DANI BEOGRADA 2022 – APRIL 2022.

DANI BEOGRADA 2022 – APRIL 2022.

„DANI BEOGRADA“ jedna je od najzančajnijih kulturnih, umetničkih i obrazovnih gradskih manifestacija u našem gradu koja se svake godine održava tokom aprila meseca. Većina kulturno-umetničkih programa manifestacije smešta se u periodu od 16-og do 19-og aprila, dva vema bitna datuma u istoriji našeg grada . Naime, 16. aprila 878. godine prvi put u istoriji, u pismu pape Jovana VIII bugarskom knezu Borisu, pominje se slovensko ime grada Beograda a 19. aprila 1867. godine desila se simbolična predaja ključeva grada Beograda knezu Mihailu Obrenoviću. Toga dana Beograd je i formalno postao srpski grad.

Osnovna ideja i koncepcija „Dana Beograda“ od samog početka je da se prigodnim kulturno-umetničkim programima prisetimo svih posebnosti, bogastava, lepota, bogate istorije našeg grada i velikih ljudi koji su značajno doprineli njegovom razvoju.
Program manifestacije, DANI BEOGRADA 2022, realizuje se pod motom „Beogradu, s ljubavlju“ a sastavljen je od niza protokolarnih događaja, izložbi, koncerata, edukativnih javnih vođenja – obilazaka znamenitih kulturno istorijskih spomenika našeg grada, predavanja, prigodnih pozorišnih igrokaza, muzejskih poseta itd.

Kao i prethodnih godina i ove godine će u okviru manifestacije, na svečanosti u Skupštini grada 19. aprila, biti dodeljenje Nagrade grada Beograda – Despot Stefan Lazarević. Nagrada grada Beograda dodeljuje se zaslužnim pojedincima koji su svojim radom i delima u prethodnoj godini izuzetno unapredili kulturni, naučni, privredni i sportski život u našem gradu.

Detaljan program manifestacije „DANI BEOGRADA 2022“ dostupan je na sajtu www.danibeograda.rs. Na istom mestu zainteresovani Beograđani imaju priliku, od 1. aprila, da se prijave za besplatne programe manifestacije.

„Dani Beograda 2022“ realizuju se, kao i uvek do sada, pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda a izvršni producent manifestacije je i ove godine Omladinsko pozorište DADOV.

Realizaciju celokupnog programa podržala je kompanija LUKOIL, koja na taj način iskazuje društvenu odgovornost koju razvija u svim zemljama u kojima posluje.

Izvršna produkcija