Škola glume i govora - AUDICIJA!

Škola glume i govora - AUDICIJA!

šešir profesora koste vujića

Po motivima romana Milovana Vitezovića

O PREDSTAVI

Roman „Šešir profesora Koste Vujića“ Milovana Vitezovića doživeo je ogroman uspeh čak i pre objavljivanja. Naime, iako je od početka pisan kao roman, „Šešir“ je svoje prvo javno predstavljanje imao kao televizijska drama 1972. godine. Od tada ni jedna generacija nije mogla da se kroz školovanje ne susretne sa čuvenim nestašnim razredom, kasnije će se ispostaviti punim naučnika, pesnika, matematičara, političara, ali i njihovim omiljenim profesorom Kostom Vujićem.
Ovaj muški razred bio je poznat po svojim nevinim mladalačkim protestima protiv školstva koje ih je ograničavalo i pravila koja nisu išla u korak sa vremenom, a koji su njihovim profesorima zadavali velike muke.


U našoj predstavi, koja je rađena po motivima ovog čuvenog Vitezovićevog dela, osim odeljenja Prve muške gimnazije, tu je i odeljenje Prve ženske realne gimnazije. Važno nam je bilo da pored momaka koji su bili vizionari svog vremena i koji su menjali ovaj grad, ali i celo naše društvo, danas rame uz rame stoje devojke koje su takođe živele u tom vremenu, a čije su borbe na sličan način bile revolucionarne. Tako uz Jovana Cvijića, Jašu Prodanovića, Miku Alasa, Milorada Mitrovića koji su zaista činili poslednju generaciju profesora Koste Vujića, u našoj predstavi imamo i njegov ženski razred koji čine Milica Stojadinović Srpkinja, Jelisaveta Načić, Draga Ljučić, Mileva Marić. Ideja mi je bila da ženski likovi dobiju svoj glas, ali i da dokažemo da devojke i momci jedni drugima mogu biti najveći saveznici i da samo podrškom mogu izgraditi bolje sutra. Upravo kao što je i Vitezović opisao prijateljstvo u svom romanu.


                                                                     Isidora Milosavljević, autorka drame

O PISCU ROMANA

Milovan Vitezović (1944–2022), je bio značajni srpski pisac, profesor, scenarista i dugogodišnji urednik umetničkog programa RTS-a. Objavio je više od 40 knjiga u preko 180 izdanja, zastupljen je u preko 50 antologija srpske i svetske poezije, proze, književnosti za decu, aforizama, fantastike i televizijskih drama. Dela su mu prevođena na nemački, engleski, ilatijanski, ruski, slovenački, hebrejski, grčki, rumunski i makedonski jezik. Dobitnik je mnogih književnih i društvenih nagrada.

Marko Čelebić

Režija

Isidora Milosavljević

Adaptacija i dramatizacija

Mirko Knežević

Koreograf

Ostali učesnici:

Kompozitor: Boško Mijušković Kostimograf: Jelena Dunjić Scenograf: Aleksandar Bugarski Dizajn plakata: Danilo Mlađenović Inspicijent: Maša Zorić

IGRAJU

Đorđe Mišina i  članovi ansambla Dadov:
Helena Topalović, Sara Vuksanović, Tara Petrović, Konstantina Obradović,
Tamara Pantović, Sofija Radanović, Ana Stanišić , Jovan Stanković,
Simon Vujić, Simon Jegorović, Kosta Dabić, Rastko Ranđelov, Pavle Lučić,
Mateja Mergl, Strahinja Belić , Dunja Dragosavac, Natalija Mitrović,
Lana Štulić , Petra Karl, Kristina Medović, Ksenija Turčinović,
Ana Ljuština , Tara Milošević, Kosta Tarailo, Miloš Šolaja, Andreja Stević,
Aleksandar Antonić, Konstantin Jovanović i Novak Tejović.

GALERIJA

REDITELJ

Marko Čelebić, rođen 1995. godine u Novom Sadu. Završio je osnovne i master studije na katedri za pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dušana Petrovića, Darijana Mihajlovića i Ane Tomović. Pre FDU-a studirao je ekonomiju na WU (Wirtschaflsuniversiteat Wien) u Beču. Od 2019. do 2023. godine radio je na FDU kao demonstrator na predmetu Pozorišna režija kroz medije.  Režirao je više profesionalnih predstava od koji su najzapaženije – „Velika depresija“ (Srpsko narodno pozorište) – Sterijino pozorje takmičarska selekcija, 2020. godine, „Milenijum u Beogradu“ (Narodno pozorište) 2023. godine. Trenutno režira predstavu u Bitef teatru pod nazivom „Who the fuck is Dušan Vasiljev“. U Dadovu je do sada režirao sledeće predstave: – Kada pričamo o ljubavi da li pričamo (2019) – Četiru godišnja doba (2020) – Bombona (2021) – Roditelji (2023) – Šešir profesora Koste Vujića (2024)