СВЕЧАНО ОТВАРАНјЕ РЕКОНСТРУИСАНЕ ЗГРАДЕ „ДАДОВА“

СВЕЧАНО ОТВАРАНјЕ РЕКОНСТРУИСАНЕ ЗГРАДЕ „ДАДОВА“

Омладинско позориште ДАДОВ (Драмски атеље Дома омладине Врачара) је најстарије омладинско позориште у Београду. Основано је давне 1958. године као прво репертоарско омладинско и аматерско позориште. Необично значајна за историју ДАДОВ-а била је 1969. година када је  ДАДОВ пресељен са првобитне адресе  (Молерова 33) у новоизграђену зграду, наменски саграђену за њега, у улици Ђуре Салаја 6, данас Десанке Максимовић.  Више од пола века, колико ДАДОВ ради у згради у Д. Максимовић 6, и многобројене програмске активности остварене у њој неминовно су довели до девастације како екстеријера тако и ентеријера зграде због чега се појавила потреба њене темељне реконструкције.  Реконструкција са надоградњом финансирана средствима Града Београда, оснивача Дадова, трајала је нешто више од годину дана. 

Пригодни програми поводом отварања обновљене зграде  али и поводом 65 година постојања „Дадова“  одржаће се 15. и 16. марта 2023. године када ће премијерно бити изведена представа „Избирачица“, отворена изложба  фотографија „Дадов: некад и сад/ Реконструкција 2022/23“,  приказан документарни филм „Тамо где снови почињу“ , откривена Плоча захвалности засслужним личностима за трајање и реконструкцију „Дадова“…
 
П Р О Г Р А М: 
СРЕДА, 15. МАРТ 2023.
(Улазни хол позоришта, Велика сала)
– 11:50 – Окупљање званица и разгледање изложбе фотографија Предрага Митића ДАДОВ: НЕКАД И САД/РЕКОНСТРУКЦИЈА 2022/23. 
Изложба је конципирана тако да има два сегмента: први „Дадов – некад и сад“  пружа упоредну слику некадашњег и садашњег изгледа просторија Позоришта, а други сегмент „Реконструкција 2022/23“ доноси карактеристичне детаље и  упечатљиве тренутаке из процеса реконструкције заграде.   
– 12:05 – Протоколарно обраћање представника Града Београда, оснивача Омладинског позоришта „Дадов“
– 12:15 – Пројекција документарног филма „ТАМО ГДЕ СНОВИ ПОЧИНјУ“
– 12:25 – Обраћање Даријана Михајловића, редитеља и члана Управног одбора Дадов-а
– 12:30 – Презентација нове аудио-визуелне опреме
                                                            —————————
СРЕДА, 15. 3. У 20:00 (Велика сала)
264. премијера Омладинског позоришта Дадов
Представа: ИЗБИРАЧИЦА
 
О представи:
Поводом 65 година постојања и  свечаног отварања реконструисане зграде „Дадова“ 15. марта са почетком у 20 часова на сцени Дадова одржаће се премијера представе „ ИЗБИРАЧИЦА“ по тексту Косте Трифковића и у режији Даријана Михајловића. То ће бити 264. премијера Омладимског позоришта „Дадов“. Сценографија за представу је дело Александара Денића, музика Мирољуба Аранђеловића Расинског, костим је урадила Катарина Грчић Николић, сценски покрет Милан Громилић  а лектор је био Радован Кнежевић. 
„Избирачица“, комедија Косте Трифковића писана је у три чина. Ова комедија у својој структури има елементе западноевропске иронијске комедије.  Јунакиња комедије „Избирачица“ је девојка Малчика, која потиче из једне градске породице. Она је размажена и намћораста девојка која на крају треба да схвати шта доноси такво понашање и као треба да се понаша.

Иако написасна пре око 150 година ова комедија и данас има актуелност како својом темом тако и идејом. 

Прво постављање „Избирачице“ у продукцији Дадова десило се 1965. године. Режију је радио Небојша Комадина а премијера је изведена на Светском фестивалу аматерских позоришта у Монте Карлу. Представа је добила прву награду Фестивала а у њој су глумили млади и тада непознати аматери Светлана Бојковић, Зорица Јовановић, Бранко Цвејић и др. 

О писцу: Коста Трифковић је рођен 1843. Године у  Новом Саду у грађанској породици где је  учио основну школу и основне разреде гимназије, више разреде гимназије завршио је у Винковцима и Пешти, а поморску школу у Ријеци. Једно време је био морнар, пловећи на трговачком једрењаку као официрски приправник – писар, а касније се бавио адвокатским послом у Новом Саду. У родном граду је живео све до смрти 1875. године, која га је задесила у 32. години. Трифковић је један од ретких писаца свог времена код Срба који је живот посветио драмској књижевности, и то комедији. Неговао је „прозну реалистичку комедију“. Теме његових комедија углавном третирају живот грађанских породица у Војводини а поред „Избирачице“ која је његова најпознатија драма објавио је и драме: Љубавно писмо, На бадњи дан, Француско-пруски рат, Пола вина, пола воде и др. 
Играју: 
Малчика: Миа Маринковић, Сара Вуксановић
Бранко: Андрија Жужа, Матеја Мергл
Штанцика: Никола Брун
Тошица: Немања Стефановић
Јован: Михајло Гајић
Милица: Анастасија Халас, Олга Тошев, Емилија Радојчић
Ката: Емилија Госпавић, Марија Кристина Тутуновић
Савета: Сташа Шуваковић, Нађа Гајић
Јеца: Андреј Бенчина, Тадија Јосиповић
Соколовић: Матеја Мутаповић
Тимић: Доситеј Калезић
 
Реприза представе одржаће се 16. марта , такође од 20 часова.
Током марта месеца представа „Избирачица“ ће се бити извођена и  у следећим данима: 20, 21, 22, 23, 24, 27, 28, 29, 30. и 31.3, почетак представа 20,00 часова. 
Омладинско позориште ДАДОВ ће поводом  свог јубилеја, 65 година постојања и завршетка радова на реконструкције зграде, током марта, априла и маја поклонити Београђанима по 1000 карата. У марту поклањамо 1000 карта за представу „Избирачица“ (10 извођења), у априлу за представу „Хајдук у Београду“ (1000 карата, 10 извођења) а у мају за представу „Башта сљезове боје“, такође 1000 карата за 10 извођења представе.  
Пријаве за бесплатне кате вршиће се на сајту ДАДОВ-а: www.dadov.rs.
————————————————
 
ЧЕТВРТАК, 16. 3. У 12:00 
(Улазни хол позоришта)
 
СВЕЧАНО ОТКРИВАНјЕ ПЛОЧЕ ЗАХВАЛНОСТИ 
ЗАСЛУЖНИМ ЛИЧНОСТИМА 
ЗА ТРАЈАНјЕ И РЕКОНСТРУКЦИЈУ ДАДОВА
 
 
ДОБРО ДОШЛИ, 
ВАШ ДАДОВ
 

Све вести

ДАДОВ У ЉУБЉАНИ И КРАЊУ

10. и 11. 5. 2024. Омладинско позориште Дадов је и ове године  учествовало у  програму манифестације „Трећи месец српске културе у Словенији“ коју организује Амбасада

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

КЊИГЕ НА ДАР: ДАДОВ ПОКЛАЊА 10 ПРИМЕРАКА НОВООБЈАВЉЕНЕ МОНОГРАФИЈЕ ТАМО ГДЕ СНОВИ ПОЧИЊУ – ДАДОВ 1958 – 2023.

У години када је прославио велики јубилеј – 65. година постојања, ДАДОВ је објавио репрезентативну двотомну монографију ’’Тамо где снови почињу – Дадов 1958 –

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ