OVO JE NAJSTRAŠNIJI DAN U MOM ŽIVOTU

OVO JE NAJSTRAŠNIJI DAN U MOM ŽIVOTUpo motivima istoimene knjige Jasminke Petrović u režiji Vladana Đurkovića

 

Dramaturg: Tijana Grumić

Scenograf: Maja Vasić

Kostimograf: Maria Marković

Vizuelni identitet: Bob Živković

Asistent reditelja: Nevena Mijatović

Igraju:

Veljko Knežević

Ida Urošević

Vida Stanić

Nikola Todorović

Nikola Stanimirović

Lea Stanković

Ognjen Dragović

Vlada Paprić

Marko Despotović

Teodora Rakić

Jelena Blagojević

Teodora Trnovanović

Sofija Dragoj

Jelena Tadinac

Katarina Ilić

Filip Tota

Milan Vasiljević

Ana Čolović

Biljana Petrović


Strahinja, glavni junak ove priče, ima trinaest godina i svaki dan čini mu se kao najstrašniji u njegovom životu. Mama i tata mu stalno prave probleme, sestra Jelena i njen dečko Tomislav ga stalno nerviraju, a baba Gvozdenka nikako da ga ostavi na miru. Međutim, onda se pojavljuje Maša i u Strahinjinom životu sve počinje da se menja. Možda nije svaki dan baš toliko strašan?

Naslov ovog romana i lajt-motiv predstave sažima unutrašnji doživljaj svih mogućih užasa i blamova koji prete dečaku po imenu Strahinja, trinaestogodišnjaku koga uz malu maturu što se primiče muče raznorazne paklene muke odrastanja, u porodici, i oko nje. Kako se jedan beogradski trinaestogodišnjak brani od domaćeg horora, svakojakih blamova, kako se nosi s „fatalnom“  ljubavlju prema nastavnici srpskog, sa tatinim romansijerskim pokušajima, dugom kosom i bradom, maminom boljkom i koju ulogu u svemu tome imaju jedan bicikl i jedna Maša? Odgovore na ova pitanja na duhovit način daće glumci DADOVA.

O piscu:

Jasminka Petrović napisala je trideset knjiga za decu i mlade (Leto kada sam naučila da letim, Ovo je najstrašniji dan u mom životu, Bonton, Seks za početnike, Od čitanja se raste, Samo za tvoje uši, 35 kalorija bez šećera, Da li ste vi žaba?, Dugina dolina …). Njene knjige prevedene su na dvadeset pet jezika, a neke od njih su dramatizovane u pozorištima u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu i Stokholmu. Pisala je za mnoge časopise (Tik-Tak, Veliko dvorište, Politikin zabavnik …). Uređivala je National Geographic Junior na srpskom jeziku. Učesnik je u različitim projektima za decu i mlade, koji podstiču stvaralaštvo i osetljivost na druge i drugačije. Sa udruženjem Krokodil organizuje književni festival  za decu Krokodokodil. Scenarista je i dečje serije Kukuriku šou (RTS). Jedan je od osnivača pokreta za poboljšanje kulture za decu i mlade Ura kultura.

O reditelju:

Vladan Đurković je rođen 1987. godine u Beogradu. Završio je osnovnu školu i gimnaziju u Pančevu. Završio je osnovne i master studije na Katedri za pozorišnu i radio režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi Egona Savina i Dušana Petrovića. Student je druge godine doktorskih umetničkih studija Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Režirao je preko dvadeset pozorišnih predstava. Od 2011. godine zaposlen je kao umetnički direktor u Omladinskom pozorištu DADOV.