OLIVER TVIST

Tijana Grumić

“Oliver Tvist”

Po romanu Čarlsa Dikensa

Režija: Vladan Đurković

Scenograf: Nikola Nikolić

Kostimograf: Lara Popović

Asistent reditelja: Janko Kovačević

Igraju: Ognjen Dragović, Janko Kovačević, Jana Martinov, Ida Urošević, Vlada Paprić, Ilija Marković, Teodora Gavrilović, Anđela Hajduk Veljković, Iva Bajković, Luka Golubović, Anja Rac, Anđela Kadijević, Tatjana Vasiljević, Stefan Kalezić, Dositej Kalezić, Sofija Marković, Ema Zečević, Ivan Nikolić, Kristina Orlić, Sara Vuksanović, Mina Trkulja, Jovana Tirić, Aleksa Satnilović, Nemanja Radivojević, Ognjen Palić, Dunja Kalinović i Milan Vasiljević.


O romanu

Čarls Dikens (1812-1870) je živeo u Londonu u Engleskoj, za vreme vladavine kraljice Viktorije. Kada mu je bilo 12 godina, poslali su ga da radi tri meseca u fabrici. Dikensu je to bilo grozno i nikada nije zaboravio koliko je nesrećan život sirotinje. Oliver Tvist je objavljen u  nekoliko delova, a Dikens je svaki prekidao  usred neke scene, da bi održao pažnju čitalaca. Istovremeno je želeo da prikaže nepravde viktorijanskog društva. Među drugim njegovim pričama su Dejvid Koperfild, Velika očekivanja i Božićna priča. Radnja, zaplet i rasplet u Dikensovom romanu odvija se uglavnom prema klasičnim receptima. Glavni junak, koji je obično uzor kreposti i poštenja, prolazi kroz niz iskušenja, hrabro se bori protiv svakojakih ljudskih mana i prestupa i na kraju izlazi kao pobednik, a najčešće se i ženi odabranicom svoga srca, koja je isto tako dobra koliko i lepa. Poročni i zli ljudi na kraju njegovih priča uvek budu adekvatno kažnjeni, a dobročinitelji nagrađeni. Ipak, prmda obično unapred znamo kako će neki Dikensov roman biti završen. Sve navedeno možemo naći i u Oliveru Tvistu, koji je napisan kao spoj tragičnih i melodramskih elemenata. On je zapravo literarna kritika društvene situacije, siromaštva, primitivnosti i oštar protest protiv ustanova za decu koja izrabljuju i muče decu do iznemoglosti. Delo nije samo kritika društva viktorijanske Engleske u doba industrijalizacije, već je to i galerija likova, od dobroćudnih plemića, prosjaka, beskućnika, lopova do nakaza i ubica.

Nakon dvadeset godina beogradska publika će ponovo imati priliku da uživa u  predstavi Oliver Tvist rađena po čuvenom romanu Čarlsa Dikensa.

O reditelju

Vladan Đurković je rođen 1987. godine u Beogradu. Završio je osnovnu školu i gimnaziju u Pančevu. Završio je osnovne i master studije na Katedri za pozorišnu i radio režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi Egona Savina i Dušana Petrovića. Student je druge godine doktorskih umetničkih studija Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Režirao je preko dvadeset pozorišnih predstava. Od 2011. godine zaposlen je kao umetnički direktor u Omladinskom pozorištu DADOV.

O dramaturgu

Tijana Grumić rođena je pre skoro 24 godine u Novom Sadu – bio je to 13ti u mesecu, ali srećom nije bio petak. Ipak, to je nije sprečilo da povremeno u životu bude baksuz. Poslednjih desetak godina provela je uglavnom u Istraživačkoj stanici Petnica, gde su je već počeli da ubrajaju u inventar. U međuvremenu, završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i radila je na nekoliko pozorišnih predstava (za decu, ali i za odrasle) ponekad kao autorka, ponekad kao dramaturškinja, i jednom kao asistentkinja režije. Zna da žonglira i hoda po žici, a omiljeno voće joj je ananas.