Делегација Београда у Риму поводом сећања на италијанске добровољце у Првом светском рату

Делегација Града Београда боравила је у званичној дводневној посети Риму, а повод је било одавање почасти и сећање на италијанске добровољце који су се заједно са српским војницима борили на Дрини у Првом светском рату. У извршној продукцији Омладинског позоришта „Дадов”, Секретаријат за културу и Амбасада Србије у Италији организовали су пројекцију дугометражног документарног филма „Седморица са Дрине”, који подсећа на младе „гарибалдинце” страдале у Великом рату на страни наше земље.

О овој теми мало се зна. На Италијанском гробљу у Београду постоји надгробна плоча са посветом: „Приступивши добровољно у српске редове пали су борећи се храбро на Бабиној глави 20. августа 1914 – Њихове посмртне остатке разнео је ратни вихор, али нека је вечна успомена на велику жртву”. Аутор Никола Лоренцин и Град Београд, заједно са Амбасадом Србије у Италији и представницима Града Рима, желе да врате сећање на ове јунаке.

Промоцији филма у Риму присуствовали су представници Секретаријата за културу и Секретаријата за информисање Градске управе Града Београда, амбасадор Србије у Италији Горан Алексић, директор „Дадова” Владимир Мијовић, аутор филма Никола Лоренцин, те представници Града Рима, дипломатског кора и потомци и поштоваоци италијанских јунака.

Директор „Дадова” Владимир Мијовић оценио је да ова емотивна, родољубива прича никог не може да остави равнодушним.

– Пример да се млади људи одлуче на овакав подвиг, да не чекајући стану на страну народа који води одбрамбени рат и да дају своје животе за слободу братског народа, морао је да буде отргнут од заборава, што је аутору пошло за руком. Велики рат је и српски и италијански народ сврстао у хероје, због чега ниједан изгубљени живот не сме да се заборави. Филм је снимљен у част седморице јунака, али и свих добровољаца у правичним ратовима – рекао је Мијовић.

Амбасадор Алексић нагласио је важност веза између италијанског и српског народа. Он је истакао да је чин италијанских добровољаца вредан великог поштовања као морални акт младих људи који ће бити путоказ будућим нараштајима. Захвалио је свима који су учествовали у реализацији филма, откривајући мање познати део наше заједничке историје, вредан дивљења.

Филм је настао у продукцији Војнофилмског центра „Застава филм” и у сарадњи са Историјским архивом Војске Италије. Аутор Лоренцин осврнуо се на овај, како је навео, велики истраживачки подухват, указујући на драгоценост оваквих примера сарадње између две војске како у ратним условима, што је тема филма, тако и у условима мира, и током реализације самог филма.

Након успешне пројекције у Риму, културна сарадња италијанских градова и Београда наставиће се и у будућности. Једна од првих следећих иницијатива јесте да се филм „Седморица са Дрине” званично прикаже и у Фиренци.