DANI EVROPSKE BAŠTINE

DEČIJE POZORIŠTE “ČARAPA” U OKVIRU DANA EVROPSKE BAŠTINE U OMLADINSKOM POZORIŠTU DADOV 26.IX 2016. GODINE OD 12 ČASOVA IZVODI POZORIŠNU PREDSTAVU ZA DECU “DEVOJČICA SA ŠIBICAMA” HANSA KRISTIJANA ANDERSENA

dani-evropske-bastine-dadov-sajt-2

Jedan od osnovnih razloga za pokretanje projekta izrade pozorišne predstave za decu “DEVOJČICA SA ŠIBICAMA” je pre svega, potpuno uklapanje u trajno opredeljenje pozorišta ČARAPA, da na svom repertoaru izvodi dramske tekstove za decu koji imaju snažnu edukativnu I vaspitnu komponentu, kroz isticanje tradicionalnih vrednosti utiču na formiranje zdrave ličnosti deteta, potstiču maštu I komuniciraju sa decom na način koji je primeren njihovom uzrastu.

Ova dobro poznata Andersenova bajka ne tako često, čak veoma retko izvodjena na našim pozorišnim scenama, moguće zbog činjenice da “ima tužan kraj”, kako bi to deca rekla, pročitana u današnje vreme, naprosto vrvi od tema koje duboko dotiču ovu generaciju roditelja, decu I društvo uopšte.

  • TEMA EKONOMSKOG NASILJA NAD DECOM
  • ODUZIMANJE PRAVA NA SPOKOJNO DETINJSTVO, NORMALAN RAZVOJ I ODRASTANJE
  • NEDOSTATAK DRUŠTVENE SOLIDARNOSTI I BRIGE O DECI

U predstavi je kroz multimedijalan pristup scenografsko – scenskim rešenjima osim kao umetnički kvalitet, funkcionalno omogućeno gluvoj I nagluvoj I slepoj I slabovidoj deci da prate predstavu, zajedno sa svojim vršnjacima kao deo procesa inkluzije.

Osim filmskih projekcija i pokretnih senki, na delovima scenografije tokom predstave “teče” tekst bajke, za decu koja znaju da čitaju a zbog oštećenja sluha nisu u mogućnosti da čuju glas naratora I muziku. On se emituje u “segmentima”, kako ne bi remetio dečiju pažnju ka radnji koja se dešava na sceni.

Čitava bajka kroz pripovedanje naratora se čuje iz off-a, tako da uz muziku predstave to daje mogućnost da predstavu prate I deca sa oštećenjem vida.

Glumica koja igra naslovnu ulogu, ima veliko iskustvo u angažovanom pozorištu, u radu sa osobama sa invaliditetum I služi se znakovnim jezikom.

Uz originalno komponovanu muziku I posebne audio – vizuelne efekte deca će imati priliku da vide predstavu neuobičajenog izraza za naše pozorišne prilike, predstavu koja pripada budućnosti teatra.

Ono što predstava nudi deci pre svega je EMOCIJA. Susret sa emocijama od kojih se u pozorištu za decu često beži u pravcu puke zabave I površnog humora. Ova bajka je ostala uprošćena I “umiljata”predstava sveta u odredjenoj meri, ali ne toliko da u sebi ne sadrži osnovne životne istine, pa I onu o kraju života.

Želimo,ovom predstavom da naučimo decu SAOSEĆANJU SA DRUGIMA, da u njima razvijemo OSEĆAJ ODGOVORNOSTI I potrebu da pomognu drugima. Da ne okreću ledja, kako to odrasli nažalost čine, već da “ljube bližnjega svog…” jer, kako je divno jedan analitičar književnosti rekao o ovoj priči – “Osmeh na licu smrznute devojčice je osmeh Boga, jedan I jedini u svetskoj književnosti I sveukupnoj umetnosti.”

PROJEKAT SU PODRŽALI:

  • Sekretarijat za kulturu Beograda
  • Udruženje slepih I slabovidih “Beli štap”
  • Gradsko organizacija gluvih Beograda
  • Privredna komora Srbije

O PREDSTAVI SU REKLI:

Odavno se spremam da jedne nedelje odem na predstavu Pozorišta “Čarapa”, pa me uvek nešto spreči. Ali, kada su me pozvali na premijeru poznate Andersenove bajke “Devojčica sa šibicama”, otišla sam. Prvo su me uzbudila deca sa roiteljima kako se tiskaju na ulazu noseći u kesicama limenke kao ulaznicu. Sjajno, uče da pomažu da se ovaj otpad ne baca već reciklira i u isto vreme gledaju pozorišnu predstavu. A predstava odlična! Jasna, razumljiva pa još su se dosetili da postave ekran na kome se titluje tekst za one kojima je to potrebno. Najvažnije, to ostalom gledalištu ne smeta. Roditelji, nađite vremena da sa svojom decom pogledate ovu bajku, a stignite da je pred spavanje i pročitate ili ispričate, tako ih učite životu.

Vaša Donka Špiček

Pozorište “Čarapa” je svojom predstavom “Devojčica sa šibicama” našlo najsuptilniji način da deci govori o ozbiljnim temama kao što su glad, nesreća i odlazak sa ovoga sveta. Pozorište “Čarapa” zapravo ovom vanserijskom predstavom nežno ne prezaštićuje decu, uvodi ih nekoliko koraka u svet odraslih i uči empatiji. Kao kontrateg ozbiljnosti tema u “Devojčici sa šibicama” stoji toplina i raskoš koju dobijate kroz vizuelnu i muzičku maštovitost autorskog tima. Jelena Stojiljković, Ana Korać i Feđa Stojanović su glumci koji će vas kroz ovu predstavu direktno dotaći u srce. Ponesite maramice! No, što je takođe divno, vezano za najnoviji projekat pozrišta “Čarapa”, je to što će dečija publika biti veoma raznovrsna, jer je “Devojčica sa šibicama” namenjena i deci sa oštećenjem vida i deci sa oštećenjem sluha.

PRAZNIK ZA DUŠU – to je “Devojčica sa šibicama” pozorišta “Čarapa”! Ne propustite!

Ana Radivojević Zdravković

mama sedmogodišnjeg dečaka

glumica i reditelj