Подизање споменика чувеном руском архитекти Николају Краснову

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић присуствовао је 1. октобра 2019. године почетку радова на подизању споменика руском архитекти Николају Краснову. Заједно са њим, свечаности на Малом Ташмајдану испред Архива Србије, где ће у децембру бити откривен споменик, присуствовали су Александар Конанихин, први саветник Амбасаде Русије и аташе за културу, са сарадницима, затим градски секретар за културу Иван Карл са сарадницима, директор Дадова Владимир Мијовић и аутор споменика вајар Небојша Савовић Нес.

– Одлучили смо да се одужимо великом човеку, уметнику и архитекти. Најпре је једна улица на Врачару понела његово име, а потом је постављена и табла такође на Врачару, да би круна одавања почасти било подизање споменика у Малом Ташмајдану, преко пута Архива Србије, који је он пројектовао и који је један од украса нашег града – истакао је Младеновић.

Помоћник градоначелника је оценио да ће овај споменик бити симбол свих великих људи који су силом историјских прилика морали да напусте Русију и да нађу нови дом у нашој земљи, где су оставили неизбрисив траг у разним областима.

– Споменик Николају Краснову биће симбол и нераскидивих и братских веза између два народа – закључио је Младеновић.
Александар Конанихин је изразио „захвалност до неба и од srcа” читавом тиму који учествује у реализацији. Он је додао да ће откривање споменика бити део обележавања сто година од доласка „белих Руса” у Краљевину Југославију.

Владимир Мијовић је захвалио свима и нагласио да се после шест година „мировања” читавог овог посла, ближи његова реализација. Он је прецизирао да се планира да 9. децембра, поводом 80 година од смрти руског архитекте који је својим стваралаштвом оставио важан и неизбрисив траг у архитектури Београда, наш главни град коначно на овај начин ода почаст Краснову.

Аутор Небојша Савовић, који је својим идејним решењем победио на конкурсу, прецизирао је да му је част да ради споменик Николају Краснову, те да се определио за камен који је и руски архитекта често користио у својим пројектима. Споменик ће бити урађен по узору на једну фотографију где Краснов седи за столом, окружен сарадницима, јер је „почетак креације за столом, за празним папиром и одатле све почиње”, навео је аутор.

Споменик подиже Град Београд, у сарадњи са Секретаријатом за културу и Омладинским позориштем „ДАДОВ” као носиоцем посла.