Seks za početnike

Dok se po obrazovnim institucijama polemiše o uvođenju seksualne edukacije kao obavezan predmet, Omladnsko pozorište “Dadov” svoj doprinos daje postavljanjem na repertoar predstave koja će o ovoj važnoj temi govoriti na uzbudljiv i duhovit način. Predstava je namenjena pre svega starijim osnovcima i srednjoškolcima – svima onima kojima su informacije o ovoj temi neophodne – navode iz ovog teatra.

Četrnaestoro mladih glumaca “Dadova”, uzrasta od 16 do 19 godina, za ovu predstavu pripremalo se puna dva meseca.

Oni će svojim vršnjacima kroz duhovite situacije u kojima se nalaze njihovi likovi ispričati važne stvari koje se tiču seksualne edukacije, razotkriti mnoge mitove i otkriti uzroke situacija u kojima se svako od nas bar jednom našao.

– Želja nam je da kroz jednu laku zabavnu formu ispričamo važne stvari koje se itekako tiču mladih. Osetili smo potrebu da kao institucija damo svoj doprinos edukaciji mladih, nakon informacije da se u Srbiji registruje godišnje 16.000 adolestenckih trudnoća, a da se preko 90 odsto njih završi abortusom – navodi reditelj Vladan Đurković.


Igraju


Nikolina Kokunešovski/Anđela Đurić, Aleksa Jovanović, Janko Kovačević, Jovana Misailović, Teodora Gavrilović, Vlada Paprić, Anđela Hajduk Veljković, Đorđe Mišina, Maja Šumonja, Ilija Marković, Jagoš Milošević, Aleksa Stanilović i Ida Urošević


Galerija


Pisac

Jasminka Petrović


Jasminka Petrović rođena je u Beogradu, 1960. Studirala je španski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Piše za decu od 1990. Radila je u marketinškim agencijama Saatchi&Saatchi i Tim Talenata kao pisac tekstova za reklame. Na radiju je bila autor-voditelj i urednik dečje emisije (Radio Pingvin). Uređivala je National Geographic Junior za Srbiju. Takođe je bila saradnik u listu za nastavnike i roditelje „Dečja prava”. Objavila je mnoge tekstove za decu i tinejdžere u časopisima „Tik-Tak“, „Veliko dvorište“, „Politikin Zabavnik“, „Huper“... Napisala je preko dvadeset knjiga za decu i mlade. Roman „Ovo je najstrašniji dan u mom životu“ uvršten je u školsku lektiru. Mnoge od njih prevedene su na strane jezike. „Seks za početnike“, priručnik o seksualnosti za tinejdžere i njihove roditelje, preveden je na 24 jezika, a takođe je urađeno izdanje na brajevoj azbuci za slepu i slabovidu decu.

Pročitajte više

Režija

Vladan Đurković


Vladan Đurković rođen je 1987. godine u Pančevu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 2011. godine Pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na kome je završio osnovne i master studije u klasi profesora Egona Savina i profesora Dušan Petrovića. Na istom fakultetu nalazi se i danas kao student druge godine doktorskih umetničkih studija. Svoje profesionalno usavršavanje je 2013. godine nastavio u Sjedinjenim američkim državama, u Vašingtonu i Čikagu, gde je boravio kao stipendista Kongresa. Na festivalu DAF 2010. u Makedoniji predstava I živeli su srećno do kraja života u režiji Vladana Đurkovića nagrađena je Gran prijem festivala za najbolju predstavu u celini, kao i nagradom za najbolju režiju na festivalu. Od 2011. godine zaposlen je kao umetnički direktor Omladinskog pozorišta DADOV. Do sada je režirao preko dvadeset predstava. Pored rediteljskog angažmana u pozorištima, proteklih godina oprobao se i kao izvršni producent i umetnički direktor različitih festivala i manifestacija (BEMUS, BELEF, Dani Beograda i Međunarodni dan džeza).

Pročitajte više


Vizuelni identitet
Bob Živković