BIBLIOTEKA DADOVA

Novoformirana Biblioteka Omladinskog pozorišta DADOV sadrži nekoliko stotina bibliotečkih jedinica. Najveći broj naslova tematski se veže za pozorište i pozorišnu umetnost a najponosniji smo na dva njena segmenta: zbirku dramskih tekstova u kojoj su, pre svega,  sakupljeni tekstovi koji su imali svoju izvedbu na sceni DADOVA a, neobično smo ponosni i na knjige objevljene u izdanju DADOVA u našoj  ediciji DUH DADOVA.

NASLEĐE BEOGRADA KROZ OBJEKTIV RISTE MARJANOVIĆA 
Beograd, 2022.
Izdavači: Omladinsko pozorište DADOV i Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda

Katalog izložbe fotografija koja je održana na Trgu Republike u Beogradu u okviru DANA BEOGRADA 2022. Autori izložbe bili su Olivera Vučković, Branimir Gajić i Ljubica Radovanović koji su uredili i katalog. Na izložbi su bile predstavljene fotografije Riste Marjanovića, čuvenog srpskog ratnog foto-repertera, ali ovog puta, autori izložbe i kataloga predstavili su njegove fotografije Beograda nastale u mirnodopskom periodu, između dva svetska rata. „Pred nama su dela fotografa Riste Marjanovića (1885 – 1969) , tačnije autorska i tematska selekcija njegovih fotografskih ostvarenja koja prikazuje arhitektonska zdanja grada Beograda, snimljena tridesetih i četrdesetih godina dvadesetog veka. Autori ovog predstavljanja, suptilno i kritičkim odabirom fotografija, reprezentuju duh Mesta i život Grada, birajući fotografije kojima Marjanović beleži grad, arhitekturu građevina i otvorenih javnih prostora …“ , navodi dr Vladimir Parežanin u recenziji Kataloga.

NOVI TALAS U BEOGRADU: PAKET ARANŽMAN (1981 – 2021)
Beograd, 2021.
Izdavač: Omladinsko pozorište DADOV

Katalog izložbe fotografija koja je održana na Platou ispred Paviljona Cvijeta Zuzorić i na Trgu Republike u Beogradu. Autori izložbe bili su Zorica Kojić i Dragan Abrozić koji su uredili i katalog. U katalogu su predstavljene fotografije beogradskih grupa Šarlo akrobata, Idola i Električnog orgazama iz perioda 1980-81. god, perioda kada se uspostavljao jedan novi kulturni pokret kasnije nazvan „novi talas“. Autori fotografija su Goranka Matić, Goran Vejvoda , Brajan Rašić i Branko Gavrić, autor dizajna omota za legendarni album pometutih sastava „Paket aranžman“. „Fotografije koje posmatramo , pričaju nam priču o toj sceni kroz objetkiv četiri autora: njihovi pogledi prvi put su ukršteni tako da donesu harizmatičnu naraciju o jednom gradu i krugu muzičara, što će preko noći promeniti ugao gledanja na sebe i stvari na tadašnjom Jugoslaviji.Bendovi Šarlo akrobara, Idoli i Električni orgazam uhvaćeni su ovde u trenutku kad još uvek samo sanjaju i nadaju se, pre nego što će i pomisliti da bi već u bliskoj budućnosti mogli postati popularni i živeti od muzike kao profesionalci“ – (Iz uredničkog pregovora Kataloga)

EDICIJA DUH DADOVA 09
Savremena srpska drama za mlade
Priredili Milenko Todorović i Marko Čelebić
Beograd, 2021.
Izdavač: Omladinsko pozorište Dadov

Četvrta knjiga objavljenih dramskih tekstova koji su imali svoje postavke na sceni DADOVA u periodu od 2015. do 2020. godine. U njoj su se našli dramski tekstovi Tijane Grumić „4 boje 5 pištolja“, Dimitrija Kokanova „ Nasilje“, Tijane Grumić „Krofne, ljubav i još po nešto“, Strahinje Madžarevića „Triptih za tinejdžera“, Mine Ćirić „Nisam kriva“, Filipa Grujića „Kada pričamo o ljubavi da li pričamo“, Irene Parezanović „Ne idi od kuće derle“ i Filipa Grujića „Ljubavna lektira“. Kao i u prethodne tri knjige dramskih tekstova koje smo objavili i ova knjiga je je obogaćena i kratkim biografijama autora tekstova, a u prilogu knjige štampani su materijali iz arhive svake predstave (fotografije, plakati i osnovne informacije o predstavi – ime reditelja, glumaca, kostimografa, scenograga …)

GOVORNA ČITANKA
Priručnik za dramske sekcije
Dr Radovan Knežević
Beograd, 2019.
Izdavač: Omladinsko pozorište Dadov

Knjiga je izašla 2019. godine u ediciji DUH DADOVA. „Za uspešnu umetničku govornu interpretaciju književnih tekstova (vrhunske umetničke vrednosti), kako u stihu tako i u prozi – neophodna je sveobuhvatna analitička priprema i obrada pisanog teksta metodologijom i tehnikom dikcije“. Ovako autor knjige Radovan Knežević, profesor dikcije na FDU i vrstan poznalavalac veštine scenskog govora počinje svoju knjigu koja će biti dragocena svima koji se interesuje za umetničku govornu interpretaciju književnih tekstova.

SVETIONIK DADOV – 60 godina postojanja
Boško Milin
Beograd, 2018.
Izdavač: Omladinsko pozorište Dadov

Knjiga  je objavljena povodom 60 godina od osnivanja DADOVA i prirodan je i logičan nastavak knjige/zbornika DUH DADOVA – Zapisi povodom 50 godina rada. Autor knjige Boško Milin je, slično kao autori pomenute knjige,  u njoj sakupio i objavio sećanja dadovaca srednje i mladje generacije (umetničkih direktora, pisaca, glumaca …) U prilogu knjige  objavljen je program proslave 60. godina postojanja ilustrovan  bogatom foto dokumentacijom.

SA OVE STRANE OGLEDALA – Savremena srpska drama za mlade
Priredio Vladan Đurković
Beograd, 2015.
Izdavač: Omladinsko pozorište Dadov

Treća knjiga objavljenih dramskih tekstova (edicija DUH DADOVA) koji su imali svoje scenske postavke na sceni DADOVA u periodu od 2011. DO 2014. godine. U njoj su se našli dramski tekstovi Tamare Bijelić „Stanica kompas“, Vladimira Đurđevića „ Balada o Pišonji i Žugi“, Darka Marjanovića „Poziv“, Darijana Mihajlovića „Hajduci po Branislavu Nušiću“, Doroteje Gajić „Leons i Lena“, Kokana Mladenovića „Slučajevi – Lost in Serbia“, Vanje Nikolić „Nacionalna klasa 1979- 2014“, Bojane Babić „Gospodar muva“ i Sare Radojković „Chatroom: pogrešan profil“. Kao i u prethodne dve knjige dramskih tekstova koje smo objavili i ova knjiga je je obogaćena i kratkim biografijama autora tekstova, a u prilogu knjige štampani su materijali iz arhive svake predstave (fotografije, plakat i osnovne informacije o predstavi – ime reditelja, glumaca, kostimografa, scenografa …)

EDICIJA DUH DADOVA 03
Priredio Predrag Stojmenović
Beograd, 2011.
Izdavač: Omladinsko pozorište Dadov

Sastavljena je od 5 dramskih tekstova koji su imali svoju izvedbu na sceni DADOVA u 2010. godini. U knjizi su objavljeni tekstovi Ferenca Molnara „Dečaci Pavlove ulice“ u dramatizaciji Maje Pelević i Minje Bogavac, Marka Vidojkovića „Ples sitnih demona“ u dramatizaciji Maje Pelević, tekst Milene Bogavac „3, 4 … sad“, Tamare Jovanović „Bolje jesti kolače umesto muškaraca“ i tekst „Zajedno sami“ po motivima istoimenog romana Marka Šelića Marčela u dramatizaciji Branislave Ilić. Knjiga je obogaćena i kratkim biografijama autora tekstova, a u prilogu knjige štampani su materijali iz arhive svake predstave (fotografije, plakat i osnovne informacije o predstavi – ime reditelja, glumaca, kostimografa, scenograga …)

MOJ PEDAGOŠKI METOD
Vladimir Jevtović
Beograd, 2010.
Izdavač: Omladinsko pozorište Dadov

Knjiga je objavljena u ediciji DUH DADOVA 2010. godine i predstavlja sažet prikaz pedagoškog metoda ili pedagogije glume onako kako je shvatao autor knjige, prof. Vladimir Jevtović. Uprkos dosta raširenom mišljenju da je pisati o glumi, posebno o pedagogiji glume nemoguće, prof. Jevtović je i ovom svojom knjigom pokazao „da se glumac ne rađa nego stvara precizno izbalansiranim postupkom prema planu i programu, u čvrstom dnevnom rasporedu, u predvidljivoj sedmičnoj, mjesečnoj, semestralnoj i godišnjoj dinamici“ (B. Stjepanović iz Pogovora knjige).

EDICIJA DUH DADOVA 01.
Priredio Predrag Stojmenović
Beograd, 2009.
Izdavač: Omladinsko pozorište Dadov

Knjigu čine 4 dramska teksta koji su postavljani na sceni DADOVA tokom 2009. godine. To su tekstovi Milene Bogavac „North Force“, Ljubinke Stojanović „Pit“, Olge Dimitrijević „Internat“ i Jelene Đorđević Knežević „I živeli su srećno do kraja života“. Knjiga je obogaćena i kratkim biografijama autorki tekstova, a u prilogu knjige štampani su materijali iz arhive svake predstave (fotografije, plakat i osnovne informacije o predstavi – ime reditelja, glumaca, kostimografa, scenograga …)

Omladinsko pozoriste DADOV – 50 godina
Autori fotografija Velimir Savatić, Zoran Begović i članovi Dadova
Beograd, 2008.
Izdavač: Omladinsko pozorište Dadov

Knjiga-fotomonografija beleži i čuva od zaborava proslavu proglašenja DADOVA ustanovom kulture od značaja za grad Beograd iz 2008. godine. Fotografije Velimira Savatića i Zorana Begovića prate svaki segment proslave i izvanredan su dokument i svedok ovog za DADOV neobično važnog dogadjaja.

DUH DADOVA, Zapisi povodom 50 godina rada
Mihailo Tošić i članovi Dadova 1958 – 2008.
Beograd, 2008.
Izdavač: Omladinsko pozorište Dadov i Grafičko izdavačko preduzeće Interprint d.o.o.

Prva knjiga – zborničkog karaktera iz istoimene edicije objavljena je 2008. godine povodom 50 godina postojanja Omladinskog pozorišta DADOVA. „Na njegovim stranicama čitalac će naći mišljenja poznatih teatarskih i kulturnih poslenika na čelu sa Jovanom Ćirilovim i Borkom Pavićević, pozorišnih kritičara, kustosa Pozorišnog muzeja, četvorice osnivača .., jednog broja bivših upravnika i umetničkih rukovodilaca, umetničkih saradnika, intervjue, sećanja i izjave članova svih generacija od 1958 do danas“ (M. Tosić iz Predgovora knjige)

SVET SREDNJOVEKOVNIH UTVRĐENJA, GRADOVA I MANASTIRA
Omaž Marku Popoviću (Zbornik radova)

Knjiga je objavljena u saradnji sa Arheološkim institutom u Beogradu u čast našegistaknutoog arheologa, Marka Popovića .
„Marko Popović slovio je za posvećenog, energičnog i autoritativnog arheologa, a njegov zahtevan karakter nadaleko je poznat… Dosta rano u karijeri postao je sinonim za srpsku srednjovekovnu arheologiju i uzor mnogim kolegama u zemlji i u okruženju, a to je – što zbog širokog znanja, izuzetne motivacije, efikasnosti i izvanrednog istraživačkog dara – ostao do danas.
Zbornikom koji posvećujemo uspomeni na Marka Popovića odajemo počast njegovoj nepresušnoj istraživačkoj radoznalosti“. (Iz uredničkog Predgovora knjige)

Vesti

DANI SLOBODE 2022.

DANI SLOBODE, sada već tradicionalna gradska manifestacija koja slavi dva veoma važna datuma iz istorije Beograda, 1. novembar 1918 – Dan oslobođenja Beograda u Prvom

Saznaj više »