TALAS

Mnogobrojna ekipa predvođena rediteljem Predragom Stojemovićem započela je rad na novoj predstavi. Predstava Talas inspirisana po istoimenom filmu je prva u jubilarnoj 60 godini postojanja Omladinskog pozorišta DADOV.

Tekst za predstavu „Talas“ dramatizuje se na osnovu školskog eksperimenta, koji je u SAD sproveo profesor Ron Džouns. Nemoćan da objasni učenicima kako su Nemci pristali na nacizam, odlučio je da u pet školskih dana zajedno sa njima simulira nastanak takvog uređenja društva. U početku skeptični da ikada mogu biti izmanipulisani i uvučeni u organizaciju sa odlikama fašizma, učenici su iz dana u dan sve više zaboravljali da se radi o igri i bivali oduševljeni događajima u učionici. Zadovoljni što imaju nešto što ih zaokuplja i izvan škole, ne shvatajući da su figure u eksperimentu, a poneti zajedništvom, međusobnim razumevanjem i snagom koju osećaju, događaje iz učionice prenosili su u stvaran život stvarajući pokret Talas. Kad je profesor shvatio da je projekat izmakao kontroli već je bilo suviše kasno da se izbegnu polsedice eksperimenta. Na osnovu ovog događaja snimljen je dokumentarac koji je dobio nagradu Emi, nakon toga snimljen je i nemački igrani film, a knjiga koju je napisao Tod Straser imala je tiraž od 8 miliona primeraka.

Ciljna grupa ove predstave su, pre svih, srednjoškolci, jer ima svoj edukativni karakter o pripadnosti i uključivanju u različite grupe. Ukazuje se da grupa oduzima deo individualnosti, a da za uzvrat pruža osećaj razumevanja i sigurnosti koje zajedništvo donosi. A upravo tu nastaje problem sa grupama – one predstavljaju idealnu podlogu za manipulaciju.