Category Archives: O predavačima

O predavačima

Predrag Stojmenović

Predrag StojmenovićDiplomirao pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Umetnički saradnik na predmetu gluma od 2001. godine na Akademiji umetnosti u Beogradu. Umetnički direktor Pozorišta DADOV u periodu od 2000 – 2011. Mentor više međunarodnih pozorišnih radionica u Sloveniji (Ljubljana, Koper, Izola). Režirao je 30 predstava u Beogradu, Banjoj Luci, Kruševcu Nišu, Vranju, Kikindi i Pirotu.

Darjan Mihajlović

Darijan MihajlovićRođen je 1972. u Beogradu. Diplomirao je na Katedri za pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Stipendista je Fonda „Madlena Janković“ u oblasti dramskih umetnosti. Bio je umetnički direktor Pozorišta „Dadov“ od 1994. do 2000. gde je vodio studio glume. Jedan je od osnivača, reditelj i producent pozorišne trupe „Torpedo“, koja je obišla skoro sve evropske zemlje i neke od najznačajnijih evropskih festivala.

Asistent je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Odsek za pozorišnu režiju. Bio je predsednik Upravnog odbora Sindikata dramskih umetnika Srbije od 1999. do 2002. Nosilac je projekta i koordinator radne grupe za izradu Nacrta zakona o pozorištu.

Dobitnik je većeg broja nagrada:

 • Nagrada „Joakim Vujić“ za najbolju režiju 1998. za predstavu „Koplje“ Užičkog pozorišta,
 • „Zlatni ćuran“ za najbolju režiju predstave „Laki komad“ Kruševačkog pozorišta (Jagodina, 2001),
 • „Zlatna plaketa Grada Beograda“, nagrada za najbolju režiju i za najbolji kratki igrani film na Festivalu kratkog, dokumentarnog i animiranog filma,
 • Specijalna nagrada žirija i „Zlatna pomorandža“ na Festivalu kratkog i dokumentarnog filma u Antaliji,
 • Godišnja nagrada za najbolju predstavu u celini Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, za Verdijevu operu „Magbet“, 2002.

Režirao je više pozorišnih predstava. Autor je dva objavljena dramska teksta. Režirao je više TV spotova i emisija.

Radovan Knežević

Radovan KneževićRedovni je profesor dikcije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. U svojoj dugogodišnjoj karijeri, pored pedagoškog rada, govorno je obradio nekoliko stotina predstava u svim pozorištima srpskog govornog područija.

Posebno je značajan njegov doprinos u negovanju lepote govora kroz rad sa recitatorima i mnoštvo seminara za nastavnike srpskog jezika širom Srbije.Radom na predstavi Garavi sokak želi da svoje bogato iskustvo prenese na mlade članove pozorišta DADOV.

Milan Gromilić

Milan-GromilicPrvenstveno umetnik posvećen uspešnoj karijeri profesionalnog baletskog igrača ali, pored toga što je prvak Pozorišta na Terazijama od 1999. godine, Milan je uspešan i tražen koreograf koji iza sebe već ima brojne saradnje i uspešne koreografske projekte sa velikim imenima i produkcijama regiona.

Pre profesionalne karijere, duže od decenije bavio se amaterski folklorom sa posebnim akcentom na našim nacionalnim, a onda ciganskim i ruskim igrama. Svoje predavačke kvalitete sem u školi glume i govora pozorišta DADOV, Milan ostvaruje na mestu asistenta profesora u baletskoj školi Lujo Davičo u Beogradu.

Irena Popović

Irena PopovićNakon završenih studija kompozicija na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta u Beogradu, odlazi u Salcburg gde nastavlja usavršavanje na Univerzitetu Mozarteum, odsek kompozicija i orkestracija. Poznata kao pripadnica nove kompozitorske generacije autorki koje teže autentičnom izrazu pokušavajući da kroz radionice, vorkšopove i performanse, spoji klasična dela sa modernim pop i rok zvucima i sve okruži slojem ironije i parodiranja. U njenom opusu dominiraju kamerna dela, kao i muzika za pozorište, a posebno mesto zauzima kamerna opera „Mozart, luster, lustik ili deset komada s pevanjem nalik operi za naratora, dva soprana, kamerni hor, kamerni ansambl i rok bend” iz 2006. godine i „Zmijski zar koji je pojeo slona, za simfonijski orkestar”.

Na brojne nagrade, mnogo primenjene muzike i autorskih dela, nadograđuje se bogato pedagoško iskustvo i radionice:

 • Profesor  teoretskih predmeta u Školi za muzicke talente, Ćuprija
 • Profesor harmonije i kompozicije u srednjoj muzičkoj školi Josip Slavenski, Beograd
 • Profesor teorije i harmonije na Novoj akademji, Beograd
 • Osnivac grupePreradjivačka industrija muzičkog materijala” i grupe „Oh meine liebe Constance”
 • Član i jedan od osnivača grupe Mental Arthritis Orchestra”
 • Učesnik radionice COMPOSERS-FORUM Mittersill, Austria
 • Učesnik radioniceDeca kompozitori”, autor Jovanka Trbojević, Beograd