Ljubavna lektira

“Ljubavna lektira” je pregled ljubavne poezije (lektire) od lirskih narodnih pesama preko romantičara Laze Kostića, Đure Jakšića, Branka Radičevića, modernista poput Jovana Dučića, Milana Rakića, Branka Miljkovića i posleratne poezije Desanke Maksimović, Vaska Pope, Mike Antića… Pomenute poete se izučavaju kroz godine školovanja, počevši od osnovne škole pa sve do kraja srednje škole. Cilj predstave je da, kroz humorističku prizmu, obradimo savremeni pogled na ljubavne teme od vajkada do današnjeg trenutka, tako što će se napraviti odabir od petnaest najznačajnijih ljubavnih pesama, koje ćemo prikazati kroz 15 glumaca na sceni. Način obrade neće biti recitatorskog tipa, već će biti duhovita polemika o motivima sa kojima se deca-glumci povezuju danas. Ispitivaće se šta je danas društveno prihvatljivo od opisanih ljubavnih odnosa, na kojim mestima je vreme promenilo način na koji se zbližavaju parovi, šta je tada bila ustaljena norma ponašanja i kako se modifikovala do današnjeg dana. Neretko se događa da se među tinejdžerima ljubavne pesme izvrgavaju ruglu i nipodaštavaju, a upravo u tim godinama se stvaraju prvi ljubavni odnosi i kod njih samih. Poenta je da prikažemo, koliko god ta vremena bila strana i davna tinejdžerima, odnosi se, uslovljeni društvenim okolnostima i normativima, menjaju, ali ljubav, kao takva, bila je ista onda kao što je i sada.


Igraju


Nina Nedić, Vasilije Vulićević, Katarina Aleksić, Budimir Stošić, Jana Martinov, Nikola Brun, Anastasija Martinović, Marko Đeković, Aleksandra Čović, Ognjen Dragović, Ognjen Ivanov, Lazar Nenadović, Mina Vujičić, Teodora Milenković, Petar Bogdanović i Aleksandra Urošević


Galerija


Pisac

Filip Grujić


Filip Grujić (1995), rođen u Novom Sadu. Diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, klasa 2014/2018. Autor drame "ne pre 4:30, niti posle 5:00", koja je dobila nagradu na konkursu Sterijinog pozorja, kao i nagradu "Slobodan Selenić", čija se premijera planira u Atelje-u 212. Autor romana "Bludni dani kuratog Džonija", u izdanju Samizdat B92. Autor drame "Tamo gde pevaju", koja je ušla u najuži izbor za Sterijinu nagradu za dramski tekst i bila javno čitana u Šapcu. Autor drame "Ovde je lepo - sečem drvo, jedem pasulj" koja je imala premijeru u martu 2018. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu, u režiji Milje Mazarak. Autor drame "Kako ja ovo sinu da objasnim?" koja je imala premijeru 14. decembra 2018 u Pozorištu mladih, Novi Sad, u režiji Vojkana Arsića. Radio kao dramaturg i adaptirao Šeherezadu za potrebe istoimene predstave, u režiji Slobodana Beštića na sceni Kosmodrom (Dorćolsko narodno pozorište). Dobitnik stipendije za razvoj scenarija "Rupa" od strane FCS-a. Scenarista kratkog igranog filma "Glad", u režiji Tamare Todorović. Film je bio deo mnogobrojnih međunarodnih festivala (Tel Aviv, Solun, Herceg Novi, Izola, Sofija, Bukurešt...), a dobio je nagradu za najbolji scenario na festivalu SEECS u Bukureštu, kao i nagradu publike u Mostaru. Trenutno piše drugi roman.

Pročitajte više

Režija

Luka Jovanov


Rođen 26.5.1995. u Novom Sadu. Završio gimnaziju Jovan Jovanović Zmaj u Novom Sadu. Završio pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Ivane Vujić i asistentkinje Snežane Trišić. U okviru fakulteta realizovao studentske vežbe Konj i plaha košuta po kratkoj priči A.P.Čehova, Na dnu Maksima Gorkog, Sablja dimiskija Aleksandra Popovića. Asistirao Dinu Mustafiću na projektu Novo doba po tekstu Vuka Boškovića u Bitef teatru. Dve godine radio na festivalu Bitef u okviru Bitef tima. Učesnik projekata All for rights, rights for all SKC-a u Novom Sadu i Except! organizacije Kulturanova. Diplomirao predstavom Jasan kraj po tekstu Davida Albaharija u Pozorištu mladih u Novom Sadu.

Pročitajte više