STILSKE IGRE

Prvi put u adaptaciji i režiji profesora FDU Radovana Kneževića na scenu DADOV-a biće izvedena predstava „Stilske igre“. Ova veoma popularna knjiga se prvi put našla kao predložak za dramski tekst. Preko 30 glumaca na duhovite i različite načine igraju dramatizacije basne o gavranu i lisici. Predstava je bogata muzičkih numera koje je napisao mladi kompozitor Igor Andrić, a koreografski obogatila Anka Gaćeša.
„Ova briljantna literatura prosto „vrišti“ iz sveg glasa prizivajući scensku, govornu realizaciju, tekst traži da bude izgovoren, da dobije svoje zvučno otelotvorenje zapreteno u bezglasnoj grafici slova. A sve je već i dato u samoj knjizi u dramskoj, dijaloškoj ili monološkoj formi. Obilje različitih likova, karaktera, životinja sa ljuskim osobinama i obrnuto – jedva čekaju da istrče na scenu i otkriju svu raskoš, bogatstvo i lepotu srpskog jezika u svim njegovim misaonim, emocionalnim, dinamičkim i melodijskim nijansama. I sve to na jedan izuzetno maštovit, razigran i duhovit način.“-rekao je reditelj predstave Radovan Knežević, inače profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i predaje dikciju na Katedri za glumu.
Scenografiju predstave osmislio je Saško Krstev, dok je su kostime dizajnirale Maša Stanković i Magdalena Vlajić. Organizator predstave bila je Anastazija Knežević.
Predstava je urađena u saradnji izdavačkom kućim Kreativni centar, večeras će publika koja bude došla na premijeru u foajeu pozorišta moći da uživa u ilustracijama Dušana Pavlića koje su zaštitni znak knjige Stilske igre.