SVIMA KOJIH SE TIČE

Osnovna ideja predstave je da sa tinejdžerima preispita tabu teme njihovog odrastanja, a to su: istraživanje seksualnosti, konzumiranje psihoaktivnih supstanci, samoubistvo, vršnjačko nasilje i seksualno napastvovanje. Cilj rada na predstavi je da otvori pitanja i pronađe odgovore o spomenutim fenomenima kako bi pomogla tinejdžerima da se sa istim suoče.

Radnja komada se odvija u Moskovskoj privatnoj školi u koju dolaze novi učenici, braća, koja se sporazumevaju izmišljenim znakovnim jezikom. Tokom upoznavanja novih učenika odeljenska fam fatal lažno optužuje mlađeg brata za seksualno napastvovanje. Priča prati braću koja žele da dokažu svoju nevinost. Na tom putu, tinejdžeri će jedni drugima otkriti svoje tajne.

Ciljna grupa predstave su oni kojih se tiče, i deca i odrasli. Predstava preispituje odnos tinejdžera među sobom, kao i odnos odraslih prema tabuima tinejdžera. U strahu da se suoče sa problemima tinejdžera, odrasli formiraju lažnu utopističku sliku sveta. Tinejdžeri danas žive život na internetu. Oni su generacija Z. U predstavi će se koristiti televizor, tableti i telefoni. Korišćenje dvadesetprvovekovnih medija približiće problem koji predstava tretira i mladim glumcima i ciljnoj grupi. Samoubilačke misli, vršnjačko nasilje, danas su fenomeni koji se objavljuju, lajkuju i kruže internetom. Akcenat će biti na scenskom pokretu i muzici. Kroz izmišljeni jezik likova, tinejdžeri će se suočiti sa stvarnošću.


Igraju


Uroš Ranković, Budimir Stošić, Anđela Vukčević, Ognjen Dragović, Jana Martinov, Hristina Tatić, Vlada Paprić, Nikola Milošević, Vasilije Vulićević, Nikola Brun, Danilo Milovanović, Ana Šavija, Ognjen Ivanov, Nina Nedić, Sara Vuksanović, i Katarina Aleksić.


Galerija


Pisac

Marija Viktorovna Kustovskaja


Marija Viktorovna Kustovskaja rođena je 1985. godine u Kazanju. Živi i radi u Moskvi. Marija je dečiji ilustrator. Radila je kao kolumnistiknja za ruski časopis o razvoju ruskog savremenog filma. Radi kao grafički dizajner. Dana Sideros je pseudonim autorke čije je pravo ime Marija Viktorovna Kustovskaja, a njeno ime je od skoro poznato javnosti. Na početku je odbijala da daje intervjue. Njen datum rođenja različit je u internet izvorima. Za svoj pseudonim kaže da ga je izabrala nasumično u dnevniku imena. Dana Sideros rođena je u Bugarskoj, 1987. Dolazi s porodicom u USSR, a 2003. dolazi u Moskvu. Pesnikinja je i dramski pisac. Bavila se istraživanjem Alchajmerove bolesti. Za svoju poeziju kaže da piše oslobođena svih formi i pravila. Drame ponekad menja tokom procesa rada s glumcima, jer smatra da je tekst promenljiv u odnosu na to ko ga radi. Smatra da bez humora ne postoji tragedija. Bavi se istraživanjem ruskog folklora i kako ruska tradicija utiče na moderan svet.

Pročitajte više

Režija

Andrea Pjević


Andrea Pjević je rođena 1998. godine u Beogradu. Završila je Gimnaziju Sveti Sava u Beogradu. Trenutno je student treće godine pozorišne režije na Fakultetu dramskih umetnosti, u Beogradu, u klasi Alise Stojanović i asistentkinje Tare Manić. Paralelno studira i na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde završava treću godinu, na odseku srpska književnost i jezik sa komparatistikom. U 2017. godini je izabrana za stipendistkinju japanskog letnjeg kampa Saitama univerziteta. Pre fakulteta je bila višegodišnji član Dadova u klasama Predraga Stojmenovića, Vladimira Jevtovića i Kokana Mladenovića. Ovo je prva postavka ove drame u Srbiji.

Pročitajte više