Škola glume i govora - prijavi se za audiciju sada:

simfonija crnjanski

O PREDSTAVI

Putujući kroz svet Miloša Crnjanskog i i iznova posećujući njegova dela, nesvesno sam počeo da osluškujem muziku jezika, njegovu fluidnost, slikovitost i treperavost. Na tom putovanju sam shvatio da se svi ti slapovi rečenica, stihova, slika i boja slivaju u jednu nerukotvorenu simfoniju. Pitanje koje sam pred sobom postavio bilo je “koliko je od onoga što je bio životni put pisca utkano u tu simfoniju i koliko je celokupno to sazvučje predodređeno izmedu ostalog i njegovom sudbinom”. Sudbina ratnika, sudbina ljubavnika i sudbina izgnanika, sve mi se više čine kao tri noseća stuba onog srebrnog luka Miloša Crnjanskog.

Od Čarnojevića, preko Hiperboreje, pa sve do londonskih godina omeđen je drum kojim je lutao Crnjanski, ponesavši sa sobom ono ushićeno, zaneseno, setno i melanholično.Onaj njegov luk se uznosi nad nama, toliko velelepno, pa kao da osećamo da postaje oreol sudbine celokupnog našeg naroda. Ta tri stuba su postala tri čina predstave “Simfonija Crnjanski”. Zavet za dalji život “Simfonije” je sud vremena i publike. Oni će svojim prisustvom ugrađivati nove stubove i lukove i izgrađivati novi most između velikana srpske litarature i nas.

Đorđe Marković

Režija, tekst i adaptacija

Selena Tomašević

Kostimograf

Vladimir Pavlović

Scenograf

Ostali učesnici:

Asistenti scenografa: Jovana Božić i Bojana Marković
Kompozitor i dizajner zvuka: Stevan Milošević
Majstor svetla: Gordana Pantelić
Saradnik za scenski kostim: Ana Milojković
Kostimi: Fakultet dramskih umetnosti, Narodno pozorište, DADOV
Tehnička podrška i realizacija: Pozorišni studio FDU-a i DADOV.

IGRAJU

Đorđe Marković, Milan Vučković, Kristina Pajkać, Mihailo Laptošević, i Marta Bogosavljević

GALERIJA

REDITELJ

Đorđe (Milutin) Marković rođen je 14.05.1983. godine u Loznici. Diplomirao je Glumu 2006. godine na Fakultetu dramskih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu u klasi prof. dr Vladimira Jevtovića. Kao najbolji student u generaciji iz predmeta Gluma, 2006. godine dobio je nagradu Mata Milošević. Iste godine dobio je nagradu Dr Branivoj Đorđević koja pripada studentu koji je tokom studija Glume imao najviši prosek ocena iz predmeta Dikcija. Od 2020. godine zaposlen je na Fakultetu dramskih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu, na katedri za Glumu, kao stručni saradnik na predmetu Dikcija. Poseduje višegodišnje iskustvo kao glumac u pozorištu, na filmu i televiziji u zemlji i inostranstvu. Uz glumački i pedagoški rad, bavi se i lekturom i postavkom scenskog govora u pozorišnim predstavama u zemlji i regionu.

NA REPERTOARU

Trenutno nije na repertoaru.

NA REPERTOARU

Trenutno nije na repertoaru.