ŠTA JE SOBAR VIDEO

Glavni događaj u ovoj urnebesnoj komediji engleskog pisca Džoa Ortona jeste pokušaj uglednog psihijatra da prikrije svoju preljubu koristeći se lažima, pri tom uplićući sebe i ostale aktere u sve veći haos da bi na kraju bio primoran da ipak kaže istinu ne bi li spasao ne samo svoju karijeru ili brak već i dokazao sopstvenu uračunljivost.

Komad je pun histerije, nervoze, neuravnoteženosti, frustriranosti, ugušenih i pritajenih strasti. Ova komedija sastavljena je od niza konfuznih situacija, zamena identiteta, travestije, ucena, pretnji, seksualnih i psiholoških igrica, obogaćenih dosetkama na temu homoseksualizma, nimfomanije, incesta i građanskog morala u Velikoj Britaniji.

Ono što je zajedničko svim likovima je zapravo prikriveno nezadovoljstvo sobom i svojim životom i potreba da se nešto promeni, praćena svešću o tome koliko su male šanse da se u tome uspe.


Igraju


Dušan Matejić, Ivana Dudić, Anita Stojadinović, Jelisaveta Koraksić, Stefan Radonjić, Brankica Sebastijanović i Bogdan Bogdanović


Galerija


Pisac

Džo Orton


Džo Orton rođen je na Novu godinu 1933. u Lesteru, u radničkoj porodici. Otac mu je bio baštovan, a majka fabrička radnica. Prekida svoje školovanje u šesnaestoj godini, bezuspešno se okušava u nekoliko za njega nezanimljivih profesija i tada neočekivano dobija stipendiju za dvogodišnje studije na Kraljevskoj akademiji za dramsku umetnost u Londonu (RADA). Svega četiri meseca nastupao je kao glumac u jednom provincijskom pozorištu, proveo šest meseci u zatvoru zbog krađe knjiga a zatim se vratio u pozorište ali ne kao glumac već kao dramski pisac. Njegov prvi komad „Budite dobri prema g. Slounu“ izveden je prvi put u maju 1964. a već godinu dana kasnije premijeru je doživeo i njegov drugi komad „Pljačka“. Posle prvih uspeha ubrzo su usledile i scenske postavke njegovih ranije izvedenih radio-drama „Grubijan na stubištu“ i „Erpingemov logor“ u Rojal Kort teatru pod nazivom „ Zločini iz strasti“ kao i dve televizijske drame: „Dobri verni sluga“ i „Pogrebne igre“ prikazane na BBC- iju. Život i karijeru Džoa Ortona obeležio je odnos sa Kenetom Halivelom. Halivel je bio Ortonov mentor, prijatelj i ljubavnik koji je 9. avgusta 1967. ubio Ortona pa zatim i sebe. Ortonov život je 1978. godine u svojoj knjizi opisao Džon Lar a na osnovu tog dela 1987. snimljen je i filmu u kom je Ortona glumio Geri Oldmen. Godinu i po posle Ortronove smrti, premijerno je izvedeno njegovo poslednje dramsko delo, „Šta je sobar video“, koje je posthumno potvrdilo Ortonovu reputaciju zanimljivog i osobenog pisca. Posle uspeha u Londonu, komad je doživeo premijeru i u Njujorku gde je proglašen za najbolji inostrani komad za godinu 1970-tu. Prilikom premijere u Londonu poznati dramski pisac i pozorišni kritičar Frenk Markus završio je svoj prikaz rečima: „Ortonovo poslednje delo «Šta je sobar video» živeće da bi postalo klasična komedija engleske književnosti.“

Pročitajte više

Režija

Srđan J. Karanović


Srđan J. Karanović rođen je 9.11.1977. godine u Beogradu. Završio je Petu beogradsku gimnaziju. Od 1994. do 1998. bio je član Dadova i igrao u svim predstavama nastalim u tom periodu. Studirao je glumu i diplomirao 2002. godine u klasi red. prof. dr Vladimira Jevtovića čiji je saradnik u nastavi na predmetu Gluma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu bio od 2003. do 2013. godine , prvo u zvanju asistenta a zatim i docenta. U februaru 2017. godine izabran je u zvanje vanrednog profesora. Doktorske-umetničke studije završio je u martu 2015. godine odbranivši projekat „Ne oklevaj! Improvizuj!“ koji je doživeo već više od 30 izvođenja i deo je redovnog reperoara UK Vuk Karadžić. Dobitnik je nagrade „Dr Branivoj Đorđević“, koja se dodeljuje najboljem studentu dikcije. Dobitnik je Srebrne medalje Univerziteta umetnosti za uspešan i predan umetnički i stručni rad na FDU, „Zlatne značke“ Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i Specijalnog priznanja za unapređenje pedagoških metoda u umetničkom obrazovanju i razvoju u oblasti glume ( za doktorski umetnički projekat „Ne oklevaj! Improvizuj!“) . Kao predstavnik Fakulteta dramskih umetnosti učestvovao je na više festivala pozorišnih akademija u zemlji i inostranstvu i bio u prilici da radi na pripremi scena iz komada Šekspira, Goldonija i Joneska sa studentima iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Španije, Makedonije, Rumunije i Grčke. Ostvario je 19 uloga u pozorištu( U JDP-u, Narodnom pozorištu, Pozorištu Slavija…), 15 u domaćim i stranim TV serijama, 4 na filmu, 18 sinhronizacija crtanih filmova i 10 uloga u radio-dramama. Od 2001. do 2011. godine, kao jedan od osnivača, radio je u Studiju glume „Četvrti zid“ i kao koautor učestvovao u pripremi i realizaciji 9 predstava i 11 javnih časova. Bio je angažovan kao spiker na Trećem programu Radio Beograda (2002-2004) i kao voditelj 11 televizijskih projekata na BK Telekomu, RTS-u, TV FOKS-u i TV Prva (2001-2017).

Pročitajte više


Kostimografija: Katarina Grčić Nikolić
Scenografija: Saško Krstev