloš Šolaja

Himalaja: Kosta Dabić, Radoš Pekić

Cole: Simon Vujić, Dunja Radisavljević

Sanja: Tamara Pantović, Lana Šarić

Srpkinja: Anđela Kopil, Zoja Maksimović

Vesna: Dunja Roža, Nika Purić

Razredna: Anita Tanasijević, Ivona Golić

Vlada Indijanac: Jovan Rakić, Nikola Brun

Đorđe: Dragan Subotić, Pavle Lučić

Mama: Milica Nikolić, Aleksandra Zelenković

Toma: Tadija Josipović, Andrej Benčina

Matematičar: Novak Tejović, Mihajlo Gajić

Miloš: Rastko Ranđelov

 

GALERIJA

REDITELJ

Đorđe (Milutin) Marković rođen je 14.05.1983. godine u Loznici. Diplomirao je Glumu 2006. godine na Fakultetu dramskih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu u klasi prof. dr Vladimira Jevtovića. Kao najbolji student u generaciji iz predmeta Gluma, 2006. godine dobio je nagradu Mata Milošević. Iste godine dobio je nagradu Dr Branivoj Đorđević koja pripada studentu koji je tokom studija Glume imao najviši prosek ocena iz predmeta Dikcija. Od 2020. godine zaposlen je na Fakultetu dramskih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu, na katedri za Glumu, kao stručni saradnik na predmetu Dikcija. Poseduje višegodišnje iskustvo kao glumac u pozorištu, na filmu i televiziji u zemlji i inostranstvu. Uz glumački i pedagoški rad, bavi se i lekturom i postavkom scenskog govora u pozorišnim predstavama u zemlji i regionu.

NA REPERTOARU

05. i 06. juna  u 20č

NA REPERTOARU

05. i 06. juna  u 20č