All posts by dadov

PREMIJERA PREDSTAVE OLIVER TVIST

Untitled-1OLIVER TVIST-PREDSTAVA ZBOG KOJE ĆE DECA ZAVOLETI POZORIŠTE

 

Večeras od 20 časova biće održana premijera predstave Oliver Tvist po romanu Čarlsa Dikensa na sceni pozorišta DADOV u kome će igrati preko trideset glumaca.

Nakon dvadeset godina beogradska publika će ponovo imati priliku da uživa u  predstavi Oliver Tvist rađena po čuvenom romanu Čarlsa Dikensa. Ovog puta dramatizaciju romana potpisala je Tijana Grumića, dok je režija pripala Vladanu Đurkoviću.

„Nama je prevashodno bio cilj da napravimo predstavu zbog koje će deca zavoleti pozorište i radovati mu se. U Olivertu Tvistu su pomireni tragični i melodramski elemenati. On je zapravo kritika društvene situacije, siromaštva, primitivizma i oštar protest protiv ustanova za decu koje izrabljuju i muče decu od iznemoglosti. Delo nije samo kritika društva viktorijanske Engleske u doba industrjalizacije, već opomena svakom sistemu u kome su deca instrument manipulacije.“- istakao je Đurković.

Čarls Dikens (1812−1870) je živeo u Londonu, u Engleskoj, za vreme vladavine kraljice Viktorije. Kada mu je bilo dvanaest godina, poslali su ga da tri meseca radi u fabrici. Dikensu je to bilo grozno i nikada nije zaboravio koliko je nesrećan život sirotinje.

Oliver Tvist je objavljen u nekoliko delova, a Dikens je svaki prekidao usred neke scene, da bi održao zanimanje čitalaca. Istovremeno je želeo da prikaže da prikaže nepravde viktorijanskog društva. Među drugim njegovim pričama su Dejvid Koperfild, Velika očekivanja i Božićna priča.

Glumačku ekipu ove predstave čine 30 glumaca različitih starosnih dobi. Kostime za predstavu osmislila je Lara Popović, dok je scenografiju potpisuje Nikola Nikolić. Reprize predstave će biti izvedene 27. i 28. aprila od 20 časova na sceni DADOV-a.

POZOVAMO VAS NA AUDICIJU ZA PRIJEM NOVIH ČLANOVA ŠKOLE GLUME I GOVORA 26. AVGUSTA I 2. SEPTEMBRA 2017. GODINE U 11 ČASOVA

Untitled-1DADOV je omladinsko pozorište koje skoro 60 godina verno prati svoju pionirsku misiju vrhunske pozorišne umetnosti viđene kroz oči uvek novih generacija mladih glumaca i umetnika. Mladi glumci dolazili bi kao deca a odlazili u svoje velike karijere, pa je manji posao nabrojati poznate bardove jugoslovenskog i srpskog glumišta koji nisu imali svoje početke u DADOV-u nego setiti se duge liste onih koji jesu. Neka od  imena onih koji su svoje karijere započeli u DADOV-u ostaće zauvek zapamćena u istoriji jugoslivenskog  i srpskog teatra poput Miloša Žutića, Svetlane Cece Bojković, Predraga Ejdusa, Jelisavete Seke Sablić, Feđe Stojanovića, Mirjane Karanović, Dare Džokić, dok drugi uspešno ispisuju svoja imena na pozorišnoj sceni Beograda i Srbije poput  Marka Živića, Miloša Samolova, Srđana Karanovića, Nenada Stojmenovića, Gorana Jevtića, do onih najmlađih generacija Tamare Dragičević, Ivana Zekića, Miloša Bikovića i Brankice Sebastijanović.

Više od pola veka DADOV je mesto u kome osnovci i srednjoškolci u okviru Škole glume i govora razvijaju svoje talente, stiču brojne veštine, tehnike i znanja za bavljenje  glumačkom profesijom, formiraju prve glumačke talente i uče osnove glumačkog zanata. Osim toga, škola je idealna prilika za druženje, oslobađanje od stidnjivosti, učenje pravilnog i prirodnog govora, mesto na kome stiču prve simpatije, mesto na kome kroz igru i druženje upoznaju sebe i svet oko sebe. Zato pozivamo sve da dodju i oprobaju se … OSTVARITE SVOJE SNOVE TAMO GDE SU IH MNOGI POČELI. 

Za audiciju je potrebno pripremiti monolog, recitaciju i imitacije. 

Časovi se održavaju vikendom u četri grupe u zavisnosti od uzrasta. Na kraju četvoromesečnog rada škole održava se javni čas na kojem polaznici imaju priliku da pokažu stečeno znanje. Po isteku četiri meseca, najtalentovanijim učenicima su otvorena vrata nastavka usavršavanja glume i govora na Master klas časovima. Ostale informacije možete dobiti putem telefona 011/ 3243-643 ili posetom na fejsbuk stranicu pozorišta DADOV. 

DOBORODOŠLI!

 

PREDSTAVA SA TRI REDITELJA ZA 58. ROĐENDAN DADOVA

untitled-1Večeras premijerom predstave Strahinje Madžarevića Triptih za tinejdžera u režiji čak tri mlada reditelja biće obeleženo 58. godina pozorišta DADOV.

Triptih za tinejdžera je predstava o mladim ljudima u starim vremenima. Kroz tri priče o bibljskom, istorijskom i mitološkom junaku pratimo  sazrevanje i dokazivanje tri naizgled različita mladića. Ovaj komad se bavi borbom sa preprekama koje svaki čovek mora da prođe u životu: odvajanje od roditelja, gubitak prve ljubavi i osećaj pripadnosti zajednici u teškim situacijama.  Predstava na komičan način isptiuje to kako je biti sin Adama i Eve, da li je lako kada si faraon, i zbog čega je Miloš Obilić otišao u Boj na Kosovu? Omladina danas ima iste probleme kao i junaci u komadu, jer se vremena menjaju, a čovek ostaje isti kao što je oduvek bio.

„Ovim projektom predstavićemo tri mlada reditelja za koje sa sigurnošću možemo reći da su budući nosioci repertoara beogradskih u pitanju su Tijana Vasić, Jug Đorđević i Aleksandar Marković, svršeni studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.“-rekao je Vladan Đurković, umetnički direktor DADOV-a

Scenografiju za predstavu osmislio je Nikola Nikolić, dok je scenski atraktivne kostime kreirala Veliborka Damjanović.

U predstavi igraju: Nikolina Kokunešovski, Lazar Šljukić, Anđela Đurić, Filip Stankovski, Jovana Misailović, Teodor Vasiljević, Aleksandra Polić, Katarina Urošević, Janko Kovačević, Aleksa Jovanović, Stefan Milanov, Dejana Damjanović, Teodora Gavrilović i Ilija Marković.

Repriza predstava je zakazana za 28. decembar.

AUDICIJA U DADOVU!

POZOVAMO VAS NA AUDICIJU ZA PRIJEM NOVIH POLAZNIKA  ŠKOLE GLUME I GOVORA  15053147_691765204333121_2033040886_o14. I 21. JANUARA 2017. GODINE U 11 ČASOVA

DADOV je omladinsko pozorište koje skoro 60 godina verno prati svoju pionirsku misiju vrhunske pozorišne umetnosti viđene kroz oči uvek novih generacija mladih glumaca i umetnika. Mladi glumci dolazili bi kao deca a odlazili u svoje velike karijere, pa je manji je posao nabrojati poznate bardove jugoslovenskog i srpskog glumišta koji nisu imali svoje početke u DADOV-u nego setiti se duge liste onih koji jesu. Neka od  imena onih koji su svoje karijere započeli u DADOV-u ostaće zauvek zapamćena u istoriji jugoslivenskog  i srpskog teatra poput Miloša Žutića, Svetlane Cece Bojković, Predraga Ejdusa, Jelisavete Seke Sablić, Feđe Stojanovića, Mirjane Karanović, Dare Džokić, dok drugi uspešno ispisuju svoja imena na pozorišnoj sceni Beograda i Srbije poput  Marka Živića, Miloša Samolova, Srđana Karanovića, Nenada Stojmenovića, Gorana Jevtića, do onih najmlađih generacija Tamare Dragičević, Ivana Zekića, Miloša Bikovića i Brankice Sebastijanović. Više od pola veka DADOV je mesto u kome osnovci i srednjoškolci u okviru Škole glume i govora razvijaju svoje talente, stiču brojne veštine, tehnike i znanja za bavljenje  glumačkom profesijom, formiraju prve glumačke talente i uče osnove glumačkog zanata. Osim toga, škola je idealna prilika za druženje, oslobađanje od stidnjivosti, učenje pravilnog i prirodnog govora, mesto na kome stiču prve simpatije, mesto na kome kroz igru i druženje upoznaju sebe i svet oko sebe. Zato pozivamo sve da dodju i oprobaju se … OSTVARITE SVOJE SNOVE TAMO GDE SU IH MNOGI POČELI Za audiciju je potrebno pripremiti monolog, recitaciju i imitacije. Časovi se održavaju vikendom u četri grupe u zavisnosti od uzrasta. Na kraju četvoromesečnog rada škole održava se javni čas na kojem polaznici imaju priliku da pokažu stečeno znanje. Po isteku četiri meseca, najtalentovanijim učenicima su otvorena vrata nastavka usavršavanja glume i govora na Master klas časovima. Ostale informacije možete dobiti putem telefona 011/ 3243-643 ili posetom na fejsbuk stranicu pozorišta DADOV. DOBORODOŠLI!

DANI EVROPSKE BAŠTINE U OMLADINSKOM POZORIŠTU DADOV

U okviru obeležavanja Dana evropske baštine u pozorištu DADOV biće otvorena izložba fotografija i prikazana projekcija filma Tamo gde snovi počinju. 14258196_541837429338284_5769500750820111080_o

Sutra 28. septembara u okviru obeležavanja Dana evropske baštine biće otvorena izložba „DADOV – urbana istorija grada“. Posetioci će od 20 čaosova moći da vide u foajeu pozorišta izložbu fotografija velikana srpskog glumišta, koji su svoje prve glumačke korake napravili upravo u pozorištu

Nakon toga, od 20.30 časova u Velikoj sali pozorišta biće održana projekcija filma „Tamo gde snovi počinju“, reč je o dokumentarnom filmu reditelja Mihaila Tošića, koji svedoči o bogatoj istoriji pozorišta, koja je u neraskidivoj vezi sa urbanom istorijom Beograda.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

DANI EVROPSKE BAŠTINE

DEČIJE POZORIŠTE “ČARAPA” U OKVIRU DANA EVROPSKE BAŠTINE U OMLADINSKOM POZORIŠTU DADOV 26.IX 2016. GODINE OD 12 ČASOVA IZVODI POZORIŠNU PREDSTAVU ZA DECU “DEVOJČICA SA ŠIBICAMA” HANSA KRISTIJANA ANDERSENA

dani-evropske-bastine-dadov-sajt-2

Jedan od osnovnih razloga za pokretanje projekta izrade pozorišne predstave za decu “DEVOJČICA SA ŠIBICAMA” je pre svega, potpuno uklapanje u trajno opredeljenje pozorišta ČARAPA, da na svom repertoaru izvodi dramske tekstove za decu koji imaju snažnu edukativnu I vaspitnu komponentu, kroz isticanje tradicionalnih vrednosti utiču na formiranje zdrave ličnosti deteta, potstiču maštu I komuniciraju sa decom na način koji je primeren njihovom uzrastu.

Ova dobro poznata Andersenova bajka ne tako često, čak veoma retko izvodjena na našim pozorišnim scenama, moguće zbog činjenice da “ima tužan kraj”, kako bi to deca rekla, pročitana u današnje vreme, naprosto vrvi od tema koje duboko dotiču ovu generaciju roditelja, decu I društvo uopšte.

  • TEMA EKONOMSKOG NASILJA NAD DECOM
  • ODUZIMANJE PRAVA NA SPOKOJNO DETINJSTVO, NORMALAN RAZVOJ I ODRASTANJE
  • NEDOSTATAK DRUŠTVENE SOLIDARNOSTI I BRIGE O DECI

U predstavi je kroz multimedijalan pristup scenografsko – scenskim rešenjima osim kao umetnički kvalitet, funkcionalno omogućeno gluvoj I nagluvoj I slepoj I slabovidoj deci da prate predstavu, zajedno sa svojim vršnjacima kao deo procesa inkluzije.

Osim filmskih projekcija i pokretnih senki, na delovima scenografije tokom predstave “teče” tekst bajke, za decu koja znaju da čitaju a zbog oštećenja sluha nisu u mogućnosti da čuju glas naratora I muziku. On se emituje u “segmentima”, kako ne bi remetio dečiju pažnju ka radnji koja se dešava na sceni.

Čitava bajka kroz pripovedanje naratora se čuje iz off-a, tako da uz muziku predstave to daje mogućnost da predstavu prate I deca sa oštećenjem vida.

Glumica koja igra naslovnu ulogu, ima veliko iskustvo u angažovanom pozorištu, u radu sa osobama sa invaliditetum I služi se znakovnim jezikom.

Uz originalno komponovanu muziku I posebne audio – vizuelne efekte deca će imati priliku da vide predstavu neuobičajenog izraza za naše pozorišne prilike, predstavu koja pripada budućnosti teatra.

Ono što predstava nudi deci pre svega je EMOCIJA. Susret sa emocijama od kojih se u pozorištu za decu često beži u pravcu puke zabave I površnog humora. Ova bajka je ostala uprošćena I “umiljata”predstava sveta u odredjenoj meri, ali ne toliko da u sebi ne sadrži osnovne životne istine, pa I onu o kraju života.

Želimo,ovom predstavom da naučimo decu SAOSEĆANJU SA DRUGIMA, da u njima razvijemo OSEĆAJ ODGOVORNOSTI I potrebu da pomognu drugima. Da ne okreću ledja, kako to odrasli nažalost čine, već da “ljube bližnjega svog…” jer, kako je divno jedan analitičar književnosti rekao o ovoj priči – “Osmeh na licu smrznute devojčice je osmeh Boga, jedan I jedini u svetskoj književnosti I sveukupnoj umetnosti.”

PROJEKAT SU PODRŽALI:

  • Sekretarijat za kulturu Beograda
  • Udruženje slepih I slabovidih “Beli štap”
  • Gradsko organizacija gluvih Beograda
  • Privredna komora Srbije

O PREDSTAVI SU REKLI:

Odavno se spremam da jedne nedelje odem na predstavu Pozorišta “Čarapa”, pa me uvek nešto spreči. Ali, kada su me pozvali na premijeru poznate Andersenove bajke “Devojčica sa šibicama”, otišla sam. Prvo su me uzbudila deca sa roiteljima kako se tiskaju na ulazu noseći u kesicama limenke kao ulaznicu. Sjajno, uče da pomažu da se ovaj otpad ne baca već reciklira i u isto vreme gledaju pozorišnu predstavu. A predstava odlična! Jasna, razumljiva pa još su se dosetili da postave ekran na kome se titluje tekst za one kojima je to potrebno. Najvažnije, to ostalom gledalištu ne smeta. Roditelji, nađite vremena da sa svojom decom pogledate ovu bajku, a stignite da je pred spavanje i pročitate ili ispričate, tako ih učite životu.

Vaša Donka Špiček

Pozorište “Čarapa” je svojom predstavom “Devojčica sa šibicama” našlo najsuptilniji način da deci govori o ozbiljnim temama kao što su glad, nesreća i odlazak sa ovoga sveta. Pozorište “Čarapa” zapravo ovom vanserijskom predstavom nežno ne prezaštićuje decu, uvodi ih nekoliko koraka u svet odraslih i uči empatiji. Kao kontrateg ozbiljnosti tema u “Devojčici sa šibicama” stoji toplina i raskoš koju dobijate kroz vizuelnu i muzičku maštovitost autorskog tima. Jelena Stojiljković, Ana Korać i Feđa Stojanović su glumci koji će vas kroz ovu predstavu direktno dotaći u srce. Ponesite maramice! No, što je takođe divno, vezano za najnoviji projekat pozrišta “Čarapa”, je to što će dečija publika biti veoma raznovrsna, jer je “Devojčica sa šibicama” namenjena i deci sa oštećenjem vida i deci sa oštećenjem sluha.

PRAZNIK ZA DUŠU – to je “Devojčica sa šibicama” pozorišta “Čarapa”! Ne propustite!

Ana Radivojević Zdravković

mama sedmogodišnjeg dečaka

glumica i reditelj

AUDICIJA ZA ŠKOLU GLUME I GOVORA 2016.

plakat audicija fbOmladinsko pozorište DADOV sa zadovoljstvom najavljuje još jednu audiciju za Školu glume i govora. Termini zakazani za audiciju su 27. avgust i 3. septembar 2016. godine od 11 časova u prostorijama pozorišta.

DADOV se već 57 godina trudi da da šansu mladim talentovanim ljudima kroz Školu glume i govora sa najdužom tradicijom na teritoriji Beograda. Za sve vreme postojanja iz pozorišta DADOV poniklo je na stotine danas eminentnih pozorišnih stvaralaca (glumaca, pisaca, reditelja, producenata). Imena koja su prve pozorišne korake napravila nasceni DADOV-a obeležila su sprsku teatarsku i kinematografsku scenu. Koji god da se motiv krije, pa neka je i čista radoznalost, svaki srednjoškolac i osnovac je pozvan da dođe na audiciju za ovu školu i otkrije po nešto o pozorištu, umetnosti i, najvažnije, o sebi.

U Školi glume i govora kroz četiri meseca koliko traje, predavači koji su vrhunski talenti i dokazani umetnici u svojim oblastima, otkrivaju u polaznicima njih same, pokušavaju da ih oslobode stidljivosti, maski i lažnih uloga koje su im nametnute i ostanu na sceni kao upravo ono ko su. Škola je idealna prilika za oslobađanje od stidljivosti, druženje, učenje pravilnog i prirodnog govora ali i formiranje prvih ozbiljnih talenata i učenje osnova glumačkog zanata.

Pozivamo sve osnovce i srednjoškolce koji žele da steknu brojne veštine, tehnike i znanja za bavljenje specifičnom glumačkom profesijom. Škola glume je odlično mesto za druženje, prva zaljubljivanja,  ali  i oslobađanja stidljivosti i straha.

Za audiciju je potrebno pripremiti monolog, recitaciju i imitacije.

Časovi se održavaju vikendom u četri grupe u zavisnosti od uzrasta. Na kraju četvoromesečnog rada škole održava se javni čas na kojem polaznici imaju priliku da pokažu stečeno znanje. Posle isteka četiri meseca, najtalentovaniji učenicima su otvorena vrata nastavka usavršavanja glume i govora na Master klas časovima.

Ostale informacije možete dobiti putem telefona 011/ 3243-643 ili posetom na fejsbuk stranicu pozorišta DADOV.

 

LETO U SKADARLIJI 2012

Turistička organizacija Beograda, „Beogradizacija Beograda“, opština Stari Grad, uz podršku grada Beograda i Omladinsko pozorište DADOV nastavljaju afirmaciju turističkih vrednosti jedne od najvažnijih i najlepših ambijentalnih celina u našem gradu – Skadarlije.

Početak letnje sezone 2012. godine u Skadarliji sa raznovrsnim kulturno-zabavnim programom predviđen je za nedelju, 1. jul. Izložbe cveća, suvenira, starih zanata i umetničkih predmeta, kulturno-umetnički programi – samo su deo onoga što će moći da se vidi u Skadarliji tokom čitavog leta. Programi će se održavati svakog vikenda.

U nedelju od 17.00 do 22.00 atmosferu u Skadarskoj ulici dočaraće dame i gospoda u građanskim kostimima, a početka 20. veka. U kafanama na stolovima su postavljeni papirni nadstolnjaci sa skadarlijskim motivima, a u donjem delu Skadarlije tezge za Skadarlijski bazar sa probranim rukotvorinama, šećerlemama i suvenirima.

Od 17.00 do 18.00 mađioničar Igor će obilaziti skadarlijske kafane i izvodi mađioničarske trikove. U 18.00 kod Skadarlijske česme predviđen je bogat program, koji vodi glumac Milan Milosavljević u ulozi Branislava Nušića. Glumac Lazar Jovanov u kostimu iz 19. veka u ulozi dobošara čita lirsku verziju, glumac Milan Tubić u ulozi Đure Jakšića kao nekadašnji stanovnik Skadarske ulice pozdravlja okupljene, a Ljiljana Jakšić u ulozi skadarlijske dame peva starogradske pesme uz „Skadarlijski sekstet“.

U programu „Kodeks o ponašanju u Skadarliji“, od 18.30 do 19.30, na bini ispred Kuće Đure Jakšića, glumci Milan Tubić (u ulozi Đure Jakšića) i Milan Milosavljević (u ulozi Branislava Nušića) kao stanovnici Skadarske ulice, u skeč formi će na humoristički način kao „Instruktori boemije“, objasniti publici kako se uz domaću rakiju, vino i čuveno srpsko meze, veseli i lumpuje uz tamburaše, kako se naručuju pesme i puna srca dočekuje zora.

Od 19.30 do 20.30 biće izvedena monodrama „Skadarlijka“. Po tekstu Isidore Bjelice i dokumentarnom materijalu Koste Dimitrijevića, u monodrami nastupa glumica Ljiljana Jakšić.

BEOGRADSKA LEDENA SCENA 2010

Odlukom Gradonačelnika, Dragana Đilasa, DADOV-u je poverena realizacija BEOGRADSKE LEDENE SCENE – klizališta na Trgu Nikole Pašića. Opremljeno sjajnim zvukom i svetlom, u toku mesec dana programa, brendirano BEOGRADIZACIJOM BEOGRADA, klizaliste je pruzilo niz programa, pre svega u duhu akcije. Nastupi muzicara, muzickih skola i podsećanje na vreme kada je klizalište na Tašmajdanu bilo najbitnije mesto okupljanja tokom zimskih meseci. Celokupna akcija preseljena je na led glavnog beogradsog klizališta.

Program je otvorio reper Marčelo pred prepunim tribinama na kojima je zajedno sa učesnicima na ledu bilo oko 50o gostiju.

12112121 1212

 Svake nedelje dovođena su organizovano deca iz vrtića kojima je poklanjano klizanje kao i deca iz beogradskih osnovnih škola, kao iz centra tako i iz rubnih naselja.