ČETIRI GODIŠNJA DOBA

Četiri godišnja doba (italijanski Le quattro stagioni) je popularni naziv za ciklus od četiri koncerta za violinu i orkestar, delo italijanskog baroknog kompozitora i violiniste Antonija Vivaldija. Delo je napisano 1723. godine kao deo zbirke od 12 koncerata, a objavljen je 1725. Ovo delo je naročito bilo popularno u Francuskoj, a sam kralj Luj XV je zahtevao da se jedan od ovih koncerata “Proleće” (La Primavera) izvodi specijalno za njega.

Četiri godišnja doba predstavljaju najhrabriji muzički program iz baroknog perioda. Sam kompozitor je napisao sonete koji idu uz svaki pojedinačni stav u ovim koncertima. Ono što je zadivljujuće u ovom delu je kako je Vivaldi precizno muzički opisao svaki sonet bez gubljenja ukupnog kvaliteta i ravnoteže samog muzičkog dela. U ova četiri koncerta Vivaldi opisuje zvukom svoje violine lepote svakog godišnjeg doba i stvara ugođaj svakog od njih. Na primer: “fortissimo u Letu dočarava oluju s grmljavinom, a visoki tonovi violina i staccato u Zimi oštrinu leda.” Koncerti slede ustaljeni oblik od tri stava: (brzi – polagani – brzi).

Ideja je bila da predstava nastane prvenstveno kao kombinacija scenskog pokreta i narativnog, propratnog teksta. Četiri godišnja doba koja nam je Vivaldi podario, prenosimo na scenu kao četiri evolutivna perioda ljudske vrste, od kamenog doba, srednjeg veka, baroknog perioda dvorova, i savremenog 21. veka. Predstava je zamišljena da komunicira sa publikom nevezano od toga na kojem području se igra – univerzalnim jezikom muzike i pokreta, oživljavamo jedan put kroz vreme i analiziramo gde se mi danas na tom putu nalazimo. Takođe, bitno je i napomenuti da predstava nastaje kao omaž čuvenoj predstavi DADOV-a iz 1988. godine, u režiji Gorana Golovkova.


Igraju


Jovana Hadži Đikić, Aleksandra Urošević, Aleksandra Čović, Teodora Milenković, Anđela Bašić, Natalija Savić, Branka Vulićević, Katarina Aleksić, Žana Jelovac, Bogdan Bogdanović, Strahinja Popović, Filip Paprić, Tihomir Nikitović, Ana Branković


Galerija


Pisac

Đorđe Kosić


Đorđe Kosić rođen je 1996. u Beogradu. Završio Četvrtu gimnaziju u Beogradu, društveno-jezički smer. Završio Fakultet Dramskih Umetnosti, smer dramaturgija. Njegova drama “Sada nije juli” ušla je u najuži izbor za Sterijinu nagradu 2019. godine. Dobitnik je nagrade Josip Kulundžić katedre za dramaturgiju na FDU, za ostvaren izuzetan uspeh iz oblasti pozorišta, radija, filma, televizije ili kritike, kao i nagrade Slobodan Selenić za najbolji diplomski rad iz dramaturgije za dramski tekst “Uspavanka za Aleksiju Rajčić”. Radio na pozorišnim predstavama “Pošto gvožđe” (FDU, Atelje 212 - dramaturg i pisac originalnih songova ), “Realno, što da ne?” (UK Vuk Karadžić – adaptacija teksta ), “Penthaus: Običan čovek” (SOKOJ, SKC, Univerzitet umetnosti u Beogradu - dramaturg), “35 kalorija bez šećera” (Studio Centar, Dom Omladine Beograda - dramatizacija), “Beli Bubrezi”. Radio kao dramaturg prvog izdanja festivala angažovanog pozorišta za mlade Angažman Festa (Studio Centar, Dom Omladine Beograda). Trenutno radi u Malom pozorištu Duško Radović kao dramaturg. Scenarista na nagrađivanim kratkim filmovima “Kratki životi” (2018) i “Divan dan” (2019).

Pročitajte više

Režija

Marko Čelebić


Marko Čelebić, rođen  1995. godine u Novom Sadu. Student je treće godine pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Dušana Petrovića i Ane Tomović. Pre FDU-u studirao ekonomiju na WU (Wirtschaftsuniversitaet Wien) u Beču. Autor je studentskih predstava “Perje” (Raymond Carver) i  “Ruined” (Lynn Nottage), a dramu “Ruska smrt” (Irena Vaskovska) postavio je na Festivalu ruske drame u “UK Vuk” 2017. godine. Koautor je predstave “Transit” koja je izvodjena u Besancon-u, Francuska. Takodje je radio kao asistent režije kod Darijana Mihajlovića u predstavi “Florentinski Šešir” (Ežen Labiš) pozorište “Boško Buha” i Aleksandra Popovskog u predstavi “Dopler” (Erlend Lu), “Srpsko Narodno Pozorište”, Novi Sad. Ove godine postavio je predstavu “Realno, što da ne” koja se igra na repertoaru u UK Vuk. Na Fakultetu Dramskih Umetnosti režirao predstavu Georga Bihnera "Leons i Lena", koja je premijerno izvedena 23. Aprila 2019. godine.

Pročitajte više


Asistent reditelja: Mirko Knežević
Dramaturg: Đorđe Kosić
Kostimograf: Katarina Grčić
Muzika: Antonio Vivaldi