RUCANTE

Božidar Ljumović Zuba

RUCANTE

U režiji prof. Slavenka Saletovića

U predstavi igraju:

Radovan Vujović

Ivan Zekić

Katarina Marković

Mihailo Laptošević.

Kostimograf: Lara Popović

Scenski pokret: Milan Gromilić


Dostojno je strahopoštovanja kada se jedan komad održi na repertoaru pola milenijuma, a to je upravo slučaj sa komedijom Mušica, italijanskog renesansnog komediografa Anđela Beolka Rucantea koja je napisana oko 1530. godine i sa uspehom igrana i igrana u celom svetu, pa i u Srbiji. Svoje prvo  izvođenje u Srbiji komad Mušica imao je upravo na sceni DADOVA davne 1965. godine u režiji Zorana Ratkovića. Publika će, punih 56 godina, posle prvog postavljanja na scenu imati prilike da vidi dramu po motivima ovog klasika.

„Na praznoj sceni, u zamišljenoj, ali odigranoj scenografiji, parafraza četiri najčuvenija tipa Comedie dell’arte: Arlekino, Brigela, Kolombina i Kapitano, u čarobnim kostimima  ispisuju koreografiju scenskog pokreta koja formira skoro nadrealnu, višeznačnu,  punu smeha i zabave, priču o vremenu bez morala, bez časti, a u službi isključivo lične koristi.  Dobu straha, psihoze, fobije, anksioznosti.

Na snazi je samo jedna misao: „ Moram da te prevarim, da ti ne bi prevario mene…“. Sreća naša, što su se vremena promenila…„ – rekao je Slavenko Saletović, reditelj predstave.