STILSKE IGRE

Prvi put u adaptaciji i režiji profesora FDU Radovana Kneževića na scenu DADOV-a biće izvedena predstava „Stilske igre“. Ova veoma popularna knjiga se prvi put našla kao predložak za dramski tekst. Preko 30 glumaca na duhovite i različite načine igraju dramatizacije basne o gavranu i lisici. Predstava je bogata muzičkih numera koje je napisao mladi kompozitor Igor Andrić, a koreografski obogatila Anka Gaćeša.
„Ova briljantna literatura prosto „vrišti“ iz sveg glasa prizivajući scensku, govornu realizaciju, tekst traži da bude izgovoren, da dobije svoje zvučno otelotvorenje zapreteno u bezglasnoj grafici slova. A sve je već i dato u samoj knjizi u dramskoj, dijaloškoj ili monološkoj formi. Obilje različitih likova, karaktera, životinja sa ljuskim osobinama i obrnuto – jedva čekaju da istrče na scenu i otkriju svu raskoš, bogatstvo i lepotu srpskog jezika u svim njegovim misaonim, emocionalnim, dinamičkim i melodijskim nijansama. I sve to na jedan izuzetno maštovit, razigran i duhovit način.“-rekao je reditelj predstave Radovan Knežević, inače profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i predaje dikciju na Katedri za glumu.
Scenografiju predstave osmislio je Saško Krstev, dok je su kostime dizajnirale Maša Stanković i Magdalena Vlajić. Organizator predstave bila je Anastazija Knežević.
Predstava je urađena u saradnji izdavačkom kućim Kreativni centar, večeras će publika koja bude došla na premijeru u foajeu pozorišta moći da uživa u ilustracijama Dušana Pavlića koje su zaštitni znak knjige Stilske igre.


Igraju


Jelena Blagojević, Ida Urošević, Ilija Marković, Ognjen Dragović, Vlada Paprić, Anđela Đurić, Aleksandra Urošević, Natalija Rovčanin, Jagoš Milošević, Martina Lukić, Petar Bogdanović, Aleksa Jovanović, Đorđe Mišina, Milan Vasiljević, Nikola Brun, Matea Trifunović, Andrea Zebić, Tamara Mladenović, Nataša Đurić, Dositej Kalezić, Stefan Timotej Kalezić, Sara Vuksanović, Boris Ilić, Nora Andrić, Ana Maletić, Lazar Nenadović, Marija Milenković, Tara Rakić, Una Nedeljković, Iva Bajković i Vanja Lazić


Galerija


Pisac

Semeon Marinković


Simeon Marinković je rođen 1941. godine u Popovi kod Blaca. Završio je Učiteljsku i Višu pedagošku školu u Kruševcu, Filozofski fakultet u Skoplju, magistrirao i doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Krajem šezdesetih godina 20. veka radi kao učitelj, od 1980. godine radi kao regionalni prosvetni savetnik, a krajem osamdesetih postaje i savetnik za pitanja obrazovanja u Vladi Republike Srbije. Tokom devedesetih radi na Univerzitetu u Nišu kao profesor metodike srpskog jezika i književnosti. Izdavačku kuću Kreativni centar osnovao je 1989. godine, gde i danas radi kao glavni urednik.

Pročitajte više

Režija

Radovan Knežević


Redovni je profesor dikcije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. U svojoj dugogodišnjoj karijeri, pored pedagoškog rada, govorno je obradio nekoliko stotina predstava u svim pozorištima srpskog govornog područija. Posebno je značajan njegov doprinos u negovanju lepote govora kroz rad sa recitatorima i mnoštvo seminara za nastavnike srpskog jezika širom Srbije.Radom na predstavama Garavi sokak (2005. i 2012.) i Stilske igre (2017.) svoje bogato iskustvo je preneo na mlade članove pozorišta DADOV.

Pročitajte više


Scenograf: Saško Krstev

Kompozitor: Igor Andrić

Koreograf: Anka Gaćeša

Kostimografi: Maša Stanković i Magdalena Vlajić

Organizator: Anastazija Knežević

Vizuelni identitet: Dušan Pavlić