LEPTIRICA – nova predstava u DADOVU!

12363227_439599612895400_5356418970854378783_o

Nastala prema motivima pripovetke Milovana Glišića „Posle devedeset godina” iz 1880. godine, a na osnovu koje je Đrođe Kadijević 1973. snimio film „Leptirica”. Predstava LEPTIRICA Omladinskog pozoiršta Dadov u režiji Isidore Goncić i tinejdžera glumaca ovog pozorišta, preispituje odnose mladih ljudi prema tradiciji i kulturnom nasleđu društva kome pripadamo. Priča o mladalačkoj ljubavi, koju je dramatizovao Dimitrije Kokanov, smeštena je u okvire slovenske mitologije i priče o srpskom vampiru Savi Savanoviću, gde se kroz dečju igru ostvaruje veza između modernih junaka i njihove prošlosti, odnosno folklronog nasleđa.
Poznata pripovetka je poslužila kao autentičan primer domaće književenosti koji se spram savremnog holivudskog filma prepoznaje kao vrlo moderan i aktuelan tematski okvir o mladim junacima u svetu izmišljenih bića. Posle serijala filmova poput „Sumarka” i serija kakvi su „Vampirski dnevnici”, LEPTIRICA je predstava kojom se tinejdžeri susreći su tradicijom vampira u lokalnim kulutrnim okvirima.
Pored svih elemenata horor žanra, predstava je u osnovi komičnog karaktera gde se fantastična bića i situacije prezentuju kroz vizuru tinejdžera, odnosno dečju igru.
Autor scenografije je Tamara Branković, kostimograf je Marija Marković, a kompozitor Vojkan Borisavljević!