Art

Jasmina Reza

ART

Komad “ART” Jasmine Reze predstavlja veliko delo savremenog dramskog stvaralaštva, koje će zasigurno vremenom prerasti  u klasike dramske književnosti. Ovo delo je za 20 godina, koliko ono postoji, igrano širom sveta i pokazalo se kao veoma univerzalno i veoma zahvalno za scensku postavku.  Originalna priča napisana je za tri muškarca, čije se prijateljstvo dovede u sumnju, kada jedan od njih za veliku sumu novca kupi jedno belo platno, i u njemu prepozna vrhunac savremenog likovnog stvaralaštva.

Međutim ova predstava se razlikuje od prethodnih postavki po tome što je priča transponovana i dešava se između tri prijateljice. Ova naizgled banalna intervencija će otvoriti novi pogled na čitanje ovog komada.

Kroz ovu komediju gledaoci će imati prilike ne samo da učestvuju u sekciji jednog prijateljstva, već će moći da prepoznaju tipične situacije koje tri dugogodišnje prijatelje može da snađe.

 

Žanr: Komedija

Premijera:   14.04.2014. na sceni “Mata Milošević” Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu

Predstava traje : 80 minuta


Igraju


Brankica Sebastijanović, Ivana Dudić i Anita Stojadinović


Galerija


Pisac

Jasmina Reza


Rođena je u Parizu 1960. godine. Kao mlada glumica radila je na brojnim modernim produkcijama, ali i u predstavama francuskih klasika 1987. godine izdala je svoju prvu dramu “Razgovori posle pogreba”, za koju je osvojila nagradu Molijer. Prevodi Kafkin roman “Preobražaj” , te 1990. objavljuje dramu “Početak zimskog perioda”. Svoju najuspješniju dramu, “Art”, izdaje 1994. “Art” je vrlo brzo postala jedna od najizvođenijih drama na Vest Endu. Dramu “Bog masakra” izdala je 2007. , a Roman Polanski je ekranizuje 2011. s tri Oscarovca (Jodie Foster, Kate Winslet, Cristopherom Waltzom) u naslovnim ulogama.

Pročitajte više

Režija

Vladan Đurković


Vladan Đurković rođen je 1987. godine u Pančevu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 2011. godine Pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na kome je završio osnovne i master studije u klasi profesora Egona Savina i profesora Dušan Petrovića. Na istom fakultetu nalazi se i danas kao student druge godine doktorskih umetničkih studija. Svoje profesionalno usavršavanje je 2013. godine nastavio u Sjedinjenim američkim državama, u Vašingtonu i Čikagu, gde je boravio kao stipendista Kongresa. Na festivalu DAF 2010. u Makedoniji predstava I živeli su srećno do kraja života u režiji Vladana Đurkovića nagrađena je Gran prijem festivala za najbolju predstavu u celini, kao i nagradom za najbolju režiju na festivalu. Od 2011. godine zaposlen je kao umetnički direktor Omladinskog pozorišta DADOV. Do sada je režirao preko dvadeset predstava. Pored rediteljskog angažmana u pozorištima, proteklih godina oprobao se i kao izvršni producent i umetnički direktor različitih festivala i manifestacija (BEMUS, BELEF, Dani Beograda i Međunarodni dan džeza).

Pročitajte više


Scenograf: Neda Spalajković

Kostimograf: Lara Popović

Producent: Tijana Drakulić