SVEČANO OTVARANjE REKONSTRUISANE ZGRADE „DADOVA“

SVEČANO OTVARANjE REKONSTRUISANE ZGRADE „DADOVA“

Omladinsko pozorište DADOV (Dramski atelje Doma omladine Vračara) je najstarije omladinsko pozorište u Beogradu. Osnovano je davne 1958. godine kao prvo repertoarsko omladinsko i amatersko pozorište. Neobično značajna za istoriju DADOV-a bila je 1969. godina kada je  DADOV preseljen sa prvobitne adrese  (Molerova 33) u novoizgrađenu zgradu, namenski sagrađenu za njega, u ulici Đure Salaja 6, danas Desanke Maksimović.  Više od pola veka, koliko DADOV radi u zgradi u D. Maksimović 6, i mnogobrojene programske aktivnosti ostvarene u njoj neminovno su doveli do devastacije kako eksterijera tako i enterijera zgrade zbog čega se pojavila potreba njene temeljne rekonstrukcije.  Rekonstrukcija sa nadogradnjom finansirana sredstvima Grada Beograda, osnivača Dadova, trajala je nešto više od godinu dana. 

Prigodni programi povodom otvaranja obnovljene zgrade  ali i povodom 65 godina postojanja „Dadova“  održaće se 15. i 16. marta 2023. godine kada će premijerno biti izvedena predstava „Izbiračica“, otvorena izložba  fotografija „Dadov: nekad i sad/ Rekonstrukcija 2022/23“,  prikazan dokumentarni film „Tamo gde snovi počinju“ , otkrivena Ploča zahvalnosti zasslužnim ličnostima za trajanje i rekonstrukciju „Dadova“…
 
P R O G R A M: 
SREDA, 15. MART 2023.
(Ulazni hol pozorišta, Velika sala)
– 11:50 – Okupljanje zvanica i razgledanje izložbe fotografija Predraga Mitića DADOV: NEKAD I SAD/REKONSTRUKCIJA 2022/23. 
Izložba je koncipirana tako da ima dva segmenta: prvi „Dadov – nekad i sad“  pruža uporednu sliku nekadašnjeg i sadašnjeg izgleda prostorija Pozorišta, a drugi segment „Rekonstrukcija 2022/23“ donosi karakteristične detalje i  upečatljive trenutake iz procesa rekonstrukcije zagrade.   
– 12:05 – Protokolarno obraćanje predstavnika Grada Beograda, osnivača Omladinskog pozorišta „Dadov“
– 12:15 – Projekcija dokumentarnog filma „TAMO GDE SNOVI POČINjU“
– 12:25 – Obraćanje Darijana Mihajlovića, reditelja i člana Upravnog odbora Dadov-a
– 12:30 – Prezentacija nove audio-vizuelne opreme
                                                            —————————
SREDA, 15. 3. U 20:00 (Velika sala)
264. premijera Omladinskog pozorišta Dadov
Predstava: IZBIRAČICA
 
O predstavi:
Povodom 65 godina postojanja i  svečanog otvaranja rekonstruisane zgrade „Dadova“ 15. marta sa početkom u 20 časova na sceni Dadova održaće se premijera predstave „ IZBIRAČICA“ po tekstu Koste Trifkovića i u režiji Darijana Mihajlovića. To će biti 264. premijera Omladimskog pozorišta „Dadov“. Scenografija za predstavu je delo Aleksandara Denića, muzika Miroljuba Aranđelovića Rasinskog, kostim je uradila Katarina Grčić Nikolić, scenski pokret Milan Gromilić  a lektor je bio Radovan Knežević. 
„Izbiračica“, komedija Koste Trifkovića pisana je u tri čina. Ova komedija u svojoj strukturi ima elemente zapadnoevropske ironijske komedije.  Junakinja komedije „Izbiračica“ je devojka Malčika, koja potiče iz jedne gradske porodice. Ona je razmažena i namćorasta devojka koja na kraju treba da shvati šta donosi takvo ponašanje i kao treba da se ponaša.

Iako napisasna pre oko 150 godina ova komedija i danas ima aktuelnost kako svojom temom tako i idejom. 

Prvo postavljanje „Izbiračice“ u produkciji Dadova desilo se 1965. godine. Režiju je radio Nebojša Komadina a premijera je izvedena na Svetskom festivalu amaterskih pozorišta u Monte Karlu. Predstava je dobila prvu nagradu Festivala a u njoj su glumili mladi i tada nepoznati amateri Svetlana Bojković, Zorica Jovanović, Branko Cvejić i dr. 

O piscu: Kosta Trifković je rođen 1843. Godine u  Novom Sadu u građanskoj porodici gde je  učio osnovnu školu i osnovne razrede gimnazije, više razrede gimnazije završio je u Vinkovcima i Pešti, a pomorsku školu u Rijeci. Jedno vreme je bio mornar, ploveći na trgovačkom jedrenjaku kao oficirski pripravnik – pisar, a kasnije se bavio advokatskim poslom u Novom Sadu. U rodnom gradu je živeo sve do smrti 1875. godine, koja ga je zadesila u 32. godini. Trifković je jedan od retkih pisaca svog vremena kod Srba koji je život posvetio dramskoj književnosti, i to komediji. Negovao je „proznu realističku komediju“. Teme njegovih komedija uglavnom tretiraju život građanskih porodica u Vojvodini a pored „Izbiračice“ koja je njegova najpoznatija drama objavio je i drame: Ljubavno pismo, Na badnji dan, Francusko-pruski rat, Pola vina, pola vode i dr. 
Igraju: 
Malčika: Mia Marinković, Sara Vuksanović
Branko: Andrija Žuža, Mateja Mergl
Štancika: Nikola Brun
Tošica: Nemanja Stefanović
Jovan: Mihajlo Gajić
Milica: Anastasija Halas, Olga Tošev, Emilija Radojčić
Kata: Emilija Gospavić, Marija Kristina Tutunović
Saveta: Staša Šuvaković, Nađa Gajić
Jeca: Andrej Benčina, Tadija Josipović
Sokolović: Mateja Mutapović
Timić: Dositej Kalezić
 
Repriza predstave održaće se 16. marta , takođe od 20 časova.
Tokom marta meseca predstava „Izbiračica“ će se biti izvođena i  u sledećim danima: 20, 21, 22, 23, 24, 27, 28, 29, 30. i 31.3, početak predstava 20,00 časova. 
Omladinsko pozorište DADOV će povodom  svog jubileja, 65 godina postojanja i završetka radova na rekonstrukcije zgrade, tokom marta, aprila i maja pokloniti Beograđanima po 1000 karata. U martu poklanjamo 1000 karta za predstavu „Izbiračica“ (10 izvođenja), u aprilu za predstavu „Hajduk u Beogradu“ (1000 karata, 10 izvođenja) a u maju za predstavu „Bašta sljezove boje“, takođe 1000 karata za 10 izvođenja predstave.  
Prijave za besplatne kate vršiće se na sajtu DADOV-a: www.dadov.rs.
————————————————
 
ČETVRTAK, 16. 3. U 12:00 
(Ulazni hol pozorišta)
 
SVEČANO OTKRIVANjE PLOČE ZAHVALNOSTI 
ZASLUŽNIM LIČNOSTIMA 
ZA TRAJANjE I REKONSTRUKCIJU DADOVA
 
 
DOBRO DOŠLI, 
VAŠ DADOV
 

Sve vesti

ŠEŠIR PROFESORA KOSTE VUJIĆA

Počele probe za predstavu „Šešir profesora Koste Vujića“ u režiji Marka Čelebića. Čuveni roman Milovana Vitezovića posle nekoliko ekranizacija imaće i svoju pozorišnu inscenaciju na

PROČITAJ VIŠE