ОТКРИВАЊЕ СПОМЕНИКА АЛЕКСАНДРУ НЕВСКОМ У БЕОГРАДУ 18. 11. 2021.

Поводом прославе 800. година од рођења Александра Невског у Београду ће 18. новембра 2021.  у 10  сати у Порти цркве св. Александра Невског (Цара Душана 63) бити откривена спомен – биста овом великом руском кнезу, свецу Руске православне цркве и, несумњиво, једној од највећих историјских личности руског народа.  Александар Невски је симбол борбе за очување православља па је зато, као светац, поштован у свим православним словенским народима и њиховим црквама што је слућај и са  Српском православном црквом и њеним верницима.

Спомен-биста  је поклон града Санкт Петербурга Београду а иницијатива за њено подизање потекла је од невладиних организација Санкт Петербурга. Иницијативу су подржали Сергеј Миронов посланик Дражавне Думе Руске Федерације и губернатор Санкт – Петербурга  Александар Беглов.

Биста је рад академског вајара Анатолија Дементјева , направљена је од бронзе, висина бисте заједно са пиједесталом и постаментом, који су урађени од ливеног гранита, је 3,5 метара, тежина преко 4,5 тоне. На пиједесталу се налазе две плочице са натписом од златних листића, на предњој страни је написано:
Свети Благоверни Велики Кнез Александар Невски (1221 – 1263)

„Бог није у снази, него у истини“

У част 800 годишњице рођења Александра Невског, дар Београду од Санкт Петербурга.

На задњој страни споменика се налази плочица са истим текстом на руском језику.

Сам чин откривања бисте поред протоколарног дела биће употпуњен и посебним музичко-драмским програмом. Драмско сценски перформанс, монодрамског типа,  биће конципиран као обраћање Александра Невског својим војницима након једне велике победе над непријатељима а глумац ће наизменично говорити делове  текста на руском и на српском језику.

Покровитељи ове свечаности су Град Београд и Међународни фонд  јединства православних народа из Москве.

Изврсни продуцент догађаја је Омладинско позориште ДАДОВ.